Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Από το χρονοντούλαπο της ιστορίας στο Youtube

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από προσωπικότητες συγκεντρωμένο στο Διαδίκτυο

Για το Openculture, έναν από τους πιο επιμορφωτικούς ιστότοπους που συνεισφέρουν αδιάκοπα περιεχόμενο στην ανοιχτή διαδικτυακή κουλτούρα, γράφαμε τον Ιούνιο.
Τον προτείναμε τότε ως έναν από τους προορισμούς όπου μπορεί να αναζητήσει κανείς δωρεάν online μαθήματα και εκπαιδευτικό υλικό. Από την περασμένη Κυριακή το συγκεκριμένο site τροφοδότησε αρκετά buzz, καθώς ανέσυρε από τα αρχεία του μια λίστα (http://Glo.gr/3d2) με συλλεκτικά βίντεο και φωτογραφίες από ιστορικές προσωπικότητες (καλλιτέχνες, πολιτικούς, διάσημες φιγούρες κ.ά.).

Ξεκινώντας με τις τελευταίες μέρες του Λέοντος Τολστόι (με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του) μέσα από ένα παλιό ντοκιμαντέρ του BBC, το Openculture συνέχισε...

...ξετρυπώνοντας πάνω από 45 διαφορετικά ντοκουμέντα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε, για παράδειγμα, την ενθρόνιση του τσάρου Νικολάου ΙΙ το 1896, τον Σαλβαντόρ Νταλί, τον Αλφρεντ Χίτσκοκ και τον Γκράουτσο Μαρξ να παίρνουν μέρος σε ένα τηλεπαιχνίδι του δικτύου CBS (γύρω στα '50-'60, που στα τηλεπαιχνίδια συμμετείχαν διανοούμενοι), τον διάσημο μαθηματικό Μπέρτραντ Ράσελ να εξηγεί το 1959 γιατί δεν πιστεύει στο θεό, τους Μάιλς Ντέιβις και Τζον Κολτρέιν να παίζουν τζαζ και τον Τζέιμς Ντιν να παίζει στην τηλεόραση με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν ή να ακούσετε τον Τρούμαν Καπότε να διαβάζει το "Πρόγευμα στο Τίφανις" το 1963 και τον Ουίλιαμ Φόκνερ σε διάφορες αφηγήσεις και συζητήσεις, στο διάρκειας 28 ωρών ηχητικό αρχείο του.

Οι θησαυροί αυτοί ανασύρονται λίγες μέρες αφότου το Youtube έδωσε μια εντυπωσιακή στατιστική (http://blo.gr/3d1) για τις αναρτήσεις που δέχεται. Σύμφωνα με αυτήν, κάθε λεπτό που περνάει οι χρήστες του ανεβάζουν βίντεο συνολικής διάρκειας 35 ωρών, όγκος διπλάσιος από αυτόν που αναρτούσαν μία διετία νωρίτερα.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: