Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΔΑΚΕ: Οι αγώνες μας φέρνουν αποτέλεσμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με το Δ.Σ. της ΔΟΕ
Οι αγώνες μας φέρνουν αποτέλεσμα
Ικανοποιούνται χρόνια θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών της Π.Ε.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια για οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και στήριξης της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 30/10/2012 συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως είχε δεσμευτεί στη χθεσινή της ανακοίνωση, η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. έθεσε στη συνάντηση το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την Προσχολική Αγωγή καθώς και θέματα θεσμικών αλλαγών όπως... αυτό της κατάργησης της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των εκπαιδευτικών στην οργανική θέση προκειμένου να υπάρξει κατοχύρωση του δικαιώματος μετάθεσης, της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και μετά την 30/06/2010 καθώς και το θέμα της καταβολής του επιδόματος θέσης στους αναπληρωτές που άσκησαν και ασκούν διοικητικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες.

Η συνεπής στάση της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είχε στόχο όχι μόνο την ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικού αλλά και την προσπάθεια επίλυσης τους είχε θετικό αποτέλεσμα.

Η συνάντηση ξεκίνησε παρουσία και του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με ζητήματα που ήταν σε εκκρεμότητα από τις πρόσφατες συναντήσεις μας.

Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τα εξής:

Την κατάργηση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των εκπαιδευτικών στην οργανική θέση προκειμένου να υπάρξει κατοχύρωση του δικαιώματος μετάθεσης. Για το θέμα αυτό θα κατατεθεί τροπολογία αύριο και η ρύθμιση θα ισχύσει άμεσα από τη φετινή σχολική χρονιά.

Την κατάθεση εντός του Νοεμβρίου νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και μετά την 30η Ιουνίου 2010.

Τη θεσμοθέτηση ωραρίου Νηπιαγωγού στα πλαίσια που ισχύουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα ισχύσει από τη σχολική χρονιά 2013-2014.

Δεν θα υπάρξει νέος κύκλος συγχωνεύσεων στα σχολεία.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Γκλαβά, υπεύθυνους για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε στα παρακάτω ζητήματα:

· Πρόωρη αποχώρηση των νηπίων από τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία: 
Οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν στόχευαν στο να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα γονέων σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ή πολιτική κατεύθυνση απαξίωσης ή συρρίκνωσης του θεσμού των Ολοήμερων.

· Ειδική Αγωγή – Παράλληλη στήριξη: 
 Αναγνωρίστηκε η ύπαρξη κενών και δεσμεύτηκαν ότι θα προσληφθούν, μέσω ΕΣΠΑ, 600 εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη.

· Κενά στα σχολεία:
 Έχει ζητηθεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επαναπιστοποίηση των κενών στα σχολεία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός πιστώσεων διαθέσιμος και, σε κάθε περίπτωση, τα κενά θα είναι μεγαλύτερα από τις πιστώσεις. Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης του αριθμού των πιστώσεων από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών εξετάζονται διάφορες λύσεις. Η όποια λύση, δεν περιλαμβάνει αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

· Οργανικότητα Νηπιαγωγείων: 
Υπήρξε δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών θα δει το θέμα της αύξησης της οργανικότητας των Νηπιαγωγείων (μεγαλύτερη από 2/θέσια που προβλέπεται μέχρι σήμερα). Το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί θετικά από το Υπουργείο Παιδείας.

· Επίδομα θέσης ευθύνης αναπληρωτών: 
Δυστυχώς δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Εξηγήθηκε από την πλευρά μας, για άλλη μια φορά, ότι είναι τέτοια η δομή της εκπαίδευσης στη χώρα μας ώστε είναι πολύ συνηθισμένο να υπηρετούν αναπληρωτές συνάδελφοί μας σε θέση προϊσταμένων σχολικών μονάδων. Και είναι αδιανόητο να μην καταβάλλεται το επίδομα θέσης (και να ζητείται και αναδρομικά η επιστροφή του) στους συναδέλφους μας αυτούς, ενώ δεν θα υπήρχε κανένα θέμα με την καταβολή του αν στην ίδια θέση υπηρετούσε μόνιμος εκπαιδευτικός.

· Σχολική στέγη.
Αναγνωρίστηκε από την πολιτική ηγεσία το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης κυρίως για τα Νηπιαγωγεία. Δυστυχώς, ο προγραμματισμός, μέσω ΕΣΠΑ, των δράσεων για σχολική στέγη από τους Δήμους δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είναι ανάγκη να εξασφαλισθούν επιπλέον πόροι ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση αυτή.

· Προγραμματίζεται επιμόρφωση με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ. Αναμένεται η ανασύνθεση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις.


Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., η παράταξη της ευθύνης, συνεχίζει να επαγρυπνεί και να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση.



Συνεχίζουμε ενωμένοι, δυναμικά, υπεύθυνα, αποτελεσματικά γιατί οι εκπαιδευτικοί αξίζουν περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: