Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Το τρίτο «μάτι» του διαιτητή


Μπορεί το Μουντιάλ να έχει φτάσει στο τέλος του, ωστόσο η πρόταση του σχεδιαστή Αντι Κούροβετς θα μπορούσε να βοηθήσει τους διαιτητές στην ορθότερη λήψη των αποφάσεών τους.

Ο λόγος για το Referee Τhird Εye, ένα υπερσύγχρονο ρολόι το οποίο απεικονίζει καθοριστικές για την εξέλιξη ποδοσφαιρικού αγώνα φάσεις - όπως γκολ, φάουλ και οφσάιντ-, οι οποίες μάλιστα...πολλές φορές τίθενται υπό αμφισβήτηση από την πλευρά των οπαδών. Σύμφωνα με τον επινοητή του, το πρωτοποριακό γκάτζετ θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του τρίτου «ματιού». Ενα προηγμένο σύστημα θα παρακολουθεί δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο το ματς στην οθόνη και στη συνέχεια με τη βοήθεια της τεχνολογίας Βluetooth θα μπορεί να συμβουλεύει τον διαιτητή για την ορθότερη δυνατή απόφαση, σηματοδοτώντας την ανάλογη περιοχή στη μικρογραφία γηπέδου επάνω στο ρολόι.

«Πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για τη λήψη όσο το δυνατόν ορθότερων αποφάσεων κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώναθα ήταν η χρήση ηλεκτρονικού διαιτητή, διαρκώς “καρφωμένου” στο παιχνίδι» εξηγεί ο Κούροβετς.

Ισως, αν ο διαιτητής του αγώνα Γερμανίας- Αγγλίας φορούσε το Referee Τhird Εye να μην είχε κάνει την γκάφα να παραβλέψει το γκολ της Αγγλίας, ξεσηκώνοντας σάλο και ανοίγοντας τη συζήτηση για τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων προς αποφυγήν παρόμοιων περιστατικών.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: