Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μικρό σχόλιο για την επιστολή Θεοδωράκη

Πολυποίκιλα σχόλια προκαλεί η απαντητική επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στην κ. Θάλεια Δραγώνα.

Ο Μίκης , μπορεί να αδικεί με τις υπερβολές του σε ορισμένα σημεία, την κ. Δραγώνα και το επιστημονικό της έργο, θεωρώ όμως πως παραδίδει μαθήματα Ιστορίας. Με τεκμηριωμένο λόγο απαντά σε όλους εκείνους, που βαπτίζοντας αυτάρεσκα τους εαυτούς τους προοδευτικούς και κουλτουριάρηδες, δείχνουν μια ύποπτη και υποκειμενική προσέγγιση της ιστορίας, πιστοί στα κελεύσματα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης , που θέλει τον άνθρωπο καταργημένο και τους λαούς δίχως ιστορικές μνήμες και εθνικές αναφορές.

Και έχω διαβάσει αρκετούς τέτοιους «διεθνιστές» που προσπαθούν να σε κάνουν να απολογηθείς επειδή είσαι Έλληνας ή να νιώσεις τύψεις επειδή μικρός, στο Δημοτικό, υποδύθηκες τον Κολοκοτρώνη.


Προσωπικά όμως περιμένω και άλλη μια επιστολή από το Μίκη.

Μια επιστολή - απάντηση στους «υπερπατριώτες», τους πατριδοκάπηλους εκείνους που με τον ακραίο εθνικιστικό τους λόγο, μόνο κακό κάνουν στην πατρίδα μας. Στους «Ελληναράδες» και τους μαχητές των μετόπισθεν –όπως τους έχει αποκαλέσει ο Λεωνίδας Κύρκος- που ανακαλύπτουν παντού εχθρούς και νομίζουν πως η αγάπη για την πατρίδα χτίζεται πάνω στην προγονοπληξία, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό.

Με μήνυμά μου, τον παρακαλώ να το κάνει.

Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Και γιατί τα άκρα και οι υπερβολές -αν το δει κανείς διαχρονικά - μόνο δεινά φέρνουν στον τόπο και στο λαό μας. Οι μνήμες είναι νωπές άλλωστε.

Διαβάστε τις επιστολές Δραγώνα- Θοδωράκη

Σας προτείνω την ταινία του Παντελή Βούλγαρή "Ψυχή Βαθιά"





Δεν υπάρχουν σχόλια: