Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Τα «μικρά και ασήμαντα » των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων

Μικρό και ασήμαντο 1

Από μια πρόχειρη ματιά στα στατιστικά των βαθμολογιών προκύπτει ότι:
566.430 γραπτά παραδόθηκαν από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων για βαθμολόγηση.
Απ΄ αυτά τα 210.114 πήραν βαθμό χαμηλότερο της βάσης (0-10)
Ποσοστό αποτυχίας; 37,09 %!!!
Σχεδόν 4 στους 10 υποψηφίους δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση.
Τυχαίο; Δε νομίζω!

Μικρό και ασήμαντο 2

Παρά το γεγονός ότι φέτος 18.000 περισσότερα γραπτά, σε σχέση με πέρυσι, έχουν αξιολογηθεί με μονοψήφιους βαθμούς, αναμένεται να εισαχθούν 14.000 περισσότεροι υποψήφιοι, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10.

Όπως αντιλαμβάνεστε το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί όλους τους υποψηφίους επιτυχόντες-ακόμα και όσους έγραψαν 3 και 4- και τους καλεί να «ζήσουν το όνειρο» και να πλημμυρίσουν τα εκατοντάδες τμήματα -η Αγγλία πρέπει να έχει λιγότερα - που λειτουργούν στις 71 πόλεις και κωμοπόλεις, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, απολαμβάνοντας την ξένοιαστη φοιτητική ζωή.

Αν τώρα η πολιτική αυτή, της ανεξέλεγκτης εισαγωγής σε Ανώτατες Σχολές, από τη μια οδηγεί στην υποβάθμιση των σπουδών και από την άλλη στέλνει στην ανεργία χιλιάδες νέους που θα εγγραφούν σε Τμήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σύνδεση με την αγορά εργασίας, είναι μια άλλη, πικρή -πολύ πικρή-ιστορία.

Μικρό και ασήμαντο 3

Διαβάζω στην ανακοίνωση του ΣΥΝ (Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας) με αφορμή τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων:
«...πεποίθησή μας είναι, όμως, πως η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους/-ες όσους το επιθυμούν αποτελεί εφικτό και αναγκαίο κοινωνικό στόχο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης…»

Μια κοινωνία επιστημόνων λοιπόν ...
Οι μισοί Έλληνες γιατροί και οι άλλοι μισοί δικηγόροι και μηχανικοί.
Τώρα ... στο αφελές δικό μου ερώτημα για το ποιοι θα καλύψουν τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας μας, η απάντηση μοιάζει μάλλον αυτονόητη, αν ερμηνεύω σωστά την ανακοίνωση του ΣΥΝ...
Είναι δυνατόν τα "δικά μας παιδιά" να γίνουν εργάτες; Τους οικονομικούς μετανάστες γιατί τους έχουμε;


Γενίκευση... αυθαίρετη
Πειράζει που μου έρχονται στο νου οι λέξεις λαϊκισμός και χάιδεμα αυτιών;
Χάριν Παιδείας φυσικά!


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: