Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ολα τζάμπα!


Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

ΕΠΕΙΤΑ από πάνδημη απαίτηση, παρουσιάζουμε συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα sites για τζαμπέ διακοπές κάθε είδους.

Ανταλλαγές σπιτιών, εξοχικών, πάρκινγκ, ωτοστόπ. Πάμε!

«ΔΙΑΚΟΠΕΣ σ' όλο τον κόσμο από τον καναπέ σας»! Δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις ούτε ένα ευρώ για διαμονή. Σίγουρα η καλύτερη φάση είναι να έχεις φίλους που θα σε φιλοξενήσουν στο εξοχικό τους, έστω κι αν χρειαστεί να κοιμηθείς στον καναπέ. Αν όμως στη χώρα και στην πόλη που θες να πας δεν έχεις γνωστούς, ρίξε μια ματιά στο... www.couchsurfing.com. Εκεί υπάρχουν 800.000 δωρεάν καναπέδες για να κοιμηθείς όπου κι αν βρεθείς! Αρκεί μιαν άλλη στιγμή να δεχτείς να φιλοξενήσεις κάποιον-α στον δικό σου καναπέ. Ανάλογες προτάσεις θα βρεις και στα site www.hospitalityclub.org και www.global freeloaders.com. Τα μοναστήρια είναι επίσης μια καλή επιλογή για δωρεάν φιλοξενία. Τζάμπα φαγητό, ύπνο, καθαρμό ψυχής και μυαλού ή και περιπέτειες του στιλ «σκύψε ευλογημένη».

ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ εξοχικών! Το home exchange είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής εξοχικών που λειτουργεί στο εξωτερικό από το 1953 και τώρα, λόγω κρίσης, έχει πάρει τα πάνω του. Γίνεσαι μέλος στο www.elladahomeexchange.gr και βρίσκεις άτομα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, που θα ήθελαν να ανταλλάξουν το εξοχικό τους με το δικό σου για όσο διάστημα διαρκούν οι διακοπές. Οι ανταλλαγές γίνονται χειμώνα-καλοκαίρι, Σαββατοκύριακα και αργίες. Αυτός έχει στη θάλασσα κι εσύ στο βουνό. Οπότε, αν βαρέθηκες το εξοχικό σου ή κάποιους μήνες δεν το χρησιμοποιείς, για να κάνεις δωρεάν διακοπές, αντάλλαξέ το! Αρκεί να το παραδώσεις στους μουσαφίρηδες καθαρό, με πετσέτες, σεντόνια και τακτοποιημένο.

ΘΕΣ να κάνεις δωρεάν διακοπές στο εξωτερικό; Εγώ θα σου πω πού και πώς! Υπάρχει ένας διεθνής οργανισμός, η Homelink International, όπου γίνεσαι μέλος με συνδρομή 100 ευρώ τον χρόνο και έχεις τη δυνατότητα να περάσεις τις διακοπές σου σε σπίτι άλλου μέλους στο εξωτερικό, παραχωρώντας το δικό σου σπίτι ή εξοχικό για ανάλογο χρόνο. Μπορείς να ανταλλάξεις ακόμα και το αυτοκίνητό σου, εξοικονομώντας και τα χρήματα που θα δαπανούσες για τις μετακινήσεις σου. Εχεις τη δυνατότητα να μείνεις σε περισσότερα από 50 κράτη σε όλο τον κόσμο, αφού η Homelink έχει περίπου 16.000 μέλη, οικογένειες, ελεύθερους επαγγελματίες, δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Οπου γουστάρεις! Δες το site www.homelink.gr.

ΘΕΣ να δουλεύεις πού και πού και να ταξιδεύεις παντού; Ο θείος Ανδρέας έχει νεαρέ μου τη λύση που ζητάς. Το πρόγραμμα ανταλλαγών Help Exchange! Μέσω μιας βάσης δεδομένων ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται να κάνουν ανέξοδες διακοπές, δουλεύοντας παράλληλα για εκείνους που θα τους φιλοξενήσουν. Μέσω του site www.helpx.net βρίσκεις ποιο μέρος του κόσμου σού αρέσει να κάνεις διακοπές και επιλέγεις από τη λίστα πού θέλεις να μείνεις και ποιες υπηρεσίες μπορείς να παρέχεις. Ο κατάλογος περιλαμβάνει φάρμες βιολογικής καλλιέργειας, αγροτόσπιτα, ράντζα, πανδοχεία και ιστιοπλοϊκά σκάφη. Η ταρίφα; Συνήθως για δύο ώρες δουλειάς ημερησίως εξασφαλίζεις μόνο διαμονή, στις τέσσερις περιλαμβάνεται και η διατροφή. Αν πιάσεις τις έξι, θα μπορείς να χρησιμοποιείς δωρεάν και το Ιντερνετ και με 8ωρο γυρίζεις πίσω με χαρτζιλίκι και μας κερνάς σφηνάκια στα μπαράκια.

ΒΡΕΣ τζάμπα πάρκινγκ παντού! Ανταλλάσσοντας το δικό σου πάρκινγκ τις ώρες που δεν το χρησιμοποιείς με κάποιον άλλον που συμμετέχει στην ίδια βάση δεδομένων. Μπες στο www.parkaro.gr και θα βρεις απ' το κινητό σου κάθε στιγμή μια θέση κενή για να παρκάρεις δωρεάν εκεί που θέλεις.

Μέσω του www.carpooling.gr μπορείς να ταξιδέψεις στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο απ' το «διαδικτυακό κέντρο οτοστόπ». Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησαν το 1990 Γερμανοί φοιτητές και στην οποία συμμετέχουν πλέον εκατοντάδες φορτηγατζήδες, πουλμαντζήδες κ.ά., οι οποίοι σε πάνε τζάμπα παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: