Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Διεκδικούν παλαιστινιακό κράτος παίζοντας μουσική

Διάβασα την ενδιαφέρουσα είδηση στη σημερινή Ελευθεροτυπία:

«Το μότο μας είναι: σήμερα ορχήστρα, αύριο κράτος. Γιατί το κράτος οικοδομείται κυρίως από τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της νέας γενιάς».

Ο Σουχάιλ Χουρί, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου της Παλαιστίνης «Εντουάρντ Σάιντ», στους κόλπους του οποίου ιδρύθηκε το 2004 η Ορχήστρα Νέων της Παλαιστίνης, έδωσε χθες εξαρχής το στίγμα. Αυτή η ορχήστρα είναι και σύμβολο αλληλεγγύης και ανεξαρτησίας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι έρχεται με τους 50 μουσικούς της, ηλικίας 12-24 ετών, και την Αγγλίδα μόνιμη αρχιμουσικό της, Σον Εντουαρντς, για να δώσει μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό. Εξ ου και η προαναγγελθείσα παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, γεγονός που χαιρέτισε χθες ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε.

[...]

Με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή είναι και το ρεπερτόριο που θα ερμηνεύσει την Κυριακή η Ορχήστρα: Συμφωνία αρ. 94 («Η έκπληξη») του Χάιντν, αποσπάσματα από το αριστούργημα «Πόργκι και Μπες» του Γκέρσουιν, αλλά και τρία σύγχρονα έργα Παλαιστίνιων συνθετών (των Αχμάτ Αλ Χατίπ, Ισα Μπούλος και Τζον Μπισάρατ), από εκείνα που παραγγέλνει η ορχήστρα σε νέους δημιουργούς. Για την ερμηνεία τριών παλαιστινιακών τραγουδιών συμπράττουν οι τραγουδιστές Οντάι αλ Χατάμπ, Ραγουάν Ελαϊάν και Οσάμα Ντιαμπ.

info: Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου και στο εκδοτήριο της οδού Ομήρου 8 και στοιχίζουν 40, 28, 20 και 11 ευρώ και τα φοιτητικά 6,5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: