Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα θράσους στα σχολεία από τη Χρυσή Αυγή

Στο θρανίο είναι γραμμένο με μπλάνκο «Εδώ είναι Ελλάς». Δίπλα, ένας ζωγραφιστός αετός σκίζει την τουρκική σημαία. Η εικόνα συνοδεύει μία από τις τελευταίες αναρτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, όπου έπειτα από ένα απόσπασμα του λόγου του Ι. Μεταξά(!) προς την ελληνική νεολαία αναφέρονται τα εξής:... «Αυξάνει ραγδαία τη δύναμή της η Χρυσή Αυγή στα σχολεία, όπου βρίσκεται το μέλλον του ελληνισμού. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τρόμο και πανικό στους (ουκ ολίγους...) αριστεριστές καθηγητές, που δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν... Αλλαξαν οι καιροί και πέρασε η μπογιά σας, “σύντροφοι”. Οχι μόνο “δύσκολη” αλλά τελείως απίθανη είναι η “μείωση” ή η “εκμηδένιση” της επιρροής της Χρυσής Αυγής στην ελληνική νεολαία! Πάρτε το απόφαση, ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ, οριστικά και αμετάκλητα! Γρήγορα στη χωματερή της Ιστορίας!».

Το άρθρο με ωμότητα αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που πολλοί αρνούνται να αντικρίσουν: τη βαθιά διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα ελληνικά σχολεία, τις συνθήκες τρόμου υπό τις οποίες πολλές φορές γίνεται το μάθημα, τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις τάξεις, στο προαύλιο, στα μαθητικά γκρουπ του facebook. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην επαρχία.

Ο Μιχάλης (ουδείς σε αυτές τις συνθήκες νιώθει άνετα να αποκαλύψει την ταυτότητά του) είναι καθηγητής σε λύκειο της Κοζάνης, μιας πόλης όπου όταν πρόσφατα άνοιξε γραφεία η Χρυσή Αυγή στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και πολλοί μαθητές. «Ναι, έχω μαθητές χρυσαυγίτες», λέει. «Είναι πολύ φανατισμένοι, πωρωμένοι θα έλεγα, σε στυλ Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Μόνο που τώρα είναι οι Χρυσαυγίτες και όλοι οι άλλοι».

Οπως λέει, στην τάξη σηκώνονται όρθιοι και είναι σαν να έχουν ψηλώσει δέκα πόντους. «Είμαι χρυσαυγίτης, λένε, και οι συμμαθητές τους φοβούνται να αντιδράσουν». Στα διαλείμματα φυσικά, αλλά και στις ονλάιν κοινότητες, γίνεται χαμός. «Θα πει ένας ότι οι μετανάστες μάς παίρνουν τις δουλειές, θα αντιδράσουν οι άλλοι και επειδή δεν έχουν πραγματικά επιχειρήματα, είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση». Ηδη καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα βίας σε σχολεία. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε λύκειο του Ηρακλείου συνεπλάκησαν άγρια ένας Ελληνας και ένας Αλβανός μαθητής με αφορμή ένα σύνθημα εναντίον της Χρυσής Αυγής στον τοίχο.

Το θέμα απασχολεί τους καθηγητές όλης της χώρας. «Εγώ έχω απαγορεύσει οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση στην τάξη, αλλά δεν ξέρω εάν είναι λύση», λέει ο Μιχάλης. «Συζητάμε με συναδέλφους μήπως κάνουμε κάτι πιο δραστικό, αλλά υπάρχει πάντα ο φόβος μήπως φέρουμε το αντίθετο αποτέλεσμα και ενισχύσουμε αυτή την τάση». Κοινή είναι η πεποίθηση ανάμεσα στους διδάσκοντες πάντως ότι γίνεται ενός είδους «στρατολόγηση» μαθητών από τη Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται κυρίως για τους πιο παραβατικούς, τους μαθητές με τις μεγαλύτερες μαθησιακές δυσκολίες, τους οποίους συγκεντρώνουν στους κόλπους τους.

«Φοβάμαι ότι σύντομα θα αρχίσουν να δουλεύουν κανονικά ως νεολαία. Εάν δεν αλλάξει το κλίμα, φοβάμαι επίσης ότι θα μας ελέγχουν και στο έργο μας. Το λύκειο είναι ένας κατ’ εξοχήν προοδευτικός χώρος όπου συζητιούνται θέματα, όπως το έιτζ, η ομοφυλοφιλία, η θρησκεία. Εχω το άγχος ότι σύντομα θα παρεμβαίνουν ανοιχτά στο μάθημα». Ποτέ δεν περίμενε ότι θα είχε να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα στο ελληνικό σχολείο. «Παλιά έρχονταν διάφοροι πολιτευτές στον αγιασμό και τα παιδιά αδιαφορούσαν. Τώρα δεν έρχεται κανείς, γιατί φοβούνται το γιουχάισμα. Η οργή των παιδιών είναι τεράστια».

«Υπάνθρωποι» οι μετανάστες

Νέο ρατσιστικού χαρακτήρα ξέσπασμα από την πλευρά της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, με τη σύζυγο του προέδρου του κόμματος να χαρακτηρίζει τους μετανάστες «υπανθρώπους», ήρθε χθες να αναδείξει την έκδηλη αμηχανία του κοινοβουλευτικού συστήματος έναντι των υβριστικών συμπεριφορών εντός του Ναού της Δημοκρατίας.

Την ερώτησή της προς τον υπουργό Εσωτερικών για το ζήτημα της ψήφου στους ομογενείς, η βουλευτής Β΄ Αθηνών Ελένη Ζαρούλια χρησιμοποίησε ως «όχημα» για να επιτεθεί φραστικά στους μετανάστες, κάνοντας λόγο για «τρισάθλιους» και «υπανθρώπους», οι οποίοι «κουβαλάνε κάθε λογής αρρώστιες». Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου είχαν παλαιότερα, πάλι στην Ολομέλεια, χαρακτηρίσει τους μετανάστες «σκουπίδια». Ο προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Γ. Δραγασάκης είπε πως πρέπει να υπάρχει «σεβασμός στον πανανθρώπινο πολιτισμό» και ότι θα θέσει το θέμα της συμπεριφοράς της βουλευτού στη διάσκεψη των προέδρων. «Ναι, να πάτε να μας βάλετε πρόστιμο» είπε με ύφος απαξιωτικό προς το προεδρείο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ηλ. Κασιδιάρης, του οποίου η άρση ασυλίας για παράνομη δραστηριότητα αναμένεται να συζητηθεί το προσεχές διάστημα. «Σα δεν ντρέπεστε» είπε με το ίδιο ύφος στον πρόεδρο ο Κ. Μπαρμπαρούσης, για την άρση της ασυλίας του οποίου η Βουλή είχε αποφανθεί μία ημέρα πριν.

Στο μεταξύ, κραυγάζοντας συνθήματα όπως «αλήτες προδότες πολιτικοί» και «λαός στρατός εθνικισμός» ομάδα χρυσαυγιτών επιχείρησε χθες στην Εδεσσα να παρελάσει συγκροτημένα μπροστά από στρατιωτικά και μαθητικά τμήματα, για τα 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της πόλης παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Θόδωρου Καράογλου κ.ά. Αστυνομική δύναμη απώθησε τους χρυσαυγίτες και η παρέλαση έγινε κανονικά.

Τα πήρε πίσω ο Παναγιώταρος

Για διαστρέβλωση των λεγομένων του έκανε λόγο χθες ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος σε ρεπορτάζ του BBC φέρεται να δήλωσε ότι «υπάρχει εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα».

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο και τον δημοσιογράφο Πολ Μέισον, ο Παναγιώταρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη -μολονότι σε κανέναν δεν αρέσει αυτό- να βρεθεί σε μια μάχη, έναν νέου τύπου εμφύλιο πόλεμο». Τα αντίπαλα στρατόπεδα; «Από τη μία πλευρά βρίσκονται εθνικιστές όπως εμείς και Ελληνες που θέλουν η χώρα μας να μείνει όπως ήταν. Και από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι παράνομοι μετανάστες, οι αναρχικοί και όλοι εκείνοι που έχουν καταστρέψει την Αθήνα πολλές φορές». Ανασκευάζοντας, χθες, είπε ότι δεν υπάρχει εμφύλιος πόλεμος, αλλά ότι «στη χώρα έχουν επιβάλει συνθήκες πολέμου τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών και κυρίως οι εγκληματίες αλλοδαποί, μαζί με τους γνωστούς - αγνώστους κουκουλοφόρους, που βιαιοπραγούν καθημερινά εις βάρος του ελληνικού λαού»...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: