Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης - Απίστευτα και όμως αληθινά,

του αιρετού ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Απίστευτα και όμως αληθινά τα όσα συμβαίνουν στη διαδικασία «εξπρές» επιλογής Δ/ντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το Συμβούλιο Επιλογής με αμφισβητούμενη, ως προς τη νομιμότητα, σύνθεση - με δήλωσή μου έχω εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις μου, αφού καταστρατηγείται η βασική αρχή που ο νόμος ρητά αναφέρει ότι: «ο αριθμός των μελών του Συμβουλίου που ορίζονται από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 του συνόλου των μελών»- συνεδρίασε για πρώτη φορά την...

Παρασκευή, 9-7-2010 και την ίδια μέρα ανακοίνωσε τους αλφαβητικούς πίνακες των υποψηφίων που πληρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής.

Στις 16-7-2010 ημέρα Παρασκευή συνεδρίασε και ανακοίνωσε τους πίνακες με τις αξιολογικές μονάδες των υποψηφίων.

Ως αιρετός ζήτησα χρόνο μιας ημέρας, για την ενεργό συμμετοχή μου στη διαδικασία μοριοδοτήσεων, αφού ως γνωστό, τις προηγούμενες μέρες συμμετείχα στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΠΕ για τις αποσπάσεις.

Η πλειοψηφία απέρριψε το αίτημά μου με τη δικαιολογία ότι …. δεν υπάρχει χρόνος.

Πρωτάκουστο και πρωτοφανές μέλος Συμβουλίου να ζητά χρόνο μιας ημέρας για ενεργό συμμετοχή και να το αρνούνται.

Ο λόγος προφανής. Ήθελαν με εντολή «άνωθεν» να θεωρηθεί ως ημερομηνία κοινοποίησης των αξιολογικών μονάδων η Παρασκευή, έτσι ώστε να αρχίσει την ίδια μέρα η πενθήμερη προθεσμία υποβολής ενστάσεων με απώτερο στόχο οι συνεντεύξεις να ξεκινήσουν Παρασκευή 23-7-2010.

Δε θα σχολιάσω τον υπέρμετρο ζήλο που επέδειξαν Περιφερειακοί Διευθυντές και γενικότερα οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας ακόμα και το Σαββατοκύριακο για την επίτευξη του στόχου.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι ακρότητες…

Χαρακτηριστικά αναφέρω τις πιέσεις που ασκήθηκαν προκειμένου να δεχθούν οι υποψήφιοι την αποστολή αποδεικτικών παραλαβής της μοριοδότησής τους την ίδια μέρα και την κατάθεση ενστάσεων έως τη … Δευτέρα!

Μπράβο στις υπηρεσίες και ιδιαίτερα σε κάποιους Περιφερειακούς Διευθυντές. Ελπίζω να επιδεικνύουν πάντα τον ίδιο ζήλο και την ίδια ευαισθησία σε όλα τα θέματα που διαχειρίζονται.

Την Τρίτη, 20-7-2010 το Συμβούλιο αποφασίζει να ορίσει ως ημερομηνία εξέτασης των ενστάσεων την Πέμπτη και ημερομηνία έναρξης των συνεντεύξεων την Παρασκευή, 23-7-2010 χωρίς να έχει εξαντληθεί το προβλεπόμενο πενθήμερο των ενστάσεων και χωρίς καν να γνωρίζει τον αριθμό τους.

Σήμερα Πέμπτη, 22-7-2010, το Συμβούλιο εξέτασε τις 120 ενστάσεις που είχαν έως τώρα υποβληθεί και προχώρησε σε αλλαγή της μοριοδότησης σαράντα υποψηφίων. Όσες ενστάσεις υποβληθούν τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων.

Ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται καθημερινά για συνέντευξη φτάνει έως τους 28!

Ως όφειλα εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για όλα τα παραπάνω και ιδιαίτερα για το μεγάλο αριθμό υποψηφίων που καλούνται για συνέντευξη καθημερινά αφού με βάση τα όσα ο Ν.3848 προβλέπει η διαδικασία της συνέντευξης κατά την εκτίμησή μου δε μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 30΄ για κάθε υποψήφιο.

Η επίσπευση αυτή των διαδικασιών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ενδεχομένως να προδικάζει και το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που μια διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ και συγκρίνεται χρονικά μόνο με αυγουστιάτικες επιλογές προσωρινών Δ/ντών και Προισταμένων.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Σίγουρα η πλειοψηφία του Συμβουλίου Επιλογής Δ/ντών Εκπαίδευσης λειτούργησε και λειτουργεί με «άνωθεν» ασφυκτικές πιέσεις και εντολές.

Η σκοπιμότητα της πολιτικής ηγεσίας προφανής.

Γνωρίζοντας πως ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας κρίσιμος για τη νέα σχολική χρονιά πιστεύει πως αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης θα καταφέρει να καλύψει τις αδυναμίες, τα προβλήματα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα την έλλειψη χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Ελπίζω πως τα μέλη του Συμβουλίου θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και το αποτέλεσμα των επιλογών θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μετά το πέρας της διαδικασίας της επιλογής Δ/ντών Εκπαίδευσης θα σας ενημερώσω με στοιχεία για τα αποτελέσματα.

Καλή επιτυχία στους υποψηφίους.

Πάντα στη διάθεσή σας,
Παληγιάννης Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: