Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Τον Ιούλιο τα πρώτα βιβλία

Η πρώτη διανομή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο που έχει αναλάβει την έκδοση των περίπου 25 εκατ. βιβλίων, θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου...

Δέσμευση ότι φέτος τα σχολικά βιβλία θα διανεμηθούν έγκαιρα στα σχολεία και δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο της περυσινής χρονιάς αναλαμβάνει προς τους μαθητές και τους γονείς το υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα ο φορέας που φέτος ανέλαβε την έκδοση των βιβλίων υπόσχεται ότι η διανομή τους θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο ώστε μέχρι την έναρξη των σχολείων όλοι οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να έχουν τα βιβλία τους.

Συνολικά ο αριθμός των βιβλίων που διανέμονται στα δημόσια σχολεία ανέρχεται στα 25.000.000.

Μετά τα «παρατράγουδα» που σημειώθηκαν με τα βιβλία υπήρξε θεσμική αλλαγή με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών έκδοσης σχολικών εγχειριδίων και την εξοικονόμηση πόρων. Τον Μάιο του 2011 με νόμο αποφασίστηκε η κατάργηση του ΟΕΔΒ και ανάθεση των υπηρεσιών έκδοσης σχολικών βιβλίων στο ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ.



Η διαδικασία με τα βιβλία προχωράει πολύ καλά και όλα θα είναι εντάξει και στην ώρα τους, τόνισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, καθηγητής Π. Σπυράκης



Στο τέλος του μήνα που διανύουμε ο ΟΕΔΒ περαιώνει τη λειτουργία του και για τη νέα χρονιά τα σχολικά βιβλία θα εκδοθούν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) - ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ.

Οπως μάλιστα τόνισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, καθηγητής Παύλος Σπυράκης, «η πρώτη διανομή των βιβλίων (του Λυκείου) θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου και η δεύτερη θα ξεκινήσει στις 20 Αυγούστου για να ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου».

Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε ότι φέτος δεν θα υπάρξουν προβλήματα και συμπλήρωσε: «Με ενέργειες της κ. Αννας Διαμαντοπούλου όλες οι διαδικασίες αλλά και οι πληρωμές των αναδόχων γίνονται έγκαιρα. Είναι σημαντικό οι εταιρείες (χαρτί, εκτυπώσεις, διανομές, βιβλιοδεσία κλπ.) να πληρώνονται στην ώρα τους με δεδομένο ότι λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης όλοι έχουν δυσκολίες. Η διαδικασία αυτή προχωράει πολύ καλά και νομίζω ότι όλα θα είναι εντάξει και στην ώρα τους. Ο νυν υπουργός, καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης υποστηρίζει σθεναρά την όλη προσπάθεια».

Τα αποθέματα
Οπως λέει στο «Εθνος» ο κ. Σπυράκης για φέτος, σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν και τα αποθέματα των αποθηκών του ΟΕΔΒ.

Επίσης, εκσυγχρονίζονται οι μέθοδοι εκτύπωσης, με τη δημιουργία ψηφιακών μακετών εκτύπωσης για όλα τα σχολικά βιβλία και σύστημα barcode για διαλογή, συσκευασία και διανομή, ανασχεδιασμό εξωφύλλων, αναδιοργάνωση συστήματος παραγωγής και διανομής για αμβλύωπες και τυφλούς μαθητές. Οι ενέργειες που έχουν γίνει ως προς την έγκαιρη έκδοση των βιβλίων σύμφωνα με το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, είναι:

Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την έκδοση των βιβλίων με άμεσα διαθέσιμη εκταμίευση για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς τους αναδόχους.

•Ηδη έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για το χαρτί και ο φάκελος έχει σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η πρώτη παραλαβή χαρτιού εκτιμάται ότι θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

•Η πρώτη παραλαβή εκτυπωμένων βιβλίων αναμένεται να γίνει αρχές Ιουνίου.

•Η ολοκλήρωση των εκτυπωτικών εργασιών αναμένεται στο τέλος Ιουλίου 2012.

•Σχεδιάζεται η συσκευασία να γίνεται με δέματα ανά σχολείο και η διανομή με το σύστημα πόρτα πόρτα τουλάχιστον για τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: