Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ… ΚΑΤΙ ΠΟΥ Η ΠΑΣΚ ΠΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΠΟΤΕ!

του Αλέξανδρου Τεκίδη

Σήμερα και χωρίς ίχνος ντροπής η παράταξη της ΠΑΣΚ ΠΕ έστειλε στα σχολεία μια τετρασέλιδη ανακοίνωση, η οποία θα μείνει στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος ως κείμενο αποπροσανατολισμού και στοχευμένης εξαπάτησης των συναδέλφων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης...

...Η ηγεσία της ΠΑΣΚ ΠΕ, που κατά καιρούς την έχω αποκαλέσει «χαμαιλέοντα», φρόντισε με την ανακοίνωσή της να αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι ο τίτλος τής ταιριάζει απόλυτα.

Ξαφνικά η ηγεσία της αποφάσισε «να σεβαστεί τη βούληση της βάσης των συναδέλφων», οι οποίοι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε κλαδικές απεργίες (πού το ανακάλυψαν αυτό, έκαναν και γι’ αυτό έρευνα;). Ξέχασε η ηγεσία της ΠΑΣΚ την απεργία του 2006, όταν στις ολομέλειες των προέδρων, από την τρίτη εβδομάδα, εκφράζονταν οι πρόεδροι των συλλόγων του ίδιου του χώρου τους για σταμάτημα, μια και τα 105€ είχε αποφασιστεί ότι θα δοθούν και έμενε να αποσαφηνιστεί μόνο ο τρόπος. Αυτή επέμενε για συνέχεια.

Ξεχνάνε ότι, παρόλες τις εκκλήσεις των συναδέλφων προέδρων όλων των παρατάξεων, δεν έδωσαν ποτέ τα ποσοστά της απεργίας. (Όλοι πια γνωρίζουν πως μετά την τρίτη εβδομάδα, τα ποσοστά ήταν σε μονοψήφιο αριθμό). Κανείς όμως δε βγήκε να τα ανακοινώσει ούτε να τα χρησιμοποιήσει για να δείξει ότι την απεργία δεν την ακολουθούν οι συνάδελφοι…

Σήμερα βλέπουμε την παράταξη της ΠΑΣΚ, να βάζει πλάτη στις δηλώσεις της υπουργού παιδείας, για μικρή συμμετοχή των συναδέλφων και μάλιστα, υποστηρίζοντας με τόση θέρμη το «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», να ταυτίζεται μαζί της.

Τους χαρακτηρισμούς «φανατισμός, υποκειμενικότητα, μονόπλευρη και μονοδιάστατη προσέγγιση των προβλημάτων και πεποίθηση για μοναδική κατοχή της πραγματικής αλήθειας», τους επιστρέφουμε σ’ αυτούς, που πραγματικά πιστεύω, τους έγραψαν κοιτώντας τους εαυτούς τους στον καθρέφτη. Άλλωστε, οι συνάδελφοι όλα αυτά τα βιώνουν τα τελευταία χρόνια απ’ αυτή την παράταξη, που έχει τη βασική ευθύνη για την ταφόπλακα των κινητοποιήσεων στον κλάδο.

Τολμά και σχολιάζει τη στάση παρατάξεων και αναφέρεται στη ΔΑΚΕ και στη στάση της την εξαετία Καραμανλή. Ας μας πει αυτή η παράταξη μία δυσμενή εξέλιξη για τον κλάδο στην αναφερόμενη εξαετία και πραγματικά να συμφωνήσω μαζί τους.

Με μια τροπολογία σέρνανε τον κλάδο σε απεργίες, σημειωτέον, η τροπολογία αυτή ισχύει και σήμερα, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει ζήτημα. (Μια και εκεί που φτύνανε…τώρα γλείφουν…δες συντονιστικό νηπιαγωγών.)

Σας ρωτάμε συνάδελφοι της ΠΑΣΚ: οι συνθήκες σήμερα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο; Η απάντηση είναι: «ναι» και δεν τη δίνουμε εμείς αλλά οι συνάδελφοί μας στα σχολεία που είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται ίσως και περισσότερο από 3.000€ το χρόνο και το σχολείο να αλλάζει προς το χειρότερο με τις στοχευμένες ενέργειες κατά των εργασιακών μας δικαιωμάτων, με την κάλυψη του Μνημονίου.

