Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Και τώρα φραγκοδίφραγκα...

Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

ΤΟ πολλαπλό μήνυμα της προηγούμενης Κυριακής το (ψυχ)αναλύσαμε με τον δικό μας ιδιαίτερο τρόπο.

Ουχί με την καρτεσιανή λογική, αλλά βάσει των θεωριών του χάους. Εις τας οποίας, ως γνωστόν, δεν υπάρχει πάντα αντιστοίχιση μεταξύ αιτίου και αποτελέσματος.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ μια κάποια δυσκολία στην ερμηνεία των εκλογικών μηνυμάτων, τόσο απ' τα...

...κομματικά επιτελεία τα οποία προσπάθησαν να τα... διαβάσουν όπως τα συνέφερε, όσο και απ' τους παραδοσιακούς καρτεσιανούς αναλυτάς.

ΤΟ πρόβλημα των τελευταίων συνίσταται στο ότι δεν διαθέτουν τόσο ευαίσθητες επικοινωνιακές κεραίες ώστε να καταφέρουν να ψυχανεμιστούν το μέγεθος της δυσθυμίας, της ζοχάδας, της μανούρας και του μουρμουριστού μπινελικώματος του (μη) εκλογικού (μη) σώματος· τουτέστιν, όσων δεν ξεκούνησαν διά να υπάγουν εις τας κάλτσας.

ΓΙΑ να υπάρχει κυρίαρχο μήνυμα χρειάζεται να υπάρχει κυρίαρχη συμπεριφορά. Κι αυτή ήταν την περασμένη Κυριακή η αποχή: Αρα το σημαντικότερο μήνυμα το έστειλαν όσοι δεν πήγαν, ενώ διαφόρων ειδών μηνύματα έστειλαν κι εκείνοι που πήγαν.

ΑΝ αυτό το μήνυμα, λοιπόν, για κάποιους δεν ήταν και τόσο... κατανοητό, τούτη την Κυριακή μάλλον θα γίνει φραγκοδίφραγκα. Οπου η αποχή ξεπεράσει πάλι το 50%, θα σημαίνει ότι υπάρχει θεμελιακό ζήτημα εκπροσώπησης και αντιπροσώπευσης, που εγείρει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης. Δεν μπορεί να θεωρείσαι πλειοψηφία όταν έχεις κερδίσει με ποσοστό 20% επί των εγγεγραμμένων...

ΤΩΡΑ θα μάθουμε, λοιπόν, τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής. Οχι ότι δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα - παίζουν. Ας πούμε έχω φίλους δεξιούς που ψηφίζουν Σγουρό γιατί τον θεωρούν πιο ικανό, μετρημένο και σοβαρό. Αλλά έχω και κάτι φρικαρισμένους παλαιοΠΑΣΟΚους, που όχι μόνο θα ρίξουν Κικίλια αλλά κι ο ίδιος ο 666 να 'ταν υποψήφιος, εκείνον (το τέρας της κολάσεως) θα ψηφίζανε.

ΑΥΤΗ την Κυριακή θα γίνει σαφές αν οι ψηφοφόροι της συντηρητικής παράταξης αγαπάνε ή όχι τον Νικήτα. Θα ευαισθητοποιηθούν απ' το τηλεοπτικό του μήνυμα, κι αυτή τη φορά θα πάνε στις κάλτσες γιατί τον ξαναθέλουν δήμαρχο; Ποιος ξέρει; Θα μάθουμε ακόμη αν υπάρχει πραγματικά ρεύμα απ' τ' αριστερά που θα ενισχύσει τον Καμίνη, γιατί θέλει να φύγει ο Κακλαμάνης. Στην αντίθετη περίπτωση, οι αριστεροί ψηφοφόροι θα κάνουν αποχή.

ΤΟ ίδιο ισχύει για την Κεντρική Μακεδονία και για τη Σαλονίκη. Αν το κυρίαρχο ρεύμα είναι «να φύγει ο Ψωμιάδης», ούτε το ΚΚΕ θα μπορέσει να μαντρώσει τους δικούς του στο λευκό και το άκυρο, για να μην τον καταψηφίσουν. Αν το ρεύμα στη Θεσσαλονίκη είναι πράγματι «αλλαγή σελίδας», καλύτερος απ' τον Μπουτάρη δεν υπάρχει για να τη γυρίσει.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ έχει και το τι θα γίνει στον Πειραιά. Αν πραγματικά το εννοεί ο Μαντούβαλος και αν θα εισακουστεί. Βεβαίως, το «ενδιαφέρον» δεν κρίνεται από το τι νοιάζει εμένα, που κάνω αυτή εδώ τη δουλειά, ή εσένα που από 15 χρονώ ασχολείσαι με τα πολιτικά. Το θέμα είναι αν νοιάζονται οι ίδιοι οι Πειραιώτες για το ποιος θα βγει. Κοντός ψαλμός, αλληλούια· θα φανεί την Κυριακή απ' το μέγεθος που θα 'χει η αποχή.

ΤΕΛΟΣ, θα φανεί καθαρά αν πράγματι υπάρχει «αντιμνημονιακό ρεύμα». Αν και πόσοι αριστεροί, δηλαδή, θα πάνε να καταψηφίσουν τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και να εκλέξουν περιφερειάρχες της Ν.Δ.

ΚΑΛΟ βόλι. Ή, τέλος πάντων, καλό φραπέ...

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: