Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Στο σκαμνί οι περικοπές μισθών

Ανοίγει η αυλαία της δικαστικής αντιπαράθεσης για τις περικοπές μισθών και επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους. Την αρχή κάνουν οι δικαστές με την πρώτη προσφυγή διοικητικού δικαστή από τη Θεσσαλονίκη κατά των κυβερνητικών μέτρων, η οποία θα εκδικαστεί στο Μισθοδικείο. Με την προσφυγή αμφισβητείται ότι οι δραστικές περικοπές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ακολουθούν σύντομα ανάλογες προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων στα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ....

Πλήρες θέμα...
Στο Μισθοδικείο (το ειδικό δικαστήριο με συμμετοχή και πανεπιστημιακών που επιλύει τις μισθολογικές διαφορές των δικαστών με το Δημόσιο) κρίνεται, σε πρώτη φάση, η συνταγματικότητα και η νομιμότητα των δραστικών περικοπών τις οποίες επέβαλε η κυβέρνηση στους μισθούς και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά των δικαστών.

Διοικητικός εφέτης κατέθεσε την πρώτη προσφυγή κατά των μέτρων Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να ακυρωθεί ολόκληρο το πακέτο ως αντίθετο με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΣΔΑ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προσφυγή του ο δικαστής επιτίθεται συλλήβδην κατά των επιλογών όλων των κυβερνήσεων, επιρρίπτοντας στο πολιτικό σύστημα την ευθύνη για αναποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αλόγιστες προμήθειες και πελατειακή συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «το χρέος και τα ελλείμματα συσσωρεύθηκαν εξαιτίας των μακροχρόνιων παραβιάσεων των στοιχειωδών κανόνων ορθολογικής δημοσιονομικής διαχείρισης, προς εξυπηρέτηση συνειδητών πολιτικών επιλογών των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας, όπως οι αλόγιστοι ψηφοθηρικοί διορισμοί και οι ανεξέλεγκτες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και οι αδιαφανείς διογκώσεις των δαπανών των δημοσίων έργων, των δημοσίων εν γένει προμηθειών και των εξοπλισμών στα πλαίσια της παθογένειας του πολιτικού συστήματος».

Ο εφέτης τα αναφέρει αυτά για να αποδείξει πως οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δικαστών οφείλονται στη δημοσιονομική και δανειακή αφερεγγυότητα και δεν έχουν ως βάση το δημόσιο συμφέρον, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι περικοπές δεν έχουν καταληκτική προθεσμία και δεν προβλέπεται μείωσή τους σε περίπτωση βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης.

Με την αγωγή αυτή ξεκινά η δικαστική αψιμαχία μεταξύ δικαστών και κυβέρνησης, μετά την κορύφωση της αντιδικίας την περασμένη εβδομάδα για το Ασφαλιστικό και την υπαγωγή όλων των νέων δικαστών από 1-1-2011 στο ΙΚΑ. Τυχόν απόφαση του Μισθοδικείου θετική για τους δικαστές, είναι δυνατόν να ανατρέψει ολόκληρη την οικονομική πολιτική της αυστηρής λιτότητας προκαλώντας απρόσμενους «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση. Παρόμοιες προσφυγές αναμένεται να καταθέσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι στα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ήδη έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Η προσφυγή

Οι συνολικές ετήσιες αποδοχές του προσφεύγοντος εφέτη μειώθηκαν μετά τις περικοπές στα επιδόματα και τον 13ο και 14ο μισθό κατά 15.432 ευρώ (από 71.764 ευρώ που έπαιρνε μικτά την 1-1-2010, παίρνει πλέον 56.281 ευρώ).

Ανάμεσα στα άλλα, ο δικηγόρος Γ. Κόκκας, που εκπροσωπεί τον εφέτη, επικαλείται στην αγωγή παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος (για την προστασία της εργασίας και των αποδοχών), αφού, όπως ισχυρίζεται, οι όποιοι περιορισμοί μπορούν να επιβληθούν προσωρινά σε έκτακτες περιστάσεις γενικού συμφέροντος ή πτωχεύσεως του κράτους.

Ο δικαστής επικαλείται επίσης και την ΕΣΔΑ, σύμφωνα με την οποία ο νομοθέτης «δεν έχει την δυνατότητα να αποσβέσει περιουσιακά ενοχικά δικαιώματα», όπως είναι ο μισθός, εάν δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή ωφελείας. Σύμφωνα με την ΕΣΔΑ, η απόσβεση του περιουσιακού δικαιώματος του μισθού δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού επιτρέπεται μόνο για δημόσια ωφέλεια, η έννοια της οποίας όμως δεν εξαντλείται στο δημοσιονομικό όφελος. Υπάρχουν μάλιστα και παλαιότερες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστάτευσαν σε ανάλογες περιπτώσεις τα οικονομικά συμφέροντα και δικαιώματα εργαζομένων.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: