Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Προτάσεις της ΔΑΚΕ ΠΕ Συλλόγου "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ"

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ του συλλόγου μας "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ", μαζί με το συνάδελφο Βασίλη Παπαβρόντο, εκπροσωπώντας την παράταξή μας, τη ΔΑΚΕ Π.Ε του συλλόγου μας, καταθέσαμε κείμενο προτάσεων και δράσεων, στα πλαίσια λειτουργίας του συλλόγου, για το 2010.

Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ δεσμεύτηκαν να τις μελετήσουν για να τις συζητήσουμε, μαζί με τις προτάσεις που θα καταθέσουν και οι άλλες παρατάξεις, στην επόμενη συνεδρίαση του συλλόγου μας.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Αγία Παρασκευή, 12-01-2010


Προς: Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου «Ο Περικλής»


Αγαπητοί συνάδελφοι


Πρώτα και κύρια να ευχηθούμε καλή, συνδικαλιστική, αγωνιστική και δημιουργική χρονιά σε εσάς προσωπικά, αλλά και σε όλα τα μέλη του συλλόγου μας.


Πιστοί στη δέσμευσή μας, την οποία είχαμε διατυπώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση στις 15/12/2009, καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις της παράταξης μας , της ΔΑΚΕ Π.Ε συλλόγου ΠΕΡΙΚΛΗ, για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων από το σύλλογό μας το 2010.


Παράλληλα ως – υπεύθυνη, δημοκρατική και ανοιχτή στο διάλογο παράταξη- δηλώνουμε την πρόθεση αλλά και τη βούλησή μας να συζητήσουμε και να στηρίξουμε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση κατατεθεί από τις άλλες παρατάξεις, αλλά και κάθε συνάδελφό μας , μέλος του συλλόγου.


Θέσεις- Προτάσεις-Δράσεις


Α. Οικονομικά - Ασφαλιστικά


Η κυβέρνηση, ξεχνώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με όπλα την τρομοκρατία των ελλειμμάτων και την γνωστή συνταγή του «παραλάβαμε καμένη γη», προχωρά στη μείωση των αποδοχών μας.

Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος παρακολουθεί με αγανάκτηση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πάγωμα μισθών και περικοπή κατά 10% των επιδομάτων μας. Αυτό σημαίνει ονομαστική μείωση των αποδοχών μας από 50-100 Ευρώ το μήνα. Αν μάλιστα υπολογιστεί και η απώλεια από το πάγωμα των μισθών η συνολική μείωση των αποδοχών μας θα ξεπεράσει το 7%.
Η πρωτόγνωρη επίθεση στο εισόδημά μας , αν συνδυαστεί με την φοροεπιδρομή (αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, μείωση αφορολόγητου …) μας καθιστούν θύματα μιας άδικης οικονομικήςπολιτικής.
Από την άλλη μεριά πάλι η κυβέρνηση ανοίγει κρίσιμα ασφαλιστικά ζητήματα, όπως η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Η αρχή γίνεται ήδη με την εξίσωση ορίων ανδρών- γυναικών. Τελευταία ακούσαμε και την εναλλακτική «σωτήρια λύση» της ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων στο ΙΚΑ, με παράλληλο περιορισμό των ασφαλιστικών μας παροχών.

Όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση δεν πρέπει να περάσουν.

Μπρος σ’ αυτή την επίθεση που δεχόμαστε και τη δυσμενή για τον κλάδο μας θέση, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς θεατές των εξελίξεων. Οφείλουμε και πρέπει να αγωνιστούμε για να μην πληρώσουμε μόνο εμείς τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.


  • Ως πρώτο άμεσο βήμα προτείνουμε τη σύνταξη επιστολής προς τη ΔΟΕ, με κοινοποίηση στα μέλη του Συλλόγου μας με την οποία θα καταδικάζουμε την πολιτική της Κυβέρνησης και θα καλούμε τη ΔΟΕ να οργανώσει τον αγώνα για να μην περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
  • Σε τοπικό επίπεδο και σε συνεργασία με τις τοπικές ΕΛΜΕ, για το συντονισμό κοινών αγωνιστικών δράσεων, προτείνουμε ανάλογες κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα προτείνουμε :


  1. Συνεντεύξεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε από μέλη του Δ.Σ και συναδέλφους μας – και δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί μας που έχουν την ικανότητα και τη βούληση να το κάνουν- καθώς και πληρωμένες καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του κλάδου μας.

  1. Σύνταξη επιστολής με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας, που θα διανεμηθεί από τους εκπαιδευτικούς, στους γονείς των μαθητών, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίησή τους στο πλευρό μας.

  1. Σύνταξη κειμένου, που θα αναδεικνύει τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και θα καλεί τους πολίτες να δηλώσουν ενυπόγραφα τη συμπαράσταση τους στον αγώνα μας. Ανάλογη εισήγηση προτείνουμε να γίνει και προς την ΔΟΕ με στόχο την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων υπογραφών συμπαράστασης σε πανελλήνιο επίπεδο. Το κείμενο αυτό προτείνουμε να μοιραστεί στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας από μέλη του Δ.Σ του συλλόγου μας και κλιμάκια εθελοντών συναδέλφων μας , απογευματινές κυρίως ώρες –για να μην χάνουμε και τα μεροκάματά μας-στα φανάρια πολυσύχναστων δρόμων, πλατειών, αγορών κ.λ.π.

  1. Προετοιμασία και διοργάνωση μεγάλης συναυλίας- προς το τέλος της σχολικής χρονιάς- με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών, τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λ.π, σε ανοιχτό χώρο (γήπεδο ή προαύλιο σχολείου) από συναδέλφους μας μουσικούς ή και άλλους καλλιτέχνες , με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα παιδείας.

Β. Διοικητικά


Το υπουργείο παιδείας αν και έχουν περάσει εκατό μέρες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης , δείχνοντας περίεργη και πρωτόγνωρη καθυστέρηση, αφενός μεν δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την στελέχωση Δ/νσων της κεντρικής υπηρεσίας, αφετέρου έχει αδρανοποιήσει κρίσιμα για την εκπαίδευση, θεσμικά όργανα και συμβούλια όπως ΚΥΣΠΕ, Συμβούλιο επιλογής Προϊσταμένων- Δ/ντών Εκπαίδευσης κ.λ.π με αποτέλεσμα να διασαλεύεται η εύρυθμη λειτουργία της κεντρικής υπηρεσίας, των Δ.νσεων Εκπαίδευσης, των Γραφείων Π.Ε και των Σχολικών Μονάδων ολόκληρης της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αδράνειας είναι η περίπτωση του 2ου Γραφείου της Δ/νσής μας όπου η θέση του Προϊσταμένου παραμένει κενή αν και ο Προϊστάμενος έχει συνταξιοδοτηθεί από τον προηγούμενο Ιούνιο.

Προτείνουμε να σταλεί από το Δ.Σ του συλλόγου μας επιστολή προς την ΔΟΕ με την οποίο θα εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία μας για την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση και θα προτείνεται στο Δ.Σ της ΔΟΕ να καλέσει την κ. Υπουργό ώστε να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση των κεντρικών υπηρεσιών και την ενεργοποίηση των θεσμικών οργάνων, όπως ο νόμος ορίζει.


Είναι καιρός πλέον η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αφήσει τις δημόσιες σχέσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα π.χ δημόσια διαβούλευση, ανοιχτές διαδικασίες που μόνο ως ανέκδοτα ακούγονται πλέον στους συναδέλφους, να σοβαρευτεί και να σκύψει με υπευθυνότητα στα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης.


Γ. Δράσεις του Συλλόγου μας σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος


  • Δημιουργία παιδαγωγικού ομίλου με στόχο την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ημερίδων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και συνεδρίων, έκδοση επιστημονικού περιοδικού (σε ετήσια στην αρχή βάση),συγκέντρωση εκπαιδευτικού υλικού και λογισμικού και καταχώρησή του στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας –με παράλληλη αναβάθμισή της- ώστε το υλικό αυτό να είναι προσβάσιμο από όλους τους συναδέλφους μας.

  • Συνεργασία ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον Δ/ντή Εκπαίδευσης , τον Προϊστάμενο του 1ου Γραφείου, τους αιρετούς στο ΠΥΣΠΕ, τους Σχολικούς Συμβούλους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας , των σχολικών επιτροπών, της διανομής βιβλίων-για να μην ξαναζήσουμε το απαράδεκτο φαινόμενο εκπαιδευτικοί-αχθοφόροι να κουβαλάνε βιβλία στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς - την εξασφάλιση σχολικής στέγης κ.λ.π

  • Διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης για τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς που τη φετινή χρονιά βγήκαν στη σύνταξη.

  • Διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης με παράλληλη λειτουργία έκθεσης έργων συναδέλφων –καλλιτεχνών (ποιητών-ζωγράφων- γλυπτών –χαρακτών κ..λ.π)

  • Συνάντηση με το Δ/ντή Εκπαίδευσης, προκειμένου να εξετάσουμε το ζήτημα της παρακράτηση χρημάτων μας, ως έξοδα μισθοδοσίας, από ιδιωτικές εταιρίες και να ζητήσουμε να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος ΔΙΑΣ, έστι ώστε να σταματήσει η παράνομη παρακράτηση μέρους του μισθού μας.

  • Έκδοση κάρτας μέλους για τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου μας.

  • Διερεύνηση της ασφαλιστικής αγοράς και αναζήτηση οικονομικών πακέτων ασφάλισης των αυτοκινήτων στα μέλη του συλλόγου μας.

  • Αναζήτηση στην τοπική αγορά της περιοχής μας καταστημάτων και επιχειρήσεων που θα χορηγούν εκπτωτικά κουπόνια αγορών στα μέλη του συλλόγου μας.

  • Αναζήτηση θερινών κατασκηνωτικών προγραμμάτων, για τα παιδιά των εκπαιδευτικών του συλλόγου.


Για τη ΔΑΚΕ Π.Ε Συλλόγου "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ"

Τα μέλη της στο Δ.Σ του Συλλόγου
Γιάννης Λογοθέτης
Βασίλης Παπαβρόντος


Δεν υπάρχουν σχόλια: