Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Οδηγίες για την εφαρμογή του Ν. 3848/2010 κατά την κάλυψη των κενούμενων θέσεων προϊσταμένων γραφείων ΠΕ & ΔΕ και τη συγκρότηση των ΑΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΠΕ

Η εγκύκλιος της κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρει τα εξής ...


Κατόπιν ερωτημάτων σας για την κάλυψη των κενούμενων θέσεων των προϊσταμένων γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την ισχύ των οικείων αξιολογικών πινάκων, σας κάνουμε γνωστό ότι σύμφωνα με το αρ. 2096/1606-2010 γνωμοδοτικό έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 8 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/Α’), καταργήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα άρθρα 1-15 του Ν. 3467/2006, τα οποία ρύθμιζαν τα θέματα επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης και τα θέματα αυτά ρυθμίζονται πλέον με το Ν.3848/2010. Ωστόσο, η κατάργηση των ανωτέρω διατάξεων δεν έχει την έννοια ότι καταργούνται αυτοδικαίως και οι αξιολογικοί πίνακες του 2007, καθόσον, για την εν λόγω κατάργηση θα έπρεπε να υπήρχε ρητή νομοθετική πρόβλεψη.
Επομένως, οι κενούμενες θέσεις γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γραφείων επαγγελματικής εκπαίδευσης και γραφείων φυσικής αγωγής, θα καλυφθούν από τους ήδη εγγεγραμμένους εκπαιδευτικούς στους οικείους αξιολογικούς πίνακες του 2007 και σε περίπτωση που οι πίνακες αυτοί έχουν εξαντληθεί, οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν με τη διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 24, παρ. 2,5 και 6 του Ν. 3848/2010. Αρμόδια συμβούλια για την κάλυψη των κενούμενων θέσεων είναι τα οικεία ΑΠΥΣΠΕ & ΑΠΥΣΔΕ με την παρούσα σύνθεσή τους. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ενημερώσετε τις υπηρεσίες μας για τις κενούμενες θέσεις μέχρι 22 Ιουλίου τ.έ., προκειμένου να σας κοινοποιήσουμε τους επιλαχόντες κατά τη σειρά εγγραφής τους στους οικείους αξιολογικούς πίνακες και με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις, ώστε να μεριμνήσετε για την κάλυψη των θέσεων.

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων και αμέσως μετά την κάλυψη των προαναφερόμενων θέσεων, θα πρέπει να απευθύνετε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων την 10η Αυγούστου τ.έ., ως εξής:

Α. α) Προκειμένου για τη συγκρότηση των ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ ως υπηρεσιακών συμβουλίων, με τη σύνθεση που προβλέπεται στα άρθρα 5 και 6 του Π.Δ. 1/2003 (ΦΕΚ 1/Α’), προς τους σχολικούς συμβούλους της οικείας εκπαιδευτικής βαθμίδας.
β) Προκειμένου για τη συγκρότηση των ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ως συμβουλίων επιλογών, με τη σύνθεση που προβλέπεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 16 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/Α’), προς τους σχολικούς συμβούλους, τους προϊσταμένους γραφείων και τους διευθυντές σχολικών μονάδων της οικείας εκπαιδευτικής βαθμίδας, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται στις ανωτέρω διατάξεις και επιθυμούν να μετέχουν στη σύνθεση των προαναφερομένων συμβουλίων.
Για τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ παιδαγωγικών τμημάτων ή καθηγητικών σχολών ή τμημάτων διοικητικής επιστήμης των Α.Ε.Ι., καθώς και τη συμμετοχή των συμβούλων ή παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, θα απευθυνθεί σχετική πρόσκληση από τις υπηρεσίες μας.

Β. α) Προκειμένου για τη συγκρότηση των ΠΥΣΠΕ & ΠΥΣΔΕ, ως υπηρεσιακών συμβουλίων, με τη σύνθεση που προβλέπεται στις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου έκτου του Ν. 3839/2010 (ΦΕΚ 51/Α’), όπως αντικαταστάθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις των παρ. 8,9,10 και 11 του άρθρου 47 του Ν. 3848/2010, προς τους εκπαιδευτικούς της οικείας εκπαιδευτικής βαθμίδας με βαθμό Α’, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται στις ανωτέρω διατάξεις και επιθυμούν να μετέχουν στη σύνθεση των προαναφερομένων υπηρεσιακών συμβουλίων.
Η απόφαση συγκρότησης των εν λόγω συμβουλίων θα εκδοθεί μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης τοποθέτησης των διευθυντών εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 47 του Ν. 3848/2010.

β) Προκειμένου για τη συγκρότηση των ΠΥΣΠΕ & ΠΥΣΔΕ, ως συμβουλίων επιλογών, με τη σύνθεση που προβλέπεται στην παράγραφο 8 του άρθρου του άρθρου 16 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/Α’), προς τους σχολικούς συμβούλους της οικείας εκπαιδευτικής βαθμίδας , καθώς και τους διευθυντές σχολικών μονάδων της οικείας εκπαιδευτικής βαθμίδας και της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται στις ανωτέρω διατάξεις και επιθυμούν να μετέχουν στη σύνθεση των προαναφερομένων συμβουλίων, ή, εφόσον οι τελευταίοι δεν υπάρχουν, τους εκπαιδευτικούς με βαθμό Α’, με σημαντική εκπαιδευτική και διοικητική εμπειρία.
Οι υποψηφιότητες των περιπτώσεων Α.β και Β.β, αφού συγκεντρωθούν και καταχωριστούν ηλεκτρονικά σε αρχείο μορφής excel, θα σταλούν αρμοδίως στις υπηρεσίες μας, με ηλεκτρονικό και συμβατικό ταχυδρομείο, προκειμένου να τεθούν υπόψη της Υπουργού, για την έκδοση απόφασης ορισμού των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των εν λόγω συμβουλίων.

Γ. Για τη συμμετοχή των διευθυντών εκπαίδευσης στα υπηρεσιακά συμβούλια της περίπτωσης Α. θα πρέπει να απευθύνετε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αμέσως μετά την επιλογή και τοποθέτηση τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/Α’), με καταληκτική ημερομηνία πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: