Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Λίγο πριν τις εκλογές

Του Νίκου Λαγομιτζή *

Σε λίγες βδομάδες ξεκινούν οι φετινές εκλογικές διαδικασίες στους Συλλόγους της χώρας, για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων και των νέων αιρετών εκπροσώπων του κλάδου στα υπηρεσιακά συμβούλια.

 Είναι σαφές ότι η όλη διαδικασία γίνεται σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά δυσμενές για την Πατρίδα, την εθνική οικονομία, τον κλάδο. Φυσικά η όλη συγκυρία δεν αποτελεί απλά ένα στατικό γεγονός, αλλά έχει στοιχεία εξελικτικά.

 Χρόνια τώρα ο κλάδος βάλλεται πανταχόθεν από διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς, πρόσωπα και συμφέροντα, που... επενδύουν στην απαξίωση του εκπαιδευτικού έργου.

Χρόνια τώρα υπάρχουν δυστυχώς οργανωμένοι φορείς και μεμονωμένα άτομα μέσα στον κλάδο, που με τη στάση και τη συμπεριφορά τους αυτο- κι ετερο- απαξιώνουν την εκπαίδευση. Της στερούν την αυτόφωτη αναγκαιότητα ώστε να καταστεί αυτή εθνική προτεραιότητα, ειδικά τώρα, μέσα στην κρίση.

Ενδεχομένως κάποιοι θα αναρωτηθούν μήπως υπερεκτιμώνται όλα τα παραπάνω, καθώς πρόκειται απλά για κάποιες συντεχνιακές εκλογές.

 Κι όμως, έχουν τη σημασία τους.

 Γιατί θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι η ψήφος μας, όποτε κι όπου καλούμαστε να τη "ρίξουμε", δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη.

 Γιατί εν προκειμένω επιλέγουμε αυτούς που μας εκπροσωπούν, όχι κάποιους άλλους.

Πριν λοιπόν πάμε στην κάλπη ας δημιουργήσουμε κριτήρια κι ας επιλέξουμε ορθά.

 Ας απομακρύνουμε αυτούς που μας πλήγωσαν, μας κοροΐδεψαν, μας ενέπλεξαν στο βαθμό που τους αναλογεί στο σημερινό κυκεώνα.

Ας σπάσουμε τα δεσμά με το παρελθόν.

 Ας επιλέξουμε παρατάξεις που μπορούν να υπηρετήσουν το όραμα της εθνικής παιδείας.
 Ας επιλέξουμε πρόσωπα τέτοια που μπορούν να ταχθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα για την αναγέννηση της ελληνικής Παιδείας, την επιστημονική αναβάθμιση και κατοχύρωση του Έλληνα εκπαιδευτικού.

Ψηφίζουμε με κρίση για να δώσουμε την απάντηση στην κρίση. Επενδύουμε στη μετεξέλιξη χωρίς επικίνδυνους πειραματισμούς.

 Ψηφίζουμε ΔΑΚΕ ΠΕ. Ξεκάθαρα

*Ο Νίκος Λαγομιτζής είναι δάσκαλος και δικηγόρος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΑΚΕ Π.Ε και γράφει εδώ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπορώ να έχω ένα πειστικό επιχείρημα ή/και παράδειγμα για την ανεξαρτησία-διαφοροποίηση της ΔΑΚΕ από τη ΝΔ;;;ευχαριστώ
Ελένη Δαμιανού

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Ωραίο και δύσκολο ερώτημα...
Κάπως πρόχειρα θα έλεγα ότι με όρους της προ μνημονίου εποχής δεν θα μπορούσα να βρω κάτι. Από το 2010 όμως και μετά έχουν αλλάξει τα πράγματα και ο ομφάλιος λώρος με την πρώην Ριγηλής και νυν Συγγρού έχει κοπεί. Επιπλέον ο κεντροδεξιός χώρος, τον οποίο εκφράζει η ΔΑΚΕ σε συνδικαλιστικό επίπεδο είναι διασπασμένος (ΝΔ- Ανεξάρτητοι Έλληνες - Λάος- Τζίμερος - Μάνος) και πολλά και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΔΑΚΕ όχι μόνο δεν είναι μέλη της ΝΔ αλλά την αντιπολιτεύονται σφόδρα ... Σε προσωπικό επίπεδο ποτέ και κανένας δεν μου ζήτησε πιστοποιητικό πολιτικό φρονημάτων ούτε κανένας με ρώτησε για το τι ρίχνω μέσα στην κάλπη.
Υ.Γ Ελένη όλοι οι καλοί χωράμε στη ΔΑΚΕ (χαχαχα!)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Και κάτι άλλο που θυμήθηκα...

Ρίξε μια ματια στο κείμενο http://logothetis63.blogspot.gr/2012/02/blog-post_9288.html
δύο συλλογικών ΔΑΚΕ της Αθήνας... Συγκρίνεται ο αντιπολιτευτικός αυτός λόγος με τις νερόβραστες αριστερές ανακοινώσεις που κάθε πέντε λέξεις καταγγέλουν Κυβέρνηση- ΔΝΤ και τρόικα;

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα λέτε αλλά για να μας πείσετε θα πρέπει να ξεχάσετε τους διαδρόμους της εξουσίας και να στε πιο τακτικοί στο πεζοδρόμιο

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δεν κατεβάζουμε μεγάλες παρέες στους δρόμους αλλά αποφεύγουμε και τις υπερβολές του τύπου [ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ] κλείνουμε πανεπιστήμια, αποκλείουμε εργοστάσια ή φράζουμε μπουκαπόρτες πλοίων...