Διατυπώσατε την κατηγορηματική σας αντίθεση «στο πρώτο και κυρίαρχο αίτημα του διεκδικητικού πλαισίου, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» και δικαιολογείστε ότι η ΔΟΕ κάνει έρευνα και θα δείτε το θέμα τον Ιούνιο. Απλά αναρωτιέμαι μήπως τότε είναι αργά.

Μιλάτε εσείς για ευκαιριακές πλειοψηφίες, όταν το 2006, πριν από κάθε ολομέλεια, είχατε έτοιμα τα κείμενα για συνέχιση της απεργίας και αγκαλιαζόσασταν με συγκεκριμένα άτομα μιας παράταξης, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιήσατε και στην προηγούμενη Γ.Σ., όταν είδατε πως διαμορφωνόταν μια μορφή συγκροτημένης αντίδρασης για τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και μάλιστα γελούσατε όταν η Γ.Σ. δεν μπόρεσε να πάρει καμιά αγωνιστική απόφαση, γιατί τότε δε θα μπορούσατε να αποπροσανατολίσετε με την ίδια ευκολία τον κλάδο.

Σας ρωτάμε, λοιπόν, σήμερα που τα πάντα ανατρέπονται και η παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο θα φαντάζουν από το Σεπτέμβριο ως μακρινό όνειρο θερινής νυκτός.

Πράγματι συνάδελφοι, η ΠΑΣΚ «οφείλει να απαντήσει στα παρακάτω αμείλικτα ερωτήματα».

Συμφωνεί ή όχι με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, όπως αυτές ανακοινώθηκαν;

Συμφωνεί ή όχι με το σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση και τα καθήκοντα;

Συμφωνεί ή όχι με το κείμενο του Π.Ι. για τα προγράμματα σπουδών και το σχολείο μέχρι τις 3.00μ.μ. για όλους τους μαθητές;

Συμφωνεί ή όχι με την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών;

Συμφωνεί ή όχι με την περαιτέρω μείωση των μισθών μας με το νέο μισθολόγιο; (Τα δημοσιεύματα είναι πια ξεκάθαρα).

Συμφωνεί ή όχι με την ΟΚΠΕ για την απεργοσπαστική της συμπεριφορά; (Στην ανακοίνωσή της ενστερνίζεται την άποψη της ΟΚΠΕ για 5.800 συναδέλφους που δε θα είχαν δουλειά, αν δεν υπήρχαν τα 801 σχολεία αναμορφωμένου ωραρίου;)

Συνάδελφοι, η ΠΑΣΚ ΠΕ, φτάνει και στο έσχατο σημείο να κατηγορεί τις παρατάξεις για καπέλωμα της πορείας «από γνωστούς γιατρούς και μεγαλοπαράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης», ξεχνώντας πως οι πορείες στις 30.03.11 είχαν ως βασικά συνθήματα τις μη καταργήσεις σχολείων, τις μη καταργήσεις νοσοκομείων και την κατάργηση της παρατεταμένης λιτότητας. Ούτε κουβέντα δεν κάνει η ηγεσία της ΠΑΣΚ ΠΕ, για μνημόνιο, για συγχωνεύσεις-καταργήσεις των σχολείων και τις χιλιάδες οργανικές θέσεις που χάνονται, για τις νέες μορφές εργασίας των 4ωριτών ωρομισθίων, αναπληρωτών ΕΣΠΑ, αναπληρωτών ΕΣΠΑ μειωμένου ωραρίου.

Γι’ αυτή την παράταξη όλα πάνε καλά και η ηγεσία της με τη στάση της φροντίζει να καλύπτει τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις που δέχεται ο εκπαιδευτικός κόσμος.

Αυτοαναιρούνται ακόμη και με τα δεδομένα που υποστηρίζουν για το Ολοήμερο και τα 801 αναμορφωμένα σχολεία.

Οι δογματικές τους προκαταλήψεις, οι αφορισμοί, οι θεωρίες για το αλάθητο των θέσεών τους, τους κάνουν να τα βλέπουν όλα πράσινα…

Συνάδελφοι, η ηγεσία της ΠΑΣΚ ΠΕ είναι κατά γενική ομολογία κατώτερη των περιστάσεων. Τα ψέματα και οι δήθεν αγωνιστές δεν μπορούν να σταθούν στο μελλοντικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι εξελίξεις τρέχουν, είναι τόσο γρήγορες και πολύ φοβάμαι πως θα μας ξεπεράσουν όλους…

Η ΜΑΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ… ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: