Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μαχαίρι στο µέρισµα των υπαλλήλων

Μετά τους µισθούς και τις συντάξεις έρχονται περικοπές και στο µέρισµα που καταβάλλει στους δηµοσίους υπαλλήλους το Μετοχικό Ταµείο Δηµοσίων Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν στην οργάνωση πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για τις 15 Δεκεµβρίου.

Οπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, η πλειονότητα του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ, παρά τις αντιδράσεις τουσυνδικαλιστικού κινήµατος, επιµένει στην....

......περιστολήτων παροχών προς τους ασφαλισµένους, όταν ήδη οι αποδοχές των δηµοσίων υπαλλήλων έχουν µειωθεί τον τελευταίο χρόνο 25% κατά µέσο όρο χωρίςνα συνυπολογίζεται το πάγωµα των µισθών. Η διοίκηση τουΤαµείου (MTΠΥ), µε αφορµή την κατάρτιση του προϋπολογισµού για το 2011, προτείνει µεταξύ άλλων:

Την κατάργηση του µερίσµατος Χριστουγέννων και Πάσχα. Τη µείωση του µερίσµατος για τους νέους συνταξιούχους κατά 30%.

Τη µείωση του κατώτερου µερίσµατος κατά 35%.

Τη µείωση του µερίσµατος σε όλους τους συνταξιούχους κατά 10%.

Κατά την ΑΔΕΔΥ, οι προτάσεις αυτές αποτελούν νέα επίθεση στα ήδη µειωµέναεισοδήµατα υπαλλήλων και συνταξιούχων, και τους οδηγούν σε απόγνωση.Οπως παρατηρεί η ανώτατηδηµοσιοϋπαλληλική οργάνωση για την κατάσταση του ΜΤΠΥ και τα ελλείµµατα που παρουσιάζει, δεν έχουν καµία ευθύνη οι ασφαλισµένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεµατικών τουαπό τις τράπεζες και το Χρηµατιστήριο, η αλλαγή τηςσχέσης ενενεργεία υπαλλήλων - συνταξιούχων εξαιτίας τωνελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων καιτου παγώµατος των προσλήψεων,και η αύξηση του αριθµού των συνταξιούχων. Αρνητικές επιπτώσεις στα οικονοµικά του Ταµείου υπάρχουν – σηµειώνει η ΑΔΕΔΥ – και από το Μνηµόνιο καιτις περικοπές αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων που στερούν πόρους από το Ταµείο.

Στο µεταξύ νέος κύκλος κινητοποιήσεων των συνδικάτων κόντρα στοΜνηµόνιο αρχίζει τον Δεκέµβριο µε αποκορύφωµα τη γενική πανεργατική απεργία στις 15 Δεκεµβρίου απόΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας,ο θεσµός των συλλογικών συµβάσεων και η ενίσχυση του εισοδήµατος χαµηλόµισθων και χαµηλοσυνταξιούχων. Χθες έγινε η τρίωρη παναττική στάση εργασίας (12 έως 3 µ.µ.) που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στη 1 το µεσηµέρι έγινε πορεία διαµαρτυρίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία άρχισε από την Πλατεία Κλαυθµώνος και κατέληξε στην Πλατεία Συντάγµατος, έξω από το υπουργείο Οικονοµικών. Ο πρόεδρος τηςΓΣΕΕΓιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτο τον προϋπολογισµό και το επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο, «γιατί φορτώνουν νέα βάρη στις δυνάµεις της εργασίας και στους φτωχούς συνταξιούχους µας». Ζήτησε να σταµατήσει «η βαριά επιβάρυνση αυτώντων δυνάµεων», να προστατευθούν οιΣυλλογικές Συµβάσεις Εργασίας, ναεπανέλθει η 13ηκαι η 14η σύνταξη µε προτεραιότητα στους χαµηλοσυνταξιούχους, να ενισχυθούν οι χαµηλόµισθοι, να προστατευθεί η απασχόληση και να ενισχυθούν οι άνεργοι.

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: