Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Πέτρος Τατούλης. Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Το καλοκαίρι είχα διατυπώσει κάποιες σκέψεις-είναι εδώ- για το συμπατριώτη μου και φίλο Πέτρο Τατούλη, Υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Τα "ΝΕΑ"- στο χθεσινό τους φύλλο- παρουσίαζουν ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τον Πέτρο και τον προεκλογικό του αγώνα σε χωριά της Μεσσηνίας και της Λακωνίας...

Ο τίτλος του ρεποτράζ είναι: "Τι ΠΑΣΟΚ, τι Ν.Δ.; Ολοι δικοί µας είµαστε"

Το παραθέτω ως έχει:

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ Στα νιάτα του ήταν µαοϊκός. Μετά έγινε υπουργός του Καραµανλή του νεώτερου. Σήµερα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου µε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθήσαµε κατά πόδας τον Πέτρο Τατούλη...

...για 667 χιλιόµετρα στα χωριά της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Και καταγράψαµε την προσπάθειά του να ισορροπήσει πολιτικά, µοιράζοντας χαµόγελα και χάδια στους ψηφοφόρουςΛένε ότι η ρητορική είναι το πρώτο όπλο του πολιτικού. Ο Πέτρος Τατούλης τους διαψεύδει. Για εκείνον, πολυτιµότερο εργαλείο είναι η εξωγλωσσική επαφή. Η χειραψία. Μια «φιλική» γροθιά στο στέρνο.

Μια αγκαλιά. Οταν αγκαλιάζεις τον ψηφοφόρο τα λόγια είναι περιττά… Σπάρτη, Ελος, Βλαχιώτη, Σκάλα, Καλαµάτα, Κοπανάκι, Φαρακλάδα, Φιλιατρά και πάλι Σπάρτη, µε επιστροφή στην Καλαµάτα σε µόλις τρεις ηµέρες. Το κοντέρ της Μercedes του Πέτρου Τατούλη από την Παρασκευή 17 Σεπτεµβρίου µέχρι την Κυριακή 19 του µηνός έγραψε 667 χιλιόµετρα. Ο χρόνος είναι λίγος µέχρι τις εκλογές και η περιφέρεια µεγάλη. Εκείνο το τριήµερο το πρόγραµµα είχε Λακωνία και ένα πέρασµα από Μεσσηνία.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης πλασάρεται ως υπερκοµµατικός όταν µιλάει στους ψηφοφόρους. Δεν γέρνει ούτε προς τη Ν.Δ., στην οποία γαλουχήθηκε πολιτικά, ούτε προς το ΠΑΣΟΚ που τον στηρίζει. Είναι άλλωστε επικίνδυνη η ισορροπία για κάποιον µε το πολιτικό του παρελθόν να πείσει είτε τους νεοδηµοκράτες είτε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να τον επιλέξουν όταν θα βρίσκονται πίσω από το παραβάν. Το ξέρει καλά αυτό, έχει είκοσι χρόνια στην πολιτική. Ξεκίνησε από τις λίστες του ΕΚΚΕ, θήτευσε ως υπουργός του Καραµανλή, για να φτάσει σήµερα να συνηγορεί ως «ανεξάρτητος» υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου.

Προσκύνηµα και τραπέζωµα
Την Παρασκευή ξεκίνησε από την Αθήνα στις 05.30 το πρωί. Ο οδηγός του πάτησε το γκάζι «πετώντας» µε πάνω από 200 χιλιόµετρα την ώρα, ώστε ο Τατούλης να είναι στην ώρα του για τα ραντεβού στη λακωνική πρωτεύουσα. Συναντήσεις σε νοµαρχία, δηµαρχείο, Γενικό Νοσοκοµείο Σπάρτης. Κι όλα αυτά πριν από το µεσηµεριανό γεύµα. Το απόγευµα έπρεπε να υποβάλει τα σέβη του στον Μητροπολίτη Ευστάθιο και να ξαναταξιδέψει µέχρι τα χωριά του Δήµου Ελους – περίπου 50 χιλιόµετρα µακριά από τη Σπάρτη – στα οποία έχει «ποίµνιο»: τη µεγάλη παροικία των Αρκάδων. Το βράδυ βρέθηκε στην «Κηφισιά» της Σπάρτης, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τον Αγιο Ιωάννη Μυστρά, για ένα πατροπαράδοτο τραπέζωµα.

Σε όλα αυτά τον ακολουθούσαν κατά πόδας οι συνεργάτες του και υποψήφιοι στην περιοχή. Ανάµεσά τους ξεχωρίζει η Αδαµαντία Τζανετέα, νοµαρχιακή σύµβουλος µέχρι τώρα και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης µε τον συνδυασµό Τατούλη. Η Ντία, όπως την αποκαλούν όλοι, είναι η σκιά του. Του κανονίζει το πρόγραµµα και φροντίζει για την τήρησή του. Κυρίως τον προστατεύει από τις κακοτοπιές. Του συστήνει τον κόσµο – τους ξέρει άλλωστε όλους µε το µικρό τους όνοµα. Και φυσικά κάνει τη δύσκολη δουλειά. Είναι εκεί για να καθησυχάζει τους δύσπιστους. Ο δικός της Τατούλης είναι τη µία φορά «γέννηµα – θρέµµα Νέα Δηµοκρατία» και την εποµένη, µε την ίδια ευκολία, «ανεξάρτητος». Η Ντία ξέρει τι θέλει ο κόσµος.

Ο ίδιος, όταν µιλά χωρίς µεσολαβητές, δηλώνει υπεράνω κοµµάτων.

Επαινεί ωστόσο και τις δύο πλευρές.

«Ηταν πολύ σηµαντικό αυτό που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και αναβάθµισε τον ρόλο του περιφερειάρχη» είπε στον Σύνδεσµο Γορτυνίων Σπάρτης την Κυριακή το πρωί. Για να συνεχίσει «µε την κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρήσαµε σε σηµαντικότατες µεταρρυθµίσεις». Οταν στο Ελος ένας ιδιοκτήτης ψησταριάς βγήκε και του φώναξε «εµείς που είµαστε χουντοβασιλικοί, δεξιοί από τα γεννοφάσκια µας, πού θα πάµε;» αυτός τον αγκάλιασε και τον καθησύχασε: «Θα µονιάσουµε όλοι». Αφού αποχώρησε, ένας νεαρός είπε στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας: «Εµένα δεν µε νοιάζει, είναι επικοινωνιακός και αυτόφωτος ο Τατούλης».

Δεν παίρνει ποτέ µέρος στις τοπικιστικές κόντρες. Ο µεσσηνιακός πόλεµος µπορεί να συνεχίζεται ώς τις µέρες µας, όπως φάνηκε στο τραπέζι της Παρασκευής στην «Κηφισιά» της Σπάρτης – ειδικά λόγω του αεροδροµίου που έγινε τελικά στην Καλαµάτα –, αυτός όµως θα τονίσει πως «η βασική µας αρχή είναι να κάνουµε την Πελοπόννησο νότια πύλη εισόδου της Ελλάδας». Η Ντία και πάλι θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των ντόπιων. Υπόσχεται δε σε όλους «επενδύσεις κόστους – οφέλους», όχι απλά «επενδύσεις κόστους». Οπως είχε εξηγήσει και στους γιατρούς το µεσηµεράκι:

«Πρέπει να έχουµε υψηλές προσδοκίες. Προσδοκία που έχει κοντά ποδάρια πέφτει».

Βέβαια από την παραδοσιακή κατά τα άλλα εκστρατεία του δεν λείπουν και οι νέες τεχνολογίες. Κάθε κίνησή του φωτογραφίζεται µε το iΡhone στενού του συνεργάτη και ανεβαίνει στο flickr.

Στάση σε κάθε στασίδι…
Παλιά καραβάνα στην πολιτική, ο Τατούλης ξέρει το προεκλογικό παιχνίδι όσο λίγοι. Αλλωστε, όπως επισηµαίνει συνεργάτης του, γυρνούσε όλους τους νοµούς της Πελοποννήσου από τότε που ήταν υφυπουργός. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Συνδέσµου Γορτυνίων Σπάρτης θα τον καλωσορίσει στα γραφεία του συλλόγου µε τη φράση: «Σας ευχαριστούµε πολύ για τις 4.000 ευρώ που µας χορηγήσατε ως υφυπουργός Πολιτισµού». Στη βάφτιση στη Φαρακλάδα Μεσσηνίας ως νονός του τριάµισι χρονών αγοριού και υποψήφιος θα περάσει από όλα τα στασίδια για να χαιρετήσει τους καλεσµένους.

Στενές επαφές
Στον Βλαχιώτη Λακωνίας. Παντού προσεγγίζει τους ψηφοφόρους µε µεγάλη άνεση. Πάντα έχει γι’ αυτούς ένα χάδι Πλησιάζει µόνος του τον κόσµο στον δρόµο – ακόµη και ανάµεσα στα διερχόµενα αυτοκίνητα – και στις καφετέριες και τους χαιρετά. Τους αγκαλιάζει, τους χτυπάει στην πλάτη. Το σήµα κατατεθέν του είναι βέβαια η «φιλική» γροθιά στο στέρνο. Δεν διστάζει να τη δώσει ακόµη και στον Μητροπολίτη Σπάρτης στη συνάντησή τους. Στον Βλαχιώτη, στη µέση του δρόµου, θα επιστρατεύσει τις ιατρικές του γνώσεις για να εξετάσει το µάτι ενός υποψήφιου ψηφοφόρου, ο οποίος παραπονέθηκε πως νιώθει µια ενόχληση.

Μία λαϊκή την ηµέρα
Σε µόλις δύο ηµέρες θα επισκεφθεί δύο λαϊκές αγορές. Μία στη Σπάρτη και µία στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Πέρασε από όλους τους πάγκους και στις δύο. «Ποιος είναι αυτός;» θα ρωτήσει µια γηραιά κυρία έναν πωλητή της λαϊκής αγοράς στο Κοπανάκι την Κυριακή το πρωί. Μόλις είχε απελευθερωθεί από τη θερµή αγκαλιά του Τατούλη. «Βουλευτής» απαντά ο έµπορος και η κυρία θα σχολιάσει: «Α! για αυτό το γλυκοχαιρέτισµα».

Στις συναντήσεις είναι κάπως διαφορετικός. Κάθεται σχεδόν πάντα σταυροπόδι κρατώντας µε το χέρι του το µάγουλο ή το πιγούνι του. Σπάνια κοιτάει τον συνοµιλητή του στα µάτια. Και δεν µιλάει πολύ. Αφήνει πάντα τον άλλο να ολοκληρώσει και µετά εκφωνεί µε αργή φωνή έναν µικρό λόγο. Διακόπτει µόνο όταν θέλει να πει µια ιστορία. Οπως στη συνάντησή του µε τους γιατρούς στο Νοσοκοµείο Σπάρτης. Εκείνοι εξέθεταν τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν κι αυτός δεν παρέλειψε να επισηµάνει πως είναι µάχιµος γιατρός και γνωρίζει. Για του λόγου το αληθές, ενώ µιλούν για τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ παραθέτει την προσωπική του ιστορία.

«Οταν εφηµέρευα στο Νοσοκοµείο της Τρίπολης και έβλεπα ψιλοβρόχι ήµουν σίγουρος πως θα έλθουν ατυχήµατα». Στη λαϊκή
Στα τετ α τετ µε τους πολίτες αποφεύγει τη συζήτηση για τα κόµµατα. «Πρέπει να µονιάσουµε όλοι», επαναλαµβάνει συχνά Στον δρόµο
Βγαίνει συχνά εκτός προγράµµατος γιατί απ’ όπου περάσει θέλει να µιλήσει µε όλους, έστω απλώς για να τους χαιρετήσει. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο διήνυσε 667 χιλιόµετρα «Πάντα άξιος…»
Την Κυριακή στις 19 Σεπτεµβρίου ο Πέτρος Τατούλης έγινε νονός στον ιερό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Φαρακλάδα Μεσσηνίας. Το προσκλητήριο έγραφε 12:00 όµως η ώρα είχε φτάσει 12:15 και όλοι οι καλεσµένοι αναρωτιόνταν «τι συµβαίνει» και δεν αρχίζει το µυστήριο. Ο νονός είχε αργήσει να φτάσει στο χωριό και έπρεπε να περάσει πρώτα από το σπίτι τον κουµπάρων να αλλάξει.

«Ο Πέτρος λαµπρύνει τη µέρα» είπε κάποιος µόλις τον είδε.

«Καλώς τον Πετράκη»
Στον Δήµο Ελους η παροικία των Αρκάδων είναι µεγάλη. Σταµατούν να τον χαιρετήσουν ακόµη και µέσα από τα αυτοκίνητά τους. Κι αυτός δεν τους απογοητεύει. Εχει µια χειραψία και µια φιλική κουβέντα για όλους. «Καλώς τον Πετράκη µας» θα του πει ο κύριος στη θέση του οδηγού σταµατώντας το αγροτικό στη µέση του κεντρικότερου δρόµου του χωριού.

«Κατόπιν ενεργειών σας»
Θερµή ήταν υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Γορτύνιοι που ζουν στη Σπάρτη. Ο πρόεδρος του συλλόγου τους δεν παρέλειψε να τον ευχαριστήσει για την προσφορά του. Είχε εξασφαλίσει, ως υφυπουργός Πολιτισµού, µία χορηγία για τους σκοπούς του συλλόγου.

Η Ντία είναι παντού
Η Αδαµαντία Τζανετέα δεν σταµατά ποτέ να κανονίζει το πρόγραµµα του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Ακόµη και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του µε τον διοικητή του Γενικού Νοσοκοµείου Σπάρτης µιλά στο κινητό. Οταν µάλιστα ο χρόνος τούς πιέζει δεν διστάζει να διακόψει τη συζήτηση. «Θα γίνω η κακιά της παρέας» θα πει. Γιατί ο υποψήφιος δεν µπορεί να τσαλακώσει την εικόνα του και να αρνηθεί την επαφή µε τον ψηφοφόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: