Η σχέση μου με τη μαγειρική είναι παλιά από τα πρώιμα χρόνια της νιότης, τότε που υπηρετούσα Δ.Ε.Α (ΠΖ) στη Σάμο, αρχιφύλακας του φυλακίου R4. Δώδεκα στόματα έπρεπε να τρώνε καθημερινά στο φυλάκιο και μάγειρας πουθενά. Ο διοικητής είπε ότι δεν του περίσσευε η συγκεκριμένη ειδικότητα και διέταξε να τα βολέψουμε μόνοι μας… Η απροθυμία των υπολοίπων με υποχρέωσε να πάρω και δεύτερη ειδικότητα.
Πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε τελικά για τρεις μήνες; Μας έσωσε ο τσελεμεντές που έστειλε ή μάνα... Ας είναι καλά εκεί ψηλά!
*************************************
Λόγω ποδοσαφιρικών φρονημάτων προτείνω γαύρο. Παστό και ξιδάτο
Ξεκινάμε με τα υλικά …
2 κιλά γαύρο, όσο πιο χοντρό γίνεται
1 κιλό χοντρό αλάτι
500 γραμ ξίδι (καλό ξίδι, όχι τσιγγουνιές)
4-5 πιπεριές όλων των αποχρώσεων
Σκόρδο, πεντέξι σκελίδες
Λάδι... δυοτρία νεροπότηρα
(Με μια πρόχειρη εκτίμηση το κόστος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 Ευρώ)
Πλένουμε καλά τον γαύρο, τον καθαρίζουμε και τον φιλετάρουμε…. Τον βάζουμε σε στρώσεις μέσα σε ένα σουρωτήρι και σκεπάζουμε την κάθε στρώση με αλάτι. Επειδή ο γαύρος αρχίζει να βγάζει υγρά που λερώνουν και μυρίζουν άσχημα βάζουμε κάτω από το σουρωτήρι ένα ταψί και το βγάζουμε στη βεράντα. Κάπως έτσι…
Αφήνουμε το γαύρο να «ψηθεί» γιια ένα εικοσιτετράωρο Τον βγάζουμε από το σουρωτήρι, τον ξεπλένουμε καλά για να φύγει η αρμύρα και τον βάζουμε σε μπολ με ξίδι για δυο ώρες
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα . Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και το σκόρδο
Σουρώνουμε τον Γαύρο και αρχίζουμε να τον στρώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ χωρίζοντας τις στρώσεις με τις πιπεριές και το σκόρδο…
Τελειώνουμε ρίχνοντας λάδι μέχρι να καλυφθεί ο γαύρος
Ήρθε η ώρα να τον δοκιμάσουμε. Ωραίος νηστίσιμος μεζές...
...που πάει με ουζάκι, ρακί, τσίπουρο και άλλα σαρακοστιανά
Πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε τελικά για τρεις μήνες; Μας έσωσε ο τσελεμεντές που έστειλε ή μάνα... Ας είναι καλά εκεί ψηλά!
*************************************
Λόγω ποδοσαφιρικών φρονημάτων προτείνω γαύρο. Παστό και ξιδάτο
Ξεκινάμε με τα υλικά …
2 κιλά γαύρο, όσο πιο χοντρό γίνεται
1 κιλό χοντρό αλάτι
500 γραμ ξίδι (καλό ξίδι, όχι τσιγγουνιές)
4-5 πιπεριές όλων των αποχρώσεων
Σκόρδο, πεντέξι σκελίδες
Λάδι... δυοτρία νεροπότηρα
(Με μια πρόχειρη εκτίμηση το κόστος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 Ευρώ)
Πλένουμε καλά τον γαύρο, τον καθαρίζουμε και τον φιλετάρουμε…. Τον βάζουμε σε στρώσεις μέσα σε ένα σουρωτήρι και σκεπάζουμε την κάθε στρώση με αλάτι. Επειδή ο γαύρος αρχίζει να βγάζει υγρά που λερώνουν και μυρίζουν άσχημα βάζουμε κάτω από το σουρωτήρι ένα ταψί και το βγάζουμε στη βεράντα. Κάπως έτσι…
Αφήνουμε το γαύρο να «ψηθεί» γιια ένα εικοσιτετράωρο Τον βγάζουμε από το σουρωτήρι, τον ξεπλένουμε καλά για να φύγει η αρμύρα και τον βάζουμε σε μπολ με ξίδι για δυο ώρες
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα . Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και το σκόρδο
Σουρώνουμε τον Γαύρο και αρχίζουμε να τον στρώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ χωρίζοντας τις στρώσεις με τις πιπεριές και το σκόρδο…
Τελειώνουμε ρίχνοντας λάδι μέχρι να καλυφθεί ο γαύρος
Ήρθε η ώρα να τον δοκιμάσουμε. Ωραίος νηστίσιμος μεζές...
...που πάει με ουζάκι, ρακί, τσίπουρο και άλλα σαρακοστιανά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου