Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τι γίνεται τελικά: Καταργούνται ή δεν καταργούνται τα Γραφεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης;

Σε πρόσφατη απάντησή της στη Βουλή (σε επερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργού Παιδείας) η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου επισημαίνει:

Ωστόσο είναι γνωστό εδώ και κάμποσο καιρό ότι το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να καταργήσει τα Γραφεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό είναι ξεκάθαρο και στο...


κείμενο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο "Αναβάθμιση της διοίκησης της εκπαίδευσης" το οποίο στάλθηκε και στις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Στο κείμενο αυτό υπάρχει η παρακάτω αναφορά:

Στο επίπεδο του νομού η ύπαρξη δύο επιπέδων διοίκησης καθιστά το σύστημα δυσλειτουργικό, ενώ ο αριθμός των υφισταμένων δομών διοίκησης είναι υπερβολικά μεγάλος (450 δ/νσεις και γραφεία), διαμορφώνοντας ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος λειτουργίας (ενοίκια κτιρίων, στελέχη, διοικητικοί υπάλληλοι και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί). Παράλληλα, το σύστημα επιστημονικής - παιδαγωγικής καθοδήγησης και στήριξης του εκπαιδευτικού έργου απαρτίζεται από στελέχη και δομές (Σχολικούς Συμβούλους, Υπεύθυνους Π.Α, ΠΟΛ, Α.Α, ΓΡΑΣΕΠ, ΓΡΑΣΥΠ, ΚΕΣΥΠ, ΚΕΔΔΥ, ΚΠΕ,Π.Ε.Κ.) που δεν λειτουργούν με ξεκάθαρους όρους, συντονισμένα και συντεταγμένα σε ένα λειτουργικό και ιεραρχικό πλαίσιο με ξεκάθαρο προσανατολισμό στο στόχο.

Προτείνεται:

Αναδιοργάνωση, εξορθολογισμός, ενίσχυση και συντονισμός του συστήματος επιστημονικής - παιδαγωγικής καθοδήγησης και στήριξης του εκπαιδευτικού έργου,

Σύσταση ενιαίας δομής και υπηρεσιακής λειτουργίας υποστήριξης για την Α/θμια και Β/θμια,

Κατάργηση των Γραφείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης και περιορισμός των επιπέδων διοίκησης από 2 σε 1

alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: