Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ας μην πλειοδοτήσουμε στους λαϊκίστικους λεονταρισμούς

Ελπίζω οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ της Δ.Ο.Ε να μην παρασυρθούν από το λαϊκίστικο λεονταρισμό της ΠΑΣΚ, που νομίζοντας ότι βγάζει άσο από το μανίκι της, πρότεινε πριν από λίγες μέρες πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την προσεχή ... Δευτέρα!!!

Ας σοβαρευτούμε και ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Αν η πλειοψηφία της ΔΟΕ καταλήξει σε μια τέτοια απόφαση και μπούμε χωρίς καμιά προετοιμασία στην περιπέτεια μιας απεργίας διαρκείας, θεωρώ ότι το μόνο που θα έχουμε καταφέρει είναι από τη μια μεριά να εκφυλίσουμε το πιο αποτελεσματικό μέσο που έχουμε για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας-την απεργία- και από την άλλη μεριά να διασύρουμε το συνδικάτο και την ήδη τραυματισμένη αξιοπιστία του.

Τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις τελευταίες 24ωρες απεργίες - 25% περίπου για τη Β΄Δ/νση Αθήνας - και η επικοινωνία που έχω με τους συναδέλφους στα σχολεία που επισκέπτομαι, με κάνουν να πιστεύω ότι ο κλάδος αυτή τη στιγμή είναι τελείως αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στους δύσκολους καιρούς της πρωτοφανούς επίθεσης που βιώνουμε ως εργαζόμενοι και ως εκπαιδευτικοί από τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης είναι καιρός να ακούσουμε τη φωνή της βάσης. Προς την κατεύθυνση αυτή καλό είναι η Δ.Ο.Ε και τα Δ.Σ των τοπικών συλλόγων να κινηθούν σε δύο βασικές κατευθύνσεις.

Σε επίπεδο συλλόγων θα πρέπει να προχωρήσουμε σε έκτακτες πρωινές Γ.Σ, με άδεια από την υπηρεσία μας, προκειμένου να συζητήσουμε τα νέα δυσμενή δεδομένα που προκύπτουν και να αποφασίσουμε , με διαδικασίες βάσης, τις μορφές των αγωνιστικών κινητοποιήσεων οι οποίες μπορεί να είναι εκτός από στάσεις εργασίας και απεργίες, επιστολές προς γονείς, συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις, απογευματινές ώρες με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, διαφημιστικά σποτ σε ΜΜΕ κ.λ π
Στις Γ.Σ θα μπορούσε να τεθεί ακόμα και το θέμα της ίδρυσης και ενεργοποίησης των απεργιακών μας ταμείων.

Σε επίπεδο Δ.Ο.Ε, το Δ.Σ της Ομοσπονδίας μας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όπου οι αντιπρόσωποι απ΄όλη τη χώρα, μεταφέροντας την βούληση και τις προτάσεις των συναδέλφων, θα επανακαθορίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο και μέσα σε ένα ενωτικό κλίμα θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα μας.

Δε θέλω να γίνω «μάντης κακών» αλλά θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι χωρίς διαδικασίες βάσης, χωρίς δηλαδή να ακουστεί η φωνή των συναδέλφων μας μέσα από έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και χωρίς καμιά σοβαρή προετοιμασία του αγώνα, οποιαδήποτε απόφαση του Δ.Σ της Δ.Ο.Ε για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: