Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Συναγερμός για Ταμεία και Εφάπαξ.38.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν στην ουρά για να πάρουν το εφάπαξ

Σε οικονομικό «αδιέξοδο» βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου έφτασαν τις 38.000 οι αιτήσεις για το εφάπαξ. Αυτήν τη στιγμή ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια, ενώ η «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού φορέα έχει φτάσει τα 1,7 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, λόγω της μαζικής φυγής των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τον Μάρτιο καταγράφεται ...

...μία αύξηση της τάξης του 25% των αιτήσεων για εφάπαξ (έφτασαν τις 1.300) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν τώρα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια. Αρκεί να αναφερθεί πως κάθε μήνα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση μόνο 600 με 650 βοηθημάτων.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο τριών σημείων για το Ταμείο Πρόνοιας, με στόχο να ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση το 2009. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

* Η ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας των 60.000 εργαζομένων με συμβάσεις στο Δημόσιο. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τώρα θα μπορούν να καταβάλλουν τις απαιτούμενες εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας και όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης θα πάρουν και το εφάπαξ που τους αναλογεί.

* Ο εσωτερικός δανεισμός του Ταμείου Πρόνοιας από το επικουρικό του Δημοσίου (δηλαδή το ΤΕΑΔΥ). Το δάνειο αυτό θα είναι περίπου 350 με 400 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καταβληθούν περίπου 8.000 εφάπαξ στους δικαιούχους.
* Η έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που τα προβλήματα του Ταμείου δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, θα εξεταστεί σε επόμενη φάση το ενδεχόμενο επιβολής ειδικής εισφοράς από 2% έως 3% σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και οι όποιες αποφάσεις θα συνδεθούν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ «ΑΔΙΕΞΟΔΟ»

* Τις 38.000 έφτασαν οι αιτήσεις για εφάπαξ, που στοιβάζονται στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
* Ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια.
* Τον Μάρτιο καταγράφεται αύξηση των αιτήσεων κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.
* Κάθε μήνα τα έσοδα από εισφορές αρκούν για την έκδοση μόνο 600 με 650 βοηθημάτων.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=61250950#

Δεν υπάρχουν σχόλια: