Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ανακοινώσεις Ραγκούση για το νέο μισθολόγιο

Τη σταδιακή ενσωμάτωση των 15 ειδικών μισθολογίων στον βασικό «κορμό» και την ενιαία λογική του μισθολογίου που θα ισχύσει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης. Παράλληλα τόνισε ότι θα διατηρηθούν αμοιβές που θα σχετίζονται με τις συνθήκες και το αντικείμενο εργασίας, καθώς και τη θέση ευθύνης, στη λογική που υπαγορεύει η αρχή «ίση αμοιβή για ίση δουλειά».

Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν περίπου 210.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων...

....οι υψηλόμισθοι θα δουν τις αμοιβές τους να μειώνονται μέχρι και 20%, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τους ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων, μέλη Ε.Π. ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες, επιστημονικό προσωπικό ΚΕΠΕ, καθηγητές Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, γιατρούς ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους, αρχιερείς, μουσικούς, μόνιμα στελέχη ενόπλων δυνάμεων, στην ΕΛ.ΑΣ., στην Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα.

Οι αμοιβές τους περιλαμβάνουν τον βασικό μισθό, που κυμαίνεται από 899 έως 2.067 ευρώ, το χρονοεπίδομα, και επιδόματα που χορηγούνται στους υπαλλήλους ανάλογα με την ιεραρχική τους θέση και αυτά που χορηγούνται υπό προϋποθέσεις (οικογενειακό, μεταπτυχιακό, κινδύνου κ.τ.λ.).

Επιδόματα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου θα ενσωματωθεί το χρονοεπίδομα στον βασικό μισθό και θα διατηρηθούν το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης, και θα διαμορφωθεί το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους.

Παράλληλα θα αποδίδεται ένα επίδομα που θα σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας αλλά και το αντικείμενο εργασίας. Με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη αναμένεται να περικοπούν και να ενσωματωθούν τα επιδόματα των ειδικών μισθολογίων που καταβάλλονται για πάγια αποζημίωση, επίδομα βιβλιοθήκης, νοσοκομειακής απασχόλησης, ειδικής απασχόλησης, τροφής, ευθύνης διοίκησης, διδακτικής προετοιμασίας, ειδικό ερευνητικό επίδομα. Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με το σενάριο που καταγράφεται στη μελέτη, μόνο από τις αποχωρήσεις εξασφαλίζεται μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 4 δισ. από το 2009 μέχρι το 2013, γεγονός που θα καταστήσει τις μισθολογικές δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου από τις μικρότερες στην Ευρώπη.

Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της για το προσχέδιο της μελέτης που παρουσίασε η κυβέρνηση, επισημαίνει ότι καταρρίπτεται ο «συντηρούμενος μύθος» περί υψηλής συνολικής μισθολογικής δαπάνης στον δημόσιο τομέα, και τονίζει επίσης ότι το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να οδηγεί σε «νομιμοποίηση» των ήδη υφιστάμενων περικοπών στο Δημόσιο και σε νέες μειώσεις των ήδη χαμηλών αποδοχών. «Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε ακόμη δυσμενέστερη εισοδηματική θέση τους εργαζομένους στο Δημόσιο, οι οποίοι ήδη μετρούν απώλειες που φτάνουν έως και το 25%» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΕΘΝΟΣ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: