Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Το μήνυμα του υφ. Παιδείας για την επέτειο του ΟΧΙ

Η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα τιμής και ιστορικής μνήμης με διαχρονικούς συμβολισμούς. Συμβολίζει την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του φασισμού και του ναζισμού. Συμβολίζει... την υπεράσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας και των αξιών της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι σε κάθε επιβουλή.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου ανακαλεί στην ιστορική μνήμη το ΟΧΙ των Ελλήνων ως φρόνημα και ως πράξη αντίστασης, παλλαϊκής συμμετοχής στον κοινό αγώνα, αλλά και ελπίδας. Γι' αυτό και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Η υπεράσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας, η αντιμετώπιση των κινδύνων εκφασισμού της κοινωνίας μας, της μισαλλοδοξίας και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν σύγχρονα διακυβεύματα που κινητοποιούν τις δυνάμεις του ελληνικού λαού. Σε αυτή την προσπάθεια το ελληνικό Σχολείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών θεσμών για τη διαμόρφωση υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων πολιτών με αντίληψη της ιστορικής, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης τους.

Το μήνυμα της αντίστασης του ελληνικού λαού το 1940 είναι διαχρονικά μήνυμα συμμετοχής, αγωνιστικότητας και ελπίδας, για να θυμίζει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο ενωμένοι και αλληλέγγυοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: