Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Το μισθολόγιο φέρνει περικοπές

Νέες περικοπές στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων επιφυλάσσει η κατάρτιση του μισθολογίου που έως τα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο

Προβλέπει μεταξύ άλλων «σφαγή» περισσότερων από 50 επιδομάτων....

...ασφάλιση στο ΙΚΑ, ενώ μελετάται ακόμη και η ενσωμάτωση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων στον βασικό μισθό.

Η τρόικα πιέζει ώστε το νέο μισθολόγιο να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του καλοκαιριού. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, επιμένει ότι «το μισθολόγιο δεν συνδέεται με τη μισθολογική δαπάνη» και επισημαίνει ότι «η δέσμευση που έχουμε αναλάβει προς την τρόικα είναι να μην υπάρξει αύξηση του μισθολογικού κόστους».

Πρακτικά, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, οι ετήσιες δαπάνες αποδοχών αποτιμώνται σε περίπου 16 δισ. ευρώ, από 21 περίπου δισ. που είναι σήμερα. Συνεπώς, υπολογίζεται ότι από την εφαρμογή του θα εξοικονομηθούν περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό προβλέπεται ότι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι θα μπαίνουν αυτόματα στο νέο μισθολόγιο, στο οποίο θα ενταχθούν και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ. «Θα προβλέπει καλές αμοιβές, τις οποίες όμως θα λαμβάνουν οι υπάλληλοι που αξίζουν» ανέφερε ο Γ. Ραγκούσης θέλοντας να δείξει ότι οι αποδοχές θα συνδεθούν με την παραγωγικότητα. Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις μισθών.

Οι τελευταίες πληροφορίες για το νέο μισθολόγιο αναφέρουν τα εξής:

1. Τίθενται ως μισθολογικό πλαφόν τα 4.000 ευρώ για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

2. Μειώνονται τα μισθολογικά κλιμάκια από 18 σε 10.

3. Καταργούνται πάνω από 50 επιδόματα που λαμβάνουν εφοριακοί, τελωνειακοί, δάσκαλοι και καθηγητές, υπάλληλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, των πολεοδομιών κ.ά.

4. Ιδια τύχη θα έχουν και τα επιδόματα που λαμβάνουν ορισμένες ευνοημένες κατηγορίες υπαλλήλων από ειδικούς λογαριασμούς.

5. Καταργούνται τα ειδικά μισθολόγια γιατρών και δικαστικών.

6. Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας για τα οποία συζητείται η ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό.

7. Διατηρείται το οικογενειακό επίδομα.

8. Διασώζεται το επίδομα ειδικών συνθηκών και το επίδομα ευθύνης.

9. Το κίνητρο απόδοσης μετατρέπεται σε επίδομα παραγωγικότητας, το οποίο θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: