Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Επιστολή συναδέλφων μας προς τη Δ.Ο.Ε

Σε ένα σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ψήφιση του νόμου 3848/2010 και αφορά τους μετεκπαιδευόμενους στα Διδασκαλεία, οι οποίοι δε θεμελιώνουν πλέον δικαίωμα μετάθεσης κατά τη διάρκεια της φοίτησή τους, αναφέρονται με επιστολή τους στη Δ.Ο.Ε οι συνάδελφοί μας Βαγγέλης Παράσχης και Βασιλική Κρεμμύδα, πρωτοετείς μετεκπαιδευόμενοι στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών.
Επειδή το ζήτημα αφορά εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση -μας αφορά όλους θα έλεγα- οι δυο συνάδελφοι καλούν τη Δ.Ο.Ε να αναδείξει το ζήτημα και να διεκδικήσει την προάσπιση των συμφερόντων του Κλάδου.
Παραθέτω την επιστολή τους ως έχει:

ΠΡΟΣ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι,
είμαστε δάσκαλοι, πρωτοετείς μετεκπαιδευόμενοι στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη μετάθεσή μας στο Ν. Κυκλάδων. Παρακάτω επισυνάπτουμε τη διαμαρτυρία και τα εύλογα παράπονά μας, όπως ακριβώς την καταθέσαμε σήμερα Τρίτη 25-5-2010 στο Υπoυργείο Παιδείας με αριθμό Πρωτοκόλλου 59380/Δ1.

«Με βάση το νέο νόμο 3848/2010 (ΦΕΚ 71 τ. Α΄) προβλέπεται ότι οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι μετατέθηκαν κατά το σχολικό έτος 2009 – 2010 θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πριν από την ψήφιση του ανωτέρω νόμου και συγκεκριμένα με την εγκύκλιο μεταθέσεων στις 4-11-2009 και Αρ. Πρωτ. 136599/Δ1 ή 136005/Δ2.
Ως εκ τούτου εμείς που πήραμε φέτος μετάθεση στο νομό Κυκλάδων και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο 1ο έτος μετεκπαίδευσης στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών (τμήμα Ειδικής Αγωγής) θα έχουμε δικαίωμα να υποβάλουμε νέα αίτηση μετάθεσης το Νοέμβριο του 2010, αφού θεωρείται ότι θα έχουμε υπηρετήσει την οργανική μας θέση κατά το σχολικό έτος 2010 – 2011.
Όμως, η διευκρίνιση του Υπουργείου Παιδείας που έγινε την 21-5-2010 με Αρ. Πρωτ. 58658/Δ2 αναφέρει στην παράγραφο 3 ότι καταργείται η επίμαχη διάταξη (περίπτωση στ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/1996) και με την απόσπαση στα Διδασκαλεία δε θεωρείται ότι διανύεται η οργανική θέση, με αποτέλεσμα να μη θεμελιώνεται δικαίωμα μετάθεσης.
Τελικά απ’ ό,τι φαίνεται η παράγραφος 3 αναιρεί την παράγραφο 2 της διευκρίνισης του Υπουργείου.
Εμείς, όμως, τη χρονική στιγμή που κάναμε την αίτηση μετάθεσης το Νοέμβριο του 2009 είχαμε υπόψη τις διατάξεις της τότε εγκυκλίου (4-11-2009, Αρ. Πρωτ. 136599/Δ1), η οποία ρητά αναφέρει ότι κατά τη δεύτερη πλέον για εμάς χρονιά μετεκπαίδευσης στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών θεωρείται ότι υπηρετούμε κανονικά την οργανική μας θέση και θεμελιώνουμε εκ νέου δικαίωμα μετάθεσης, όπως άλλωστε μας διαβεβαίωσαν τότε και από το Γραφείο στο οποίο υπαγόμαστε.
Με βάση όλων αυτών κάναμε τον προσωπικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, όπως άλλωστε και εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοι, έτσι ώστε να έχουμε δικαίωμα αίτησης μετάθεσης το Νοέμβριο του 2010, το οποίο όμως τώρα αναιρείται.
Παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος και να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν νέα διευκρίνιση, η οποία θα αποκαθιστά την καταφανέσταση αδικία που βιώνουμε και δε θα ακυρώνει εκ των υστέρων το νόμιμο προγραμματισμό και την αίτηση μετάθεσης σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο μεταθέσεων στις 4-11-2009, Αρ. Πρωτ. 136599/Δ1.
Αθήνα, 25-5-2010. Οι εκπαιδευτικοί,Κρεμμύδα Βασιλική, Παράσχης Ευάγγελος»

Από το τμήμα μεταθέσεων και αποσπάσεων Π.Ε. μιλήσαμε κατ’ ιδίαν με τον Προϊστάμενο και τη Διευθύντρια του γραφείου, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι δυστυχώς δεν θεμελιώνουμε δικαίωμα μετάθεσης, παρόλο που το δίκιο είναι με το μέρος μας, αφού πράγματι άλλα προέβλεπε η εγκύκλιος μεταθέσεων του Νοεμβρίου 2009.
Επίσης, από το τμήμα Ειδικής Αγωγής μας τόνισαν κατηγορηματικά ότι δεν μπορούμε στις επόμενες αιτήσεις μεταθέσεων (Νοέμβριος 2010) να κάνουμε αίτηση για μετάθεση σε ειδικό σχολείο, αφού τότε θα φοιτούμε στο 2ο έτος σπουδών, οπότε δε θα έχουμε στα χέρια μας το απαραίτητο προσόν, δηλαδή το πτυχίο.
Επειδή είστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προάσπισης των συμφερόντων εκατοντάδων δασκάλων που βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση με εμάς,
παρακαλούμε:
 να γνωστοποιηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα σε όλους τους συναδέλφους,
 να αναδείξετε το θέμα στο Υπουργείο Παιδείας
 και να διεκδικήσετε με κάθε τρόπο (ίσως και ένδικα) την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε βέβαιοι ότι θα ενεργήσετε αναλόγως με θετικά αποτελέσματα.
Επικοινωνία:
Βαγγέλης Παράσχης 6974-928217, e-mail: parvag2000@yahoo.gr
Βασιλική Κρεμμύδα e-mail: eviteach@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: