Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Σύσκεψη Αιρετών. Οι προτάσεις των αιρετών ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας για την μοριοδότηση των αποσπάσεων

Σύσκεψη Αιρετών ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Δ.Ο.Ε. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολείων, αναμοριοδοτήσεις σχολικών μονάδων και το θεσμικό πλαίσιο μεταθέσεων-αποσπάσεων.

Με το συναιρετό μου στο ΠΥΣΠΕ, Βαγγέλη Ντεμίρη, καταθέσαμε στο προεδρείο και στο Δ.Σ της Δ.Ο.Ε κείμενο προτάσεων- θέσεων, σχετικά με τη μοριοδότηση των αποσπάσεων. Ανάλογο κείμενο με τις ίδιες προτάσεις στείλαμε σήμερα και στα Δ.Σ των Συλλόγων της Β΄Δ/νσης Π.Ε Αθήνας.

Το παραθέτω ως έχει...

Βαγγέλης Ντεμίρης (τηλ. 6945154634)
Γιάννης Λογοθέτης (τηλ. 6945303572)
Αιρετοί ΠΥΣΠΕ Β΄ΑΘΗΝΑΣ

Προς: Δ.Σ των συλλόγων Εκπαιδευτικών Β΄Δ/νσης Π.Ε Αθήνας
Κοιν. Εκπαιδευτικούς Β΄Δ/νσης Π.Ε Αθήνας (μέσω Σχολικών Μονάδων)

Θέμα: «Θέσεις και προτάσεις για την μοριοδότηση των αποσπάσεων των Εκπαιδευτικών»

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε με το αριθμ. 1740/3-2-2001 έγγραφο, κοινοποίησε κείμενο με τις προτάσεις της επιτροπής επεξεργασίας θεμάτων μεταθέσεων και αποσπάσεων που λειτουργεί στο Υπουργείο Παιδείας και ζητεί, μέχρι τις 15/2/2011, τις θέσεις των Συλλόγων για την επικείμενη αλλαγή στο καθεστώς που διέπει τις αποσπάσεις των Εκπαιδευτικών.

Ως Αιρετοί του ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας και με βάση την εμπειρία μας από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καταθέτουμε τις σκέψεις μας επί του θέματος και δηλώνουμε ότι είμαστε στην διάθεσή και των τριών Συλλόγων της Διεύθυνσής μας για τη διαμόρφωση των τελικών σας προτάσεων.

Για μας μείζον και πρωταρχικό είναι ένα δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα αποσπάσεων με πλήρη, επακριβή και μετρήσιμη μοριοδότηση των κριτηρίων τους, ώστε να εξαλειφθούν οι αδικίες και οι διοικητικές αυθαιρεσίες σε βάρος των συναδέλφων. Με βάση το σκεπτικό αυτό, εκτιμούμε ότι οι προτάσεις της επιτροπής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων, θέτουν μετρήσιμα κριτήρια στη διαδικασία των αποσπάσεων.

Υπάρχουν όμως σημεία των προτάσεων με τα οποία διαφωνούμε και προτείνουμε τις παρακάτω βελτιωτικές αλλαγές:

1. Στα κριτήρια για τις αποσπάσεις στην KY και στις ανεξάρτητες ή σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το ΥΠΔΒΜΘ, καθώς και στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις και στα γραφεία εκπαίδευσης, η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών, του δεύτερου πτυχίου, της τεκμηριωμένης γνώσης του αντικειμένου της θέσης, της γνώσης των νέων τεχνολογιών – ξένων γλωσσών και της διοικητικής εμπειρίας, η πρόταση της επιτροπής αναφέρει ότι καθορίζονται από τους φορείς – Υπουργείο ή Περιφερειακές Δ/νσεις- που προκηρύσσουν τις συγκεκριμένες αποσπάσεις.

Διαφωνώντας με την παραπάνω πρόταση, προτείνουμε να υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα της επακριβούς μοριοδότησης των ανωτέρω κριτηρίων που θα δεσμεύει τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα «φωτογραφικών» προκηρύξεων που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν .

2. Ενώ μέχρι σήμερα και με βάση το Νόμο οι αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ και τάξεις υποδοχής γίνονταν από τα αρμόδια ΠΥΣΠΕ, το κείμενο της επιτροπής εισηγείται οι αποσπάσεις αυτές να γίνονται από τα ΑΠΥΣΠΕ.

Επειδή θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή λειτουργεί συγκεντρωτικά, παράγει γραφειοκρατία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καθυστερεί τις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές εντός ΠΥΣΠΕ, προτείνουμε οι ανωτέρω αποσπάσεις να παραμείνουν στην αρμοδιότητα των ΠΥΣΠΕ.

3. Στην παράγραφο 3.2.2., περ. β και γ του κειμένου, αναφέρεται ότι στις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ προηγούνται συγκρινόμενοι μεταξύ τους, και κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
- Σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων
- Σύζυγοι δικαστικών λειτουργών

Με δεδομένο ότι ο πρόσφατος νόμος 3848/2010, που διέπει τις μεταθέσεις, «τιμωρεί» τους εκπαιδευτικούς αφού τους υποχρεώνει να παραμένουν τρία χρόνια οι πρωτοδιόριστοι και δύο χρόνια οι υπόλοιποι στην οργανική τους θέση, προτείνουμε να προστεθούν στις ανωτέρω κατηγορίες και οι: -Σύζυγοι των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εναλλακτικά προτείνουμε να αυξηθεί η μοριοδότηση συνυπηρέτησης με σύζυγο εκπαιδευτικό από 6 σε 10 μονάδες.

4. Συμφωνούμε με την πρόταση της Δ.Ο.Ε να συνεξετάζονται από τα ΠΥΣΠΕ οι αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο της περιοχής αρμοδιότητας του συμβουλίου μαζί με τις τοποθετήσεις αποσπασμένων από άλλες περιοχές.

5. Συμφωνούμε τέλος με την πρόταση ΟΛΜΕΔΟΕ για κατάργηση:
α) της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 3848/2010 που αναφέρει ότι απόφαση απόσπασης δεν εκτελείται πριν καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας από την οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός και
β) της παραγράφου 3, περ. β και γ του άρθρου 31 του ν. 3848/2010, για τις αποσπάσεις των υπεραρίθμων σε σχολείου άλλου νομού της ίδιας ή άλλης περιφερειακής διεύθυνσης.

Σημείωση: Τις ανωτέρω προτάσεις τις καταθέσαμε και στο Δ.Σ της Δ.Ο.Ε στη σημερινή σύσκεψη Αιρετών ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Πάντα στη διάθεση σας

Οι Αιρετοί του ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας
Βαγγέλης Ντεμίρης & Γιάννης Λογοθέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: