Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Καλούν με SMS τους μαθητές σε καταλήψεις

Για υποκινούμενες κινητοποιήσεις έκανε λόγο η Αννα Διαμαντοπούλου

Οι καταλήψεις στα σχολεία «οδηγούν τα παιδιά στην παραπαιδεία και στα φροντιστήρια» και σε διεύρυνση των ανισοτήτων, υποστήριξε, χθες, από τη Βουλή η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Σημείωσε, μάλιστα, εμμέσως, ότι καταλήψεις γίνονται με βάση...
κομματικούς υπολογισμούς, από όσα πολιτικά κόμματα θέλουν να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως όχημα και πεδίο σύγκρουσης τα σχολεία.

«Όταν προχωρούμε κατευθείαν σε καταλήψεις σχολείων, το μήνυμα είναι σαφές, ότι το κλειστό σχολείο χρησιμοποιείται από κάποιους, από εξωσχολικούς ή από κόμματα πιθανόν, ως ένα μέσον αντίδρασης και σύγκρουσης με την κυβέρνηση», είπε απερίφραστα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπηλιόπουλου και συνδέοντας τα βαθιά προβλήματα της εκπαίδευσης με τον «συνολικό αγώνα αναδιάρθρωσης της χώρας» πρόσθεσε: «Το θέμα είναι το ανοιχτό και όχι και το κλειστό σχολείο.

Το κλειστό σχολείο και η κατάληψη είναι σαφές ότι οδηγούν σε πολύ συγκεκριμένα θέματα: Κατάργηση της αντίληψης της Δημοκρατίας στη λογική των παιδιών, δεν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες και λογική επίλυσης των θεμάτων. Οδηγούνται τα παιδιά στην παραπαιδεία και στα φροντιστήρια». Η υπουργός παρατήρησε ότι οι καταλήψεις «οδηγούν σε απώλεια εκατοντάδων ωρών που δεν αναπληρώνονται», διευρύνοντας τις ανισότητες: «Υπάρχουν κάποια παιδιά που έχουν άλλες δυνατότητες σε σχέση με κάποια άλλα.

Το κλειστό σχολείο οδηγεί σε υψηλό κόστος κάθε χρονιά, στο να αναπληρώνουμε ζημιές, γιατί μπαίνουν πάντα εξωσχολικοί που καταστρέφουν τα σχολεία. Και το κλειστό σχολείο οδηγεί σε ανισότητες σε ό,τι αφορά τους μαθητές».

Εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή της, από το γεγονός ότι «κόμμα της Αριστεράς (σ.σ: η "Δημοκρατική Αριστερά" του Φ. Κουβέλη) διαχώρισε τη θέση του και από τα εκατοντάδες χιλιάδες SMS που στέλνονται στους μαθητές τις τελευταίες μέρες, αλλά και από τις ανακοινώσεις περί καταλήψεων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο».

Μαζικά
Όπως κατήγγειλε, με αφορμή το θέμα των απουσιών, «όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μία μαζική αποστολή χιλιάδων SMS σε μαθητές σε όλη τη χώρα, με διάφορες υπογραφές, καλώντας ουσιαστικά τους μαθητές σε συναγερμό ή σε ξεσηκωμό για το θέμα των απουσιών, όπου, ωστόσο, δεν υπήρχε κανένα θέμα αλλαγών». Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι σε «βασικά θέματα» οι απαντήσεις μπορούν να δίνονται από «μία σωστή λειτουργία του σχολείου, της διεύθυνσης, των μαθητών και των γονιών», ενώ υποστήριξε ότι τα χρήματα για τη θέρμανση των σχολείων «απεστάλησαν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες τελούν υπό κατάληψη 80 με 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με τους μαθητές να εγείρουν μία σειρά από αιτήματα, άλλοτε σοβαρά όπως ελλείψεις βιβλίων, εκπαιδευτικών, κονδυλίων για τη θέρμανση και την καθαριότητα, διπλοβάδιες ή έλλειψη πούλμαν για τη μεταφορά τους, κι άλλοτε ακραία όπως οι τιμές στα κυλικεία, το Μνημόνιο, χώρος καπνιστηρίου, πάρκινγκ για τα μηχανάκια κ.λπ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη (γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) ήταν χθες 43.

Τις τελευταίες ημέρες τελούν υπό κατάληψη 80 με 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με τους μαθητές να εγείρουν σειρά από αιτήματα
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: