Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ένωση Γονέων Αγίας Παρασκευής:Όταν κλείνει ένα ειδικό σχολείο, ανοίγει ένας Καιάδας

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ = ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Ή Όταν κλείνει ένα ειδικό σχολείο, ανοίγει ένας Καιάδας


Αγία Παρασκευή 18/3/2011

Μετά την επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας των σχολείων που καταργούνται-συγχωνεύονται-συνενώνονται, με ικανοποίηση επιβεβαιώθηκε ότι οι αγώνες των γονέων της Αγίας Παρασκευής έπιασαν τόπο. Κανένα σχολείο της Αγίας Παρασκευής δεν περιλαμβάνεται στα υπό συγχώνευση ή/και κατάργηση σχολεία.
Αποδεικνύεται ότι...

....όταν αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας με ενότητα, μαζικότητα και αποφασιστικότητα όταν στηριζόμαστε σε λογικά επιχειρήματα, όταν προβαίνουμε σε συντονισμένες και έγκαιρες ενέργειες τότε ναι μπορούμε να ανατρέψουμε σχέδια ακόμα και ειλημμένες αποφάσεις.

Καθοριστική στην επιτυχία αυτή ήταν

-η δράση όλων των Συλλόγων Γονέων αλλά ιδιαιτέρως των Συλλόγων Γονέων των 1ου , 2ου και 5ου Γυμνασίων και των 3ου και 6ου δημοτικών Σχολείων

-η συμπαράταξη της ΕΛΜΕ, του ΠΕΡΙΚΛΗ αλλά και των Συλλόγων Διδασκόντων των 1ου και 5ου Γυμνασίου οι οποίοι συνέβαλαν μέσα από αποφάσεις Σχολικών Συμβουλίων

-οι ενέργειες του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής

-η αποφασιστικότητα και η ομόφωνη στάση όλων των Δημοτικών Παρατάξεων της πόλης όπως εκφράστηκε και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χαιρόμαστε αλλά δεν εφησυχάζουμε.

Μετά το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων το Υπουργείο ασχολείται με τα «ιδιαίτερα» σχολεία. Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Αθλητικά (όσα δεν έχουν κλείσει ήδη) μπαίνουν στο λογιστικό μικροσκόπιο του Υπουργείου. Και μάλιστα δεν εξαιρούν τα ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, τα σχολεία των παιδιών ΜΑΣ με τις ειδικές ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρίσματα
(δημοσίευση εφ. «ΤΑ ΝΕΑ»)

Η Αγία Παρασκευή έχει την τιμή να διαθέτει ένα τέτοιο σχολείο: Το Συγκρότημα Κωφών και Βαρήκοων στο Κοντόπευκο. Το σχολείο διαθέτει Γυμνάσιο, Λύκειο και ΤΕΕ. και φιλοξενεί παιδιά απʼ όλη την Αττική και όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Για τη μικρόνοη λογική του Υπουργείου είναι ένα ΑΚΡΙΒΟ σχολείο γιατί έχει μικρό αριθμό μαθητών αλλά απασχολεί πολλούς καθηγητές.

Για εμάς το μέτρο δεν είναι ο αριθμός των μαθητών ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ.

Σκέφτονται λοιπόν στο Υπουργείο να καταργήσουν το Λύκειο και να το μετατρέψουν σε Λυκειακές Τάξεις ώστε να «βολευτούν» όλα τα παιδιά σε ενιαίο σχολείο και να «γλιτώσει» το Υπουργείο κάποια χρήματα!!!

Το σχολείο αυτό είναι η μόνη διέξοδος για τα παιδιά όχι μόνο για την εκπαίδευση και την μόρφωσή τους αλλά γιατί τους προσφέρει κοινωνική επαφή, αποδοχή, προστασία, ζεστασιά.

Εάν ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι το «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ», τότε πώς διανοούνται ότι Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ μπορεί να βιώσει την υποβάθμιση του σχολείου του και της μόρφωσής του;

Εάν τα κριτήρια του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις είναι πράγματι παιδαγωγικά όπως διατυμπανίζουν τα ΜΜΕ καθημερινά, πώς μπορεί να διανοούνται την
κατάργηση του Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων και να αντιμετωπίζουν ανάλγητα τα παιδιά ΜΑΣ;

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής δηλώνει ρητά ότι είναι θέμα τιμής για όλους τους γονείς της πόλης μας η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας και των 3 σχολείων Κωφών και Βαρήκοων. Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει στην πόλη μας η λογική ενός σύγχρονου Καιάδα.

Η απάντησή μας θα είναι δυναμική και μαζική διότι ελάχιστη υποχρέωσή μας πρωτίστως ως ανθρώπων και δευτερευόντως ως γονέων είναι να υπερασπιστούμε με κάθε μέσον την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα αυτών των ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Καλούμε τους ιθύνοντες του Υπουργείου πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια να αναλογιστούν τι θα σημαίνει για τα παιδιά αυτά και για τους γονείς τους η κατάργηση του σχολείου τους. Ή μήπως για το Υπουργείο Παιδείας το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» έχει μεταφραστεί σε «πρώτα ο λογιστής» ή/και «πρώτα ο δανειστής»;

Καλούμε δε την Υπουργό κ.Διαμαντοπούλου και την καθʼ ύλην αρμόδια Υφυπουργό κ.Χριστοφιλοπούλου να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις που θα δώσουν τα παιδιά των τριών σχολείων των Κωφών και Βαρήκοων στο πλαίσιο του 5ου Καλλιτεχνικού Μαθητικού Φεστιβάλ Αγίας Παρασκευής 04-09 Μαΐου 2011 για να διαπιστώσουν τι μπορούν να καταφέρουν τα παιδιά μας όταν στηρίζονται από σωστά οργανωμένα σχολεία.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Η Γεν.Γραμματέας
Αύρα Μπασακίδου-Καράμπελα Δέσποινα Μαντζανά-Πέπονα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

TEST