Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Στατιστικές που τρομάζουν για τα παιδιά στην Ελλάδα

Κάτω από την κόκκινη γραμμή της αξιοπρεπούς διαβίωσης βρίσκει δεκάδες χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Με περισσότερα από 439.000 Ελληνόπουλα να ζουν κάτω από τα όρια της ανέχειας, βρίσκει τη χώρα μας η σημερινή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Σύμφωνα με τη Unicef, τουλάχιστον το 23% των παιδιών που ζουν στην Ελλάδα υποφέρουν από έλλειψη βασικών αγαθών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της Ευρώπης αγγίζει το 20,5%. Αρκετοί είναι... οι ανήλικοι που δεν έχουν πρόσβαση στη θέρμανση και πάσχουν από ελλιπή επισιτισμό.

Αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη σημαντικότερη να εντοπίζεται στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: το 2010 στην Ελλάδα σχεδόν το 35% των οικογενειών με παιδιά ηλικίας 12-17 ετών βρισκόταν σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Η εκτίναξη της ανεργίας και η ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, που συντελέστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση

Αλλωστε, η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων (13,8%), στην Ευρωζώνη (μέσο όρο 8,2%), και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που σημαίνει ότι το εισόδημα από την εργασία δεν επαρκεί για την έξοδο της οικογένειας από τη φτώχεια.

Οπως επισημαίνει η Unicef, στα φτωχά παιδιά οι πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων υγείας είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με τα μη φτωχά, ενώ μεγαλύτερες πιθανότητες εμφανίζουν και για υστέρηση στη νοητική και κοινωνικοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, ειδικά όταν η φτώχεια είναι μακροχρόνια.

Στριμωγμένοι

Ο Συνήγορος του Παιδιού εκτιμά ότι το 70% των μαθητών που διακόπτουν το σχολείο εισέρχονται στην αγορά εργασίας και υπολογίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των ανήλικων εργαζομένων στην Ελλάδα υπερβαίνει τις 100.000.

Σχεδόν 4 στα 10 φτωχά ελληνικά νοικοκυριά με παιδιά δεν έχουν ικανοποιητική θέρμανση, ενώ σχεδόν οι μισοί φτωχοί ανήλικοι αντιμετωπίζουν στενότητα χώρου στην κατοικία τους, παράγοντας που αυξάνει την πίεση και το ψυχολογικό στρες στα παιδιά.

Στη τελευταία θέση της παιδικής φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 26,8% και στην πρώτη η Δανία με το 10,9%.

ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικό δείκτη της φτώχειας συνιστά ο υποσιτισμός, ο οποίος ευθύνεται για το ένα τρίτο όλων των θανάτων παιδιών μικρότερων των 5 ετών παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, το 40% των παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δηλαδή 500 εκατομμύρια παιδιά, ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.

Στην Ελλάδα ο ανεπαρκής επισιτισμός απειλεί όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων: Μεταξύ των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά, το 26,1% αδυνατεί να τραφεί με κοτόπουλο, ψάρι, κρέας ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας. Επίσης, η χώρα μας εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό λιπόβαρων βρεφών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ με αυξητική τάση.

Εκδήλωση για τον παιδικό υποσιτισμό διοργανώνουν το Σάββατο και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Εκεί από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. οι μικροί προσκεκλημένοι μαζί με ειδικούς θα παίξουν, θα ζωγραφίσουν, θα συζητήσουν, θα ακούσουν παραμύθια, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τον υποσιτισμό και την κακή διατροφή. Η είσοδος είναι δωρεάν και συμμετοχές δηλώνονται στο 210-5200500.

Κατερίνα Ροββά-ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: