Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Απόφαση Δ.Σ συλλόγου Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ για τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταγγέλλει την επαίσχυντη σύμβαση της ντροπής που δημοσιοποίησε το Υπουργείο παιδείας για τους αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Το νέο σχολείο που οραματίζεται το υπουργείο Παιδείας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, έχει περιορισμένο χρόνο επιβίωσης, αφού το κοινοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2013, ενώ οδηγεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που εργάζονται ως αναπληρωτές ελαστικού. ωραρίου, σε....

....ομηρία.

Αυτό που προκαλεί οργή στους εκπαιδευτικούς είναι η αποκάλυψη ότι με τις νέες συμβάσεις, τις οποίες δεν έχουν μέχρι τώρα υπογράψει, θα αμείβονται ως ημερομίσθιοι.

Οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που θα πληρωθούν μέσω των ΕΣΠΑ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι οι μηνιαίες αποδοχές της κατάστασης υπολογίσθηκαν με βάση τις ημέρες διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα από κάθε εκπαιδευτικό στο αναφερόμενο χρονικό διάστημα. "Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται με το ημερομίσθιο και φυσικά αυτό δεν θα περιλαμβάνει τις αργίες ή τις εορτές. Οι εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ δουλεύουν ήδη δυο μήνες απλήρωτοι, χωρίς να γνωρίζουν πώς, από ποιον, πότε και πόσο θα πληρώνονται.

Η διαδικασία που περιγράφεται φέρνει στο νου τα απλήρωτα ωρομίσθια και τις καθυστερήσεις της περσινής και προπέρσινης χρονιάς. Ταυτόχρονα, πότε και με ποιον τρόπο θα εκταμιευτούν τα χρήματα για τις πληρωμές; Μετά τη λήξη του προγράμματος όπως συνήθως; Οι συνάδελφοι καλέστηκαν να κάνουν αιτήσεις ως αναπληρωτές κι όχι ως αναπληρωτές ΕΣΠΑ. Το υπουργείο παρανομεί ασύστολα γιατί, όχι μόνο άλλαξε το καθεστώς πρόσληψης, αλλά και γιατί η σύμβαση της ντροπής δεν έχει ούτε καν τα απαιτούμενα από το εργατικό δίκαιο στοιχεία (μισθός, χρόνος πληρωμής κ.λπ.).

Στα πλαίσια της απίστευτης καταπάτησης και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το υπουργείο καλεί αναπληρωτές και νεοδιόριστους συναδέλφους σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός ωραρίου εργασίας, χωρίς υπερωριακή αποζημίωση, χαρακτηρίζοντάς τα υποχρεωτικά και παραβιάζοντας ακόμα και τον 1566 που αναφέρεται με σαφήνεια στο εργασιακό 6ωρο των εκπαιδευτικών.

Με βάση τα παραπάνω το Δ.Σ. του συλλόγου μας αποφασίζει τα παρακάτω:

Διεκδικούμε:

1) Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με 1400 βασικό μισθό.

2) Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Κατάργηση της ωρομισθίας, της αναπλήρωσης και της αναπλήρωσης μέσα από ΕΣΠΑ. Όχι στην ελαστική εργασία. Κάλυψη όλων των αναγκών, πραγματικών και λειτουργικών, με νέες οργανικές θέσεις και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς σε κάθε σχολείο ώστε να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες με διορισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπ/κοί ειδικοτήτων, ειδική αγωγή, αντισταθμιστική εκπαίδευση, βοηθητικού προσωπικού, κλπ) στο δημόσιο σχολείο.

3) Καλούμε τους συναδέλφους να απέχουν από τα επιμορφωτικά σεμινάρια που γίνονται εκτός εργασιακού ωραρίου και τους παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη. Ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε το εργασιακό 6ωρο με κάθε μέσο και θα πρωτοστατήσουμε μαζί με άλλους συλλόγους για το μπλοκάρισμα κάθε απόπειρας παραβίασής του.

4) Καλούμε τους συναδέλφους σε αυτή τη φάση να ΜΗΝ υπογράψουν ατομικές συμβάσεις διεκδικώντας συμβάσεις συλλογικού χαρακτήρα.

5) Συμμετέχουμε στο συντονισμό συλλόγων την Πέμπτη 18/11 και ξεχωρίζουμε με ιδιαίτερο τρόπο τα παραπάνω ζητήματα.

6) Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει αντίστοιχες αποφάσεις και να καλύψει συνδικαλιστικά και νομικά τους εκπαιδευτικούς για όλα τα παραπάνω. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το συνδικάτο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για όλα αυτά και καλύπτει με την πρακτική της αδράνειας και της σιωπής την πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: