Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ακριβότερα για δημ. υπαλλήλους τα δάνεια του Παρακαταθηκών

ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ * ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ

Τέλος στα ευνοϊκά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τους δημοσίους υπαλλήλους βάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Με προσθήκη στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι ευνοϊκοί όροι χορήγησης δανείων ισχύουν για αιτήσεις που υποβάλλονται ή εγκρίνονται μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Είναι οι τελευταίες αιτήσεις που θα εγκριθούν με βάση τις παλιές διατάξεις....

Διευκρινίζεται δε ότι δεν τίθεται ζήτημα για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «δεν θίγεται η ισχύς των όρων δανείων που συνομολογήθηκαν από το Ταμείο πριν από τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου».

Ισως και αυτόν το μήνα

Με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενδεχομένως και από αυτόν το μήνα, τα δάνεια θα δίνονται πλέον με τους όρους της τραπεζικής αγοράς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο κλάδος εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου κατά την απόσχισή του μεταφέρεται σε ανώνυμη εταιρεία και ολοκληρώνεται εντός 24μήνου, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2013.

Σε κάθε περίπτωση τα δάνεια που χορηγεί το Ταμείο προς τους δημοσίους υπαλλήλους και άλλες ειδικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με ειδικές ανάγκες, ολυμπιονίκες, πολύτεκνοι, κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και παραπληγικοί) είναι με πολύ καλύτερους όρους έναντι αυτών των ιδιωτικών τραπεζών.

Ο λήπτης του δανείου από το Παρακαταθηκών απολαμβάνει επιτόκιο 5,2-5,4% (μεταξύ 3,5% - 4% για ειδικές ομάδες) σταθερό για 35 χρόνια, όταν στην αγορά τα δάνεια σταθερού επιτοκίου δίνονται μέχρι 10 χρόνια και με επιτόκιο γύρω στο 6%.

Διασφάλιση εργασίας

Η διασφάλιση των όρων για τα παλαιά δάνεια είναι το ένα μέρος της συμφωνίας που έκλεισαν οι εργαζόμενοι του Ταμείου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή της απάντησης για το έτερο αίτημά τους, που αφορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

«Εμείς ζητούμε να παραμείνουμε εργαζόμενοι στον τομέα παρακαταθηκών του Ταμείου αν αποσχιστεί από την εμπορική του δραστηριότητα», επισημαίνει στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Βασίλης Πέτσας, ο οποίος σήμερα αναμένει να πάρει την τελική απάντηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=265530
Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: