Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Με το Χρυσοπράσινο Φύλλο στην Κύπρο

Η ΣΤ’ τάξη του 11ου Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής συνεργάζεται στενά εδώ και δύο χρόνια στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την ΣΤ’ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καϊμακλίου Λευκωσίας. Τα δύο σχολεία έχουν ενταχθεί στο διεθνές διακρατικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο φύλλο» και συνεργάζονται, καθώς εκπονούν περιβαλλοντικά θέματα. Το 11οΔημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής υλοποιεί πρόγραμμα με θέμα «Τα σπήλαια του τόπου μου», ενώ το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Λευκωσίας «Το Καϊμακλί του χθες και του σήμερα»....

...Το «Χρυσοπράσινο φύλλο» είναι ένα διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί με επιτυχία από το 1994 και συντονίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου με στόχο την υιοθέτηση από τους μαθητές θετικών στάσεων και συμπεριφορών στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Μετά από τη ζεστή φιλοξενία που πρόσφεραν οι μαθητές της Αγίας Παρασκευής στους Κύπριους φίλους τους στην Αθήνα το Μάρτη του 2011, ακολούθησε η επίσκεψη της ΣΤ’ τάξη του 11ου Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής με συνοδούς το δάσκαλό τους κ. Νικόλαο Φάτση, τη Διευθύντρια κ. Ραλλού Σερετέλλη και τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας κ. Σοφία Καινούργιου και Μαριάννα Χατζημιχαήλ στην Κύπρο. Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2011φτάσαμε στο νησί της Αφροδίτης, που μας μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Οι φίλοι μας από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου μας υποδέχτηκαν θερμά στο σχολείο τους με τη Διευθύντρια τους κ. Χριστίνα Σκουροπάτη τις δασκάλες κ. Γιόλα Ηροδότου και Έφη Πέτσα και το προσωπικό του σχολείου. Ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Λευκωσίας και ένα πλούσιο γεύμα σε ταβέρνα της πόλης.
Το βράδυ στο σχολείο σε μια κατάμεστη αίθουσα παρουσία των επίσημων καλεσμένων και των γονέων των Κυπρίων μαθητών έγινε το καλωσόρισμα και οι παρουσιάσεις των περιβαλλοντικών προγραμμάτων των δύο σχολείων. Ακολούθησαν δημοτικοί χοροί και τραγούδια από τις δύο χώρες. Η βραδιά έκλεισε με ένα πλούσιο δείπνο, το οποίο ετοίμασαν και πρόσφεραν οι μητέρες των Κυπρίων μαθητών. Μικροί μεγάλοι, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές, χόρεψαν , τραγούδησαν και διασκέδασαν.
Την Παρασκευή επισκεφτήκαμε τα « Φυλακισμένα μνήματα » και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και επιστρέφοντας στο σχολείο δόθηκε φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας. Το Σάββατο μια αξέχαστη εκδρομή ξεκίνησε με επίσκεψη στη Λεμεσό, στην Πέτρα του Ρωμιού, το Κούριο, το μουσείο στα Κούκλια και την Πάφο. Στον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου ξεναγηθήκαμε στην έπαυλη του Διονύσου. Θαυμάσαμε τα υπέροχα ψηφιδωτά που ανακαλύφτηκαν σχεδόν ανέπαφα το 1962 από το αλέτρι ενός γεωργού. Το μεσημέρι μια όμορφη έκπληξη περίμενε όλους: στο Μπόουλινγκ της Πάφου ένα τρελό παιχνίδι άρχισε και διασκεδάσαμε όλοι μαζί.
Οι μέρες κύλησαν τόσο γρήγορα και φθάνοντας η Κυριακή ανηφορίσαμε στο βόρειο τμήμα του νησιού. Φτάσαμε στη Δερύνεια, στην Αγία Νάπα όπου καθίσαμε για γεύμα και καταλήξαμε στη Λάρνακα. Περπατήσαμε στην παραλία της πόλης, τις Φοινικούδες. Η ώρα όμως της αναχώρησης έφτασε και καταλήξαμε στο αεροδρόμιο για το ταξίδι της επιστροφής.
Δύσκολη η στιγμή του αποχαιρετισμού! Δάσκαλοι και μαθητές των δύο σχολείων όλες αυτές τις μέρες είχαμε δεθεί και ένας κόμπος έκλεινε το λαιμό μας. Αγκαλιές, δάκρυα, φιλιά αλλά και υποσχέσεις πως η φιλία και η συνεργασία μας δε θα χαθεί. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που μας ένωσε και μας έφερε κοντά,θα είναι ο συνδετικός κρίκος για νέες συνεργασίες στο μέλλον.

Σοφία Καινούργιου- Μαριάννα Χατζημιχαήλ, Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/βάθμιας Β’ Δ/νση Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: