Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Από φέτος θα επιβληθεί η πρώτη μείωση (10%) στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Περικοπή του εφάπαξ σε... δόσεις

«Κούρεμα» σε... δόσεις, τουλάχιστον 10% για φέτος, στα ποσά των εφάπαξ που χορηγούν τα ελλειμματικά ταμεία πρόνοιας, με αρχή το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (όπου εκκρεμμούν 39.000 αιτήσεις και χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ για τις πληρωμές σε όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί) θα περιλαμβάνει, πέρα από τις μειώσεις (με την επιβολή ΛΑΦΚΑ) σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που συζητείται σήμερα στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Την απόφαση για μείωση του εφάπαξ...

....κλείδωσαν» τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο των μέτρων εξοικονόμησης δαπανών για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μάλιστα, πρότεινε να επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης στους εν ενεργεία υπαλλήλους (όπως θα συμβεί με την εισφορά υπέρ ανεργίας) και να μη χρειαστεί να γίνουν μεγάλες μειώσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η πρόταση προβλέπει να αποδίδεται στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων μέρος της εισφοράς 3% επί του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων που έχει αποφασιστεί να επιβληθεί ως εισφορά αλληλεγγύης για την ανεργία (για τη συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και παράλληλα με την ήδη αποφασισμένη αύξηση της εισφοράς εργοδοτών και εργαζομένων στο 5% από 4%).

Εχουν, ωστόσο, διατυπωθεί σκέψεις για επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στα υψηλά ποσά εφάπαξ, κατ' αντιστοιχία με την επιβολή ΛΑΦΚΑ στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, ώστε να αποφευχθούν δικαστικές αγωγές από μια άμεση μείωση των εφάπαξ, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις (η μείωση, για το μέσο ποσό που είναι 45.000 ευρώ, θα φτάνει τις 4.500 ευρώ). Το βέβαιο είναι ότι θα γίνουν, με εντολή της τρόικας, αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα όλων των Ταμείων που χορηγούν εφάπαξ και από τα αποτελέσματά τους θα εξαρτηθεί το εύρος των μειώσεων και η συγχώνευσή τους (αντί του κατακερματισμού που... συνεχίζεται με τη σχεδιαζόμενη απόσχιση του Ταμείου των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων από το ΤΠΔΥ).

Οι συντάξεις
Το σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών (και αντίστοιχης μείωσης των επιχορηγήσεων) που οριστικοποίησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπει την επιβολή κλιμακωτής εισφοράς 6% - 14% τύπου ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, πρόσθετη εισφορά ΛΑΦΚΑ 6%, 8% και 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί με εθελούσια σε ηλικία κάτω των 60 ετών και σε όλες τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ (3% η ελάχιστη εισφορά για 301 ευρώ έως 350 ευρώ, 4% για σύνταξη 351 ευρώ ? 400 ευρώ κ.ο.κ. έως και έως 10% για συντάξεις άνω των 700 ευρώ).

1,5 δισ. ευρώ από υγεία
Εως το τέλος του 2011 το σχέδιο προβλέπει, ακόμη, την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ από τους κλάδους υγείας (ήδη στο τετράμηνο τα μέτρα της Λ. Κατσέλη έχουν αποδώσει πάνω από 495 εκατ. ευρώ) σύνδεση επιδομάτων ΟΕΚ, Ε. Εστίας κ.ά. με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

«Πράσινο φως» για τους μισθούς
«Πράσινο φως» πήρε και το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις μειώσεις μισθών για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που θα υπογράφουν συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων χωρίς την εμπλοκή των συνδικάτων και για την αύξηση από δύο σε τρία χρόνια του διαστήματος μέσα στο οποίο θα μπορεί ο εργοδότης να απασχολεί εργαζόμενο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Εισφορές και μισθοί
Στο τραπέζι και πρόταση για την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στους εν ενεργεία υπαλλήλους.

«Πράσινο φως» για μειώσεις μισθών για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που θα υπογράφουν συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
Επιβολή κλιμακωτής εισφοράς 6% - 14% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, πρόσθετη εισφορά ΛΑΦΚΑ 6%, 8% και 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί με εθελούσια σε ηλικία κάτω των 60 ετών και σε όλες τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: