Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ανακοίνωση της ΠΑΓΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑ:«Ενδεχόμενο ανακλήσεων αποσπαςσμένων εκπαιδευτικών»

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Θέλουμε να αναφερθούμε στο ενδεχόμενο ‘βίαιης’ ανάκλησης αποσπασμένων εκπαιδευτικών, που δε θα εμπίπτει στους όρους και στη νομοθεσία που ίσχυαν κατά την υπογραφή της «Απόφασης Απόσπασης στο Εξωτερικό».
Οι τραγικές συνέπειες, από τις περικοπές που ανακοινώνονται σωρηδόν, ήδη μας έχουν εγκλωβίσει σε οικονομικά αδιέξοδα. Δε νοείται ένα κράτος δικαίου να „παγιδεύει„ τους υπαλλήλους του, αλλάζοντας εκ των υστέρων μονομερώς τους όρους της συμφωνίας. Απαιτούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να εξεταστεί εξονυχιστικά τουλάχιστον αυτή η περίπτωση και να μη ληφθούν άλλες βιαστικές αποφάσεις που θα επιδεινώσουν την απελπιστική κατάστασή μας. Ζητούμε να ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης στο εξωτερικό, με τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που απαιτείται.
Για τη Γερμανία συγκεκριμένα, που έχουμε γνώση και εμπειρία, αλλά και στη μεγάλη Βρετανία και στο Βέλγιο-Ολλανδία όπως ενημερωθήκαμε, θέλουμε να τονίσουμε την περιπλοκότητα της διακοπής συμβολαίων, που συνδέονται με τα πάγια έξοδα διαβίωσης στη χώρα. Οι διάφοροι πάροχοι υπηρεσιών, οι ιδιοκτήτες/εταιρείες ενοικίασης διαμερισμάτων, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί κ.λπ. απαιτούν τουλάχιστον 3μηνη προειδοποίηση, για έκτακτη διακοπή συμβολαίων. Μα ούτε κι αυτή η προειδοποίηση είναι πάντοτε επαρκής και προπάντων δε θεωρείται δεσμευτική. Πολλά συμβόλαια έχουν ρήτρες που υποχρεώνουν το συμβαλλόμενο καταναλωτή να εξοφλήσει όλα τα πάγια έξοδα μέχρι τη λήξη του συμβολαίου. Έτσι μπορεί κάποια εταιρεία να υπολογίσει χρεώσεις για υπηρεσίες που δε θα χρησιμοποιούμε μα που θα αναγκαστούμε να εξοφλούμε ακόμη και για 1-2 χρόνια. Το γεγονός ότι μπορεί να είχαμε δεσμευτεί ενυπόγραφα (πολύ) πριν την εξαγγελία οποιασδήποτε τροπολογίας αποσπάσεων ή/και περικοπών, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, δυστυχώς δεν πρόκειται να μας απαλλάξει από τις οφειλές.
Οι εκπαιδευτικοί στη Γερμανία αναγκάζονται να υπογράψουν συμβόλαια για διάφορες παροχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε παρακάτω μερικές από τις πιο σημαντικές που –σημειωτέον– μπορεί να προσφέρονται από διαφορετικούς παρόχους και απαιτείται για κάθε περίπτωση άλλη διαδικασία διακοπής:
- Ενοικίαση κατοικίας
- Σύνδεση για σταθερό τηλέφωνο
- Σύνδεση για διαδίκτυο
- Σύνδεση για κινητό τηλέφωνο
- Σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος
- Σύνδεση φυσικού αερίου
- Σύνδεση υδροδότησης
- Οδική βοήθεια
- Ασφάλιση κατοικίας
- Ασφάλιση αστικής ευθύνης
- Ασφάλιση αυτοκινήτου
- Συνδρομητική τηλεόραση
- Συνδρομές εντύπων

Η οικονομική μας εξαθλίωση με τα νέα μέτρα απειλεί στην περίπτωση ανάκλησής μας να εξελιχθεί κυριολεκτικά σε οικονομική και ψυχική εξόντωση. Στην περίπτωση που κληθούμε να επιστρέψουμε πρόωρα στην Ελλάδα και επιβαρυνθούμε οικονομικά λόγω έκτακτης αναχώρησης και χωρίς δική μας υπαιτιότητα, επιφυλλασόμεθα παντός δικαιώματός μας και θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, ως έσχατη λύση, τουλάχιστον για την οικονομική μας αποκατάσταση.

Στην παγγερμανική συμμετέχουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. :
Μονάχου και Περιχώρων « Ο Πλάτων»
Βερολίνου και Περιχώρων « Σωκράτης»
Βάδης Βυρτεμβέργης « Αριστοτέλης»
Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Φραγκονίας « Δημόκριτος»
Έσσης « Δελμούζος»
Μεγάλης Βρετανίας
Benelux- Βελγίου Ολλανδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: