Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ενημερωτικό του Αιρετού ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη

Αποσπάσεις χωρίς κριτήρια…

Σε μια εποχή που οι εκπαιδευτικοί βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, που δοκιμάζεται η αντοχή τους εξαιτίας της πιο σκληρής και βάρβαρης λιτότητας, το ΚΥΣΠΕ αντί να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ευαισθησία το όλο θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα και πρότεινε, κατά περίπτωση, ελάχιστες αποσπάσεις.
Η πλειοψηφία του ΚΥΣΠΕ στην τελευταία συνεδρίασή του ούτε ξεκάθαρα κριτήρια έθεσε...

...ούτε την προβλεπόμενη μοριοδότηση πρότεινε. Η μη εφαρμογή της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης όλων των εκπαιδευτικών είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη διαφωνία μου αφού εκτός των άλλων υποβαθμίζει το ρόλο και το κύρος του Συμβουλίου.
Την ενέργεια της πλειοψηφίας του ΚΥΣΠΕ συνδυάστε την με την πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου που ενώ γνωρίζει ότι οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δε δίνει τη δυνατότητα να αποσπαστούν στις περιφέρειες όπου υπάρχουν κενά μόνιμοι εκπαιδευτικοί για να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους, αλλά προτιμά να προσλαμβάνει αναπληρωτές.
Ας αναλάβει επιτέλους κάποιος την ευθύνη των αποσπάσεων και ας μας απαντήσει γιατί δεν ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις απόσπασης συναδέλφων για περιοχές που προσλήφθηκαν αναπληρωτές;
Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο εκπαιδευτικοί; Είναι δυνατόν η διοίκηση να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο στους λειτουργούς της εκπαίδευσης; Γιατί τέτοια αναλγησία; Γιατί η επίλυση προβλημάτων των εκπαιδευτικών εκεί που υπάρχει η δυνατότητα έγινε ζητούμενο ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητη;
Ο θυμός, η οργή, η αγανάκτηση και οι διαμαρτυρίες των συναδέλφων απόλυτα δικαιολογημένες.
Τα όσα πρωτοφανή και τραγελαφικά ζήσαμε την τρέχουσα σχολική περίοδο θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας οδηγήσουν σε προτάσεις αναμόρφωσης του πλαισίου που διέπει τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.
Σίγουρα χρειάζεται αλλαγή της μοριοδότησης των χρόνων υπηρεσίας, της συνυπηρέτησης, των λόγων υγείας κτλ. Σίγουρα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα απόσπασης και στους νεοδιόριστους.
Το σημαντικότερο θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για το χρόνο πραγματοποίησης των αποσπάσεων σε συνδυασμό με τη δέσμευση πως όπου υπάρχουν κενά καλύπτονται με αποσπάσεις και σε περίπτωση μη κάλυψης αυτών να προχωράνε σε προσλήψεις αναπληρωτών.
Η αδήριτη ανάγκη για ένα δίκαιο, αντικειμενικό και ανθρώπινο σύστημα αποσπάσεων δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: