Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Για το συνέδριο της ΔΟΕ στο Βερολίνο

Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τα επιχειρήματα και τις ενστάσεις που διατυπώνονται στη σημερινή δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων Π.Ε., με την οποία ζητούν την ακύρωση του συνεδρίου που διοργανώνει η ΔΟΕ στο Βερολίνο, με θέμα την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων εξωτερικού.

Την παραθέτω ως έχει:

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων Π.Ε.
Μακρυγιάννης Στέφανος, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ
Μενδώνης Πέτρος, μέλος Δ.Σ. ΙΠΕΜ ΔΟΕ
Ρέππα Ντίνα, μέλος Δ.Σ. ΔΟΕ
Σεκερτζής Θωμάς, μέλος Ε.Ε. ΔΟΕ

Σα να μη συμβαίνει τίποτα
για το εκπαιδευτικό συνέδριο της ΔΟΕ στο Βερολίνο

Επιμένει η πλειοψηφία της ΔΟΕ να κάνει το συνέδριο (με θέμα την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων εξωτερικού) στο Βερολίνο μέσα στις διακοπές του Πάσχα, σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Επιμένει να τηρήσει τον «επιστημονικό» και ταξιδιωτικό της προγραμματισμό την ώρα που οι κατακτήσεις δεκαετιών βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Την ώρα που οι αποδοχές όλων μας μειώνονται δραματικά. Την ώρα που η αγοραστική μας δύναμη μειώνεται ακόμη περισσότερο από τη βάρβαρη αύξηση των (έμμεσων κυρίως) φόρων. Την ώρα που οι αλλαγές στο ασφαλιστικό φτιάχνουν γέροντες εργαζόμενους και πενόμενους συνταξιούχους. Την ώρα που το δημόσιο σχολείο θα λειτουργήσει στη νέα σχολική χρονιά με τουλάχιστον 10.000 λιγότερους συναδέλφους, αφήνοντας μαθητές χωρίς δασκάλους και δασκάλους χωρίς δουλειά. Την ώρα που η μονιμότητα απειλείται, όχι από μεγαλοδημοσιογράφους, αλλά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Είναι άραγε τόσο ευχαριστημένη η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ από την αγωνιστική της παρουσία στην κρισιμότερη στιγμή του συνδικαλιστικού κινήματος τα τελευταία 36 χρόνια, που βρίσκει χρόνο για να οργανώσει «επιστημονική εκδρομή»; Έχει εξαντλήσει κάθε πιθανή δράση ή μήπως εκτιμά ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε κερδίσει; Έχει ολοκληρώσει την κάθε είδους στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας με πολιτικό, συνδικαλιστικό κι επιστημονικό τρόπο;

* Επειδή όλα αυτά δεν έχουν γίνει
* Επειδή η επίθεση που δεχόμαστε είναι τόσο προκλητική, άδικη, οξεία και ριζική
* Επειδή δεν υπάρχει τέλος στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται
* Κι επειδή την περίοδο αυτή, ανάμεσα στα άλλα, δοκιμάζεται και η αξία της ίδιας της συλλογικής δράσης

η πλειοψηφία της ΔΟΕ πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για το συνέδριο στο Βερολίνο, όταν μάλιστα ο αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών από Ελλάδα και Γερμανία ενισχύουν την αρχική μας τοποθέτηση κι άρνηση να το νομιμοποιήσουμε.

Στα σχέδια αυτά είχαμε διαφωνήσει από την αρχή, από το περασμένο φθινόπωρο. Είχαμε δηλώσει ότι δεν θα πάμε στο Βερολίνο, τόσο γιατί βλέπαμε στο συνέδριο αυτό μια κυνική αναβάθμιση του συνεδριακού τουρισμού των επαγγελματιών του συνδικαλισμού, όσο και γιατί εκτιμούσαμε ότι προέχουν τα κυρίαρχα εκπαιδευτικά προβλήματα της συγκυρίας (αποκέντρωση, χρηματοδότηση, κοινωνική ανισότητα των σχολικών επιδόσεων, υποταγή της επίσημης σχολικής γνώσης στις απαιτήσεις της αγοράς, αντιρατσιστική εκπαίδευση, εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών).

Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για να μη γίνει αυτό το συνέδριο. Στη θέση του, η ΔΟΕ όφειλε να:

Ø Δώσει το μέγιστο των δυνάμεων της και να χρησιμοποιήσει τον ιδεολογικοπολιτικό λόγο των αγωνιστών διανοουμένων για να σπάσει το πέπλο τρόμου που καλλιεργείται με στόχο να παροπλιστούν οι εργαζόμενοι για να περάσουν οι κυβερνητικές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Ø Να ενημερώσει με κάθε μέσο που διαθέτει τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και τους γονείς για τις τεράστιες επιπτώσεις που έχουν αυτές οι αλλαγές στην εκπαίδευση χρησιμοποιώντας και την ευρωπαϊκή εμπειρία και σε αγωνιστική επικοινωνία με τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συνδικάτα.

Έχει πολλά που μπορεί να κάνει το συνδικάτο. Καλούμε την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ να ακυρώσει το συνέδριο έστω και την τελευταία στιγμή και να στραφεί σ’ αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: