Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΔΟΕ:Ανακοίνωση για την προσπάθεια κατάργησης και απαξίωσης του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

Ο χώρος της Προσχολικής Αγωγής αποτελεί για το Υπουργείο Παιδείας αποπαίδι της εκπαίδευσης. Η λειτουργία του έχει αφεθεί μόνο στο φιλότιμο και την ευαισθησία των Νηπιαγωγών, οι οποίες κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες (ακατάλληλα κτήρια, ελάχιστη ή καθόλου υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς θεσμοθετημένο ωράριο, κλπ.) επιτελούν ένα τεράστιο έργο.

Το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό που αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς... Η ίδρυσή του ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες και εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά στην εκπαίδευση και βοήθεια στην άμβλυνση των μορφωτικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (Φ.32/339/124196/Γ1-11.10.2012) που δίνει τη δυνατότητα για αποχώρηση των νηπίων των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων όποτε το επιθυμεί ο κάθε γονέας, είναι «βόμβα» στα θεμέλιά του. Ουσιαστικά καταργείται ο εκπαιδευτικός του προορισμός και από κάποια ώρα και μετά (13:45-14:00) μετατρέπεται απλά σε παιδοφυλακτήριο. Δημιουργεί επίσης υποψίες ότι στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων τεράστιας ανατροπής στα εργασιακά των νηπιαγωγών με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί:
 Την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης απαράδεκτης εγκυκλίου.
Δημόσιο δίχρονο δωρεάν ολοήμερο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Νομοθετική κατοχύρωση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών

Δεν υπάρχουν σχόλια: