Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΕΟΠΥΥ:Οδηγίες για την κατάθεση δικαιολογητικών ασφαλισμένων-Συμμετοχή ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων

1η Εγκύκλιος: 25113/24-5-2012 («Οδηγίες σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών
ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για απόδοση δαπάνης για την αγορά φαρμάκων μέχρι τη λήξη μη εκτέλεσης συνταγών του Οργανισμού από ιδιωτικά φαρμακεία».


Λόγω της προσωρινής μη εκτέλεσης συνταγών για ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας και προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι...

Μέχρι την έναρξη εκτέλεσης συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν δικαιολογητικά στις υπηρεσίες των ταμείων τους που υπέβαλαν στο παρελθόν. Για τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου οι καταθέσεις δαπανών θα πραγματοποιούνται στην Διεύθυνση Παροχών, και Μητρώου Ασφαλισμένων - Τμήμα Παροχών.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κατάθεση είναι τα κάτωθι:

1. Πρωτότυπη Συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο με την υποχρέωση καταχώρησης από τους ιατρούς στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου. Οι συνταγές που γίνονται αποδεκτές είναι οι ηλεκτρονικές συνταγές μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, οιηλεκτρονικές συνταγές του Οίκου Ναύτου, και οι χειρόγραφες συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί στο ενιαίου τύπου συνταγολόγιο (πράσινες συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
2. Προσκόμιση των αντίστοιχων ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων
3. Απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο
4. Έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό (όπου απαιτείται)
Σημειώνεται ότι θα αποδίδεται το ποσό που αντιστοιχεί στην τιμή του φαρμάκου μειωμένο με το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου που έχει αναγραφεί από το θεράποντα ιατρό επί της συνταγής.
Το ποσό της εκκαθάρισης θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου.
Οι συνταγές που δεν εκτελέστηκαν κατά την διάρκεια της απεργίας και έχει παρέλθει το πενθήμερο εκτέλεσης τους, θα εκτελούνται κανονικά.

-------------------------------------------------------------------------------

2η εγκύκλιος:21911/21-5-2012
(Εφαρμογή νέων συμμετοχών ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων)

Σας ενημερώνουμε ότι στις 15/05/2012 κοινοποιήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου επικαιροποιημένοι κατάλογοι με τις δραστικές ουσίες και τα αντίστοιχα προς αυτές κυκλοφορούντα προϊόντα, που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα Θετικό Κατάλογο και στο Συμπλήρωμα αυτού, και τα οποία ορίζονται ως θεραπεία, βάσει των εγκεκριμένων τους ενδείξεων για τις δημοσιευμένες παθήσεις, η φαρμακοθεραπεία των οποίων αποζημιώνεται με μειωμένη (10%) ή συμμετοχή μηδέν (0%) του ασφαλισμένου στα φάρμακα.

Επισημαίνονται τα παρακάτω:
1. Για τα υπόλοιπα φάρμακα του Θετικού Καταλόγου, η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 25%, εκτός αν αυτά εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 3816/2010.
2. Σύμφωνα με την Υ.Α. Φ42000/οικ.2555/353 (ΦΕΚ Β΄497/2012) οι πάσχοντες από παραπληγία, τετραπληγία, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, οι γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης και της λοχείας και οι εργαζόμενοι που έτυχαν σε εργατικό ατύχημα δικαιούνται 0% συμμετοχή για όλα τα φάρμακα. Επίσης, με συμμετοχή του ασφαλισμένου 0% χορηγούνται τα φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
3. Για τους δικαιούχους ΕΚΑΣ, η γενική συμμετοχή στα φάρμακα είναι 10% και 0% για τις παθήσεις που εμπίπτουν στην μηδενική συμμετοχή. Οι κατάλογοι μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ www.eof.gr, στην οποία θα πρέπει να ανατρέξουν οι ιατροί που συνταγογραφούν για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ενημερωθούν και να εφαρμόσουν την Υπουργική Απόφαση για τη συμμετοχή ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, όπως καταγράφεται στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό μας (1) και κατ’ αντιστοιχία με τους προαναφερόμενους καταλόγους.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επισκέπτονται τακτικά την ανωτέρω ιστοσελίδα, προκειμένου να ενημερώνονται για τις τροποποιήσεις ή μεταβολές που μπορεί να προκύψουν στους καταλόγους, από επικαιροποίηση τους, λόγω εισόδου στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: