Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μια πρώτη ματιά στο Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Προχτές το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έδωσε στη δημοσιότητα το πλαίσιο αναφοράς για το Μείζον Πρόγραμμα, που αφορά την επιμόρφωση 150.000 εκπαιδευτικών μέχρι το τέλος του 2013.

Διάβασα τις 20 σελίδες του και να σας πω την αμαρτία μου, επειδή βαριέμαι τα γενικόλογα «θεωρητικοδιδακτικοπαιδαγωγικά» κείμενα, ομολογώ πως με κούρασαν. Πολύ μπλα μπλα. Βερμπαλισμός και «πιασάρικες» λέξεις που τις βρίσκεις και τις ξαναβρίσκεις παντού: «Κοινωνία της Γνώσης», «Νέο Σχολείο» , «εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση», «Συνδυαστική Μάθηση», «Διά ζώσης συναντήσεις» «δια βίου μάθηση» «Αναστοχασμοί» «πλαίσια στοχευμένων δράσεων» «καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις» «οριζόντιες ικανότητες» …,

Πολλά και τα επίθετα. Στις τέσσερις πρώτες σειρές μέτρησα 11 επίθετα! Έχω ένα θέμα με τα επίθετα. Όταν τα βλέπω να αραδιάζονται στη σειρά σκέφτομαι τον Εμπειρίκο: «Όταν το ρήμα εκτοπίζεται και άρχουν παντού τα επίθετα, θετά παιδιά της συμμορφώσεως και του διακοσμημένου ψεύδους, …»

Τέλος πάντων… Ας μην είμαστε προκατειλημμένοι και μακάρι το Πρόγραμμα να περπατήσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Επικέντρωσα σε κάποια σημεία που θεωρώ ότι μας ενδιαφέρουν και τα παρουσιάζω με τη μορφή ερώτησης- απάντησης:

- Τι είναι το Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης;
Είναι ένα πρόγραμμα που στόχο έχει την επιμόρφωση 150.000 εκπαιδευτικών

- Ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να το παρακολουθήσουν;
Το πρόγραμμα μπορούν να το παρακολουθήσουν οι ειδικότητες: Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Φιλόλογων, Θεολόγων, Φυσικών Επιστημών, Πληροφορικής, Μαθηματικών, Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Φυσικής Αγωγής, Κοινωνικών επιστημών, Ειδικής Αγωγής, Μουσικής, Θεατρικών Σπουδών και Δραματικής Τέχνης, Εικαστικής Αγωγής

-Είναι υποχρεωτικό για τους Εκπαιδευτικούς;
Όχι. Όποιος θέλει το παρακολουθεί.

-Ποια είναι τα κίνητρα συμμετοχής;
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για το νέο σχολείο και η απόκτηση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης (σύνδεση με θέσεις ευθύνης) το οποίο μοριοδοτείται με δύο Μόρια.

- Οικονομικά κίνητρα υπάρχουν;
Χαζή ερώτηση… Πήρες ποτέ λεφτά από τέτοιου είδους προγράμματα; Πληρώνονται μόνο οι επιμορφωτές και οι επιτροπές.


- Που θα γίνει η επιμόρφωση;
Ακόμη δεν έχουν οριστεί οι χώροι. Το πιθανότερο είναι η επιμόρφωση να γίνει στα Π.Ε.Κ και σε 350 - 400 Επιμορφωτικά Κέντρα που θα ιδρυθούν, ένα σε κάθε Δήμο. Δημοτικά Επιμορφωτικά Κέντρα(ΔΕΚ) θα ονομάζονται.

-Ποια είναι η διάρκεια του προγράμματος;
Το πρόγραμμα είναι διακοσίων (200) ωρών.
Από αυτές οι 55 ώρες θα είναι σεμινάρια και οι 145 ώρες θα είναι Εκπαίδευση εξ Αποστάσεως.
Οι 55 ώρες θα γίνουν σε 3 τριήμερα σεμινάρια τα οποία θα απέχουν χρονικά 1,5 με 2 μήνες… Στο ενδιάμεσο των σεμιναρίων οι εκπαιδευτικοί, με βάση το υλικό 500 περίπου σελίδων που θα τους δοθεί, θα ετοιμάσουν δυο γραπτές εργασίες. Η επιτυχής παρουσίαση των δύο αυτών εργασιών θα είναι ουσιαστικά η εξέταση για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης.

-Προβλέπεται άδεια για την παρακολούθηση των τριών (3)τριήμερων σεμιναρίων;
Πουθενά δεν διάβασα κάτι τέτοιο και αυτό είναι ένα ζήτημα. Υποθέτω ότι τα σεμινάρια θα γίνονται εκτός διδακτικού ωραρίου (απογεύματα ή Σαββατοκύριακα)

-Ποια είναι η Διαδικασία Πιστοποίησης;
Το είπαμε προηγουμένως… Οι δύο γραπτές εργασίες

- Τι είδους γραπτές εργασίες θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί;
Μπορεί να τους ζητηθεί ένα σχέδιο διδασκαλίας/ διδακτικό σενάριο ή να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν μια βιντεοσκοπημένη διδασκαλία.

-Τι επιμορφωτικό υλικό θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς;
Το επιμορφωτικό υλικό θα αποτελείται από τρία μέρη:
Α. Από έναν ενιαίο Κορμό 380 Σελίδων κοινό για όλες τις ειδικότητες που θα αναφέρεται σε γενικότερα θέματα εκπαίδευσης όπως: Κοινωνιολογία Εκπαίδευσης, Αυτοαξιολόγηση Σχολικών Μονάδων, Διοίκηση, Σχέσεις στη Σχολική Κοινότητα, Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Ειδική Αγωγή, Πολιτιστικά Προγράμματα, Τέχνες στην Εκπαίδευση

Β. Από παιδαγωγικό υλικό, 120 περίπου σελίδων, ξεχωριστό για κάθε ειδικότητα (άλλο υλικό οι δάσκαλοι, άλλο οι Νηπιαγωγοί, άλλο οι Μουσικοί κ.λ.π) που αναφέρεται σε μεθόδους διδασκαλίας, Σχέδια διδασκαλίας και διδακτικά Σενάρια του κάθε γνωστικού αντικειμένου.

Γ. Συμπληρωματικά και σε ψηφιακή μορφή μπορεί να παραχθεί υλικό για την Αγωγή υγείας, τον Επαγγελματικό προσανατολισμό, την Κυκλοφοριακή αγωγή, κ.α

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης του Προγράμματος;
Το Πρόγραμμα ξεκινάει πιλοτικά τον Ιούνιο του 2011 και ολοκληρώνεται τέλος του 2013.

-Πότε μπορώ να υποβάλλω αίτηση συμμετοχής;
Ακόμα δεν έχουν εκδοθεί προσκλήσεις συμμετοχής... Περίμενε!


Δεν υπάρχουν σχόλια: