Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αξιόποινη πράξη η υποβολή πλαστών αποδείξεων

Οι αποδείξεις θα ανακυκλωθούν μετά τους ενδεικτικούς ελέγχους

Την προειδοποίηση ότι η υποβολή πλαστών δικαιολογητικών – αποδείξεων είναι αξιόποινη πράξη απευθύνει το υπουργείο Οικονομικών σε εγκύκλιο που εξέδωσε και υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο , στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο μέχρι 1.500 ευρώ θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω του TAXIS για επαλήθευση.

«Εφιστάται η προσοχή των φορολογουμένων στις περιπτώσεις που τα δικαιολογητικά που επικαλούνται αποδειχθεί ότι είναι πλαστά, ότι διαπράττεται αξιόποινη πράξη και θα γίνεται σχετική αναγγελία στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ εξακολουθεί να διενεργείται από τις Εφορίες έλεγχος των σχετικών παραστατικών.

Ακόμη, υπενθυμίζεται πως σε κάθε περίπτωση που το δηλούμενο συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου (πραγματικό ή τεκμαρτό) υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ και ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών του που εκπίπτουν από το εισόδημα (ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικές δαπάνες, κ.α..) ο φορολογούμενος οφείλει να έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων αυτών των δαπανών, τις οποίες συνυποβάλλει με τη δήλωσή του σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια Εφορία.

Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων θα επιλεγεί δείγμα προς έλεγχο και στη συνέχεια το σύνολο των αποδείξεων θα δοθούν προς ανακύκλωση.

ΤΑ ΝΕΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ Υ.Γ:
Σας ενημερώνω ότι δεν αποτελούν τεκμήριο οι αποδείξεις για το αφορολόγητο. Μεμονωμένος φορολογούμενος μπορεί να προσκομίσει συνολικά 15.000 ευρώ σε αποδείξεις ενώ η οικογένεια σε κοινή δήλωση μπορεί να καταθέσει μέχρι 30.000.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν Εκπαιδευτικός με ετήσιο εισόδημα 20.000 Ευρώ καταθέσει 15.000 Ευρώ αποδείξεις θα έχει επιστροφή φόρου, μόνο από τις αποδείξεις που κατέθεσε, 1140 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: