Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Το νέο Μνημόνιο και η απαξίωση του ελληνικού κοινοβουλευτισμού


Tο νέο Μνημόνιο, ίσως το πιο κρίσιμο νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών , το οποίο και θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες, ετοιμάστηκε και μοιράστηκε στους βουλευτές τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Η Επιτροπή της Βουλής που θα το συζητήσει ορίστηκε για το Σάββατο στις 14.00 και την Κυριακή θα ψηφιστεί σε μία συνεδρίαση στην Ολομέλειας της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος...

...Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει και το κείμενο για τη διαδικασία του PSI και το κείμενο για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών καθώς και η εξειδίκευση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί. Ψεκάστε, σκουπίστε ,τελειώσατε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλάει για "πραξικόπημα" και έχει δίκιο.

Στη Ελλάδα των τελευταίων δύο ετών, Μνημόνια, δανειακές συμβάσεις, μέτρα-σοκ ψηφίζονται συνήθως με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, βιαστικά, εν μια νυκτί, με εκβιασμούς και απειλές , με νομοσχέδια-τέρατα που περιλαμβάνουν τον "πατέρα τους και τη μάνα τους", χωρίς το στοιχειώδη κοινοβουλευτικό έλεγχο, χωρίς καν να προλαβαίνουν οι βουλευτές να τα διαβάσουν. Η δικαιολογία ; Βρισκόμαστε σε "οικονομικό πόλεμο",δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. Και ως γνωστόν σε περιόδους πολέμου, ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι μια περιττή πολυτέλεια. Όμως, αυτή η πρακτική απαξιώνει όχι μόνο τον κανονισμό της Βουλής αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα και την ίδια την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία.

Οι φιλομνημονιακοί , που, κατά τ'άλλα, κόπτονται για το σεβασμό της νομιμότητας όταν κάποιος κακομοίρης δεν πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα, τώρα σφυρίζουν αδιάφορα . Μπορεί, λοιπόν, οι οπαδοί του Μνημονίου να κινδυνολογούν πως ενδεχόμενη πτώχευση θα οδηγήσει σε πραξικόπημα και σε επιβολή καθεστώτος τύπου Βόρειας Κορέας, αλλά αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, είναι οι ίδιοι και οι πρακτικές τους.

http://blemilo.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: