Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

του Δημήτρη Μπράτη, Προέδρου της Δ.Ο.Ε

Το θέμα του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει απασχολήσει σε πολλές Γενικές Συνελεύσεις τον κλάδο, ο οποίος με ομόφωνες αποφάσεις του έχει καταλήξει στο αίτημα: « Ενιαία αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών της Γενικής ΕκπαίδευσηςΜάλιστα στην απεργία του 2006 το αίτημα ήταν ξεκάθαρο: «… να μειωθεί το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα επίπεδα της Β/θμιας…».
Το θέμα τίθεται, από τότε, σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας.

Μάλιστα το 2009 στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ (6/4/2009) με τον τότε Υφυπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο είχε ανακοινωθεί από την πλευρά του, ότι το Υπουργείο: «…μελετά την αναμόρφωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών Π.Ε. με στόχο αυτό να διαμορφωθεί μετά τα 30 έτη στις 18 ώρες…». Δυστυχώς, η δέσμευση εκείνη δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα και το ωράριο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένει στα επίπεδα που ο Ν.2517/1997 ορίζει, δηλ:

Ωράριο εκπαιδευτικών Π.Ε.

από 1-10 έτη
24 ώρες

από 10 – 15 έτη
23 ώρες

από 15-20 έτη
22 ώρες

από 20 και πάνω
21 ώρες

Στα ολιγοθέσια σχολεία (μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια) το ωράριο παραμένει στις 25 ώρες.

Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας έχει ως εξής:

Ωράριο εκπαιδευτικών Δ.Ε.

0-6 έτη
21 ώρες

7 – 12 έτη
19 ώρες

13-20 έτη
18 ώρες

πάνω από 20 έτη
16 ώρες

Με αφορμή τη διάθεση εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια, γίνεται αυτές τις μέρες πολλή συζήτηση για το διδακτικό ωράριο.

Είναι προφανές ότι η μετακίνηση των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος των κατοχυρωμένων εργασιακών τους δικαιωμάτων. Όσο εύλογο, όμως, και αν είναι οι εκπαιδευτικοί της Β/θμιας που διατίθενται στην Πρωτοβάθμια να ακολουθούν το κατοχυρωμένο διδακτικό τους ωράριο, άλλο τόσο εύλογο είναι οι συνάδελφοί μας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δάσκαλοι – Νηπιαγωγοί – Ειδικότητες της Π.Ε.) να δικαιούνται αντίστοιχη μείωση του διδακτικού τους ωραρίου. Κι αυτό γιατί εργάζονται στον ίδιο χώρο, στα ίδια τμήματα και πολλές φορές συμβαίνει το παράδοξο: Να έχουν περισσότερα χρόνια υπηρεσίας, από τους συναδέλφους μας της Β’/θμιας, και να εργάζονται … περισσότερες διδακτικές ώρες!

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί εντάσεις και διαχωρισμούς μεταξύ των συναδέλφων, που εργάζονται στον ίδιο χώρο. Τώρα που το ζήτημα άνοιξε είναι ευκαιρία οι δυο κλάδοι (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) να διεκδικήσουν από κοινού το αίτημα για «Ενιαίο Διδακτικό ωράριο των Εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης» και να απαιτήσουν από το Υπουργείο Παιδείας τη νομοθετική κατοχύρωσή του ΕΔΩ και ΤΩΡΑ. Κι αυτό γιατί το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά και να συνεχίζεται έτσι μια κατάφωρη αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: