Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Γρήγορο γεύμα μία φορά την εβδομάδα για τους μαθητές

«Πες μου τι τρως, να σου πω ποιος είσαι» έλεγε ο διάσημος Γάλλος γαστρονόμος Σαβαρέν. Δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το ΙΕΚ ΔΟΜΗ και το ΚΕΜΑΚ (Κέντρο Μελέτης Ανάπτυξης και Καινοτομίας) για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων μαθητών γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας (951 συνεντεύξεις), αλλά και νέων μέχρι 29 ετών (801 συνεντεύξεις) «λένε» πολλά για τον τρόπο ζωής των νεαρών Αθηναίων. Βάσει των απαντήσεων των μαθητών ...
μέχρι 18 ετών το σπιτικό φαγητό έχει την τιμητική του: το 82% βρίσκει καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι, το οποίο σε ποσοστό 93% προτιμά να καταναλώνει από το να τρώει έξω. Σε fast food γευματίζει άπαξ της εβδομάδας το 71% των ανήλικων ερωτηθέντων. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, τα γεύματα εκτός σπιτιού γίνονται συχνότερα. Το 38% απαντά ότι τρώει σε εστιατόρια δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Οι μισοί εξ αυτών (52%) αναγνωρίζουν ότι έχουν αλλάξει διατροφικές συνήθειες μεγαλώνοντας και ενοχοποιούν γι’ αυτό κυρίως την εργασία τους.

Ωστόσο, οι νέοι εμφανίζονται ενημερωμένοι για τις αρχές της μεσογειακής διατροφής κατά 52% και ως πηγές πληροφόρησης κατονομάζουν τα ΜΜΕ (41%) και την οικογένειά τους (31%). Παρήγορο είναι ότι το 72% αυτών επιθυμεί να ενημερωθεί περαιτέρω για την υγιεινή διατροφή, ενώ το φαγητό για τους περισσότερους (52%) αποτελεί απόλαυση. Μόνο ένα μικρό ποσοστό, πάντως, αγοράζει βιολογικά προϊόντα (19%), κυρίως επειδή τα θεωρεί πιο υγιεινά (56%).

Συνήθεια το πρωινό

Τέλος, το πρωινό φαίνεται να έχει μετατραπεί σε πάγια συνήθεια των μαθητών, με το 82% να τρώει πρωινό 4 με 5 φορές εβδομαδιαίως και το 76% να το τρώει στο σπίτι.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί ότι το 52% των μαθητών πίνει το πρωί καφέ! Στις κακές συνήθειες των εφήβων δυστυχώς συγκαταλέγονται το κάπνισμα -28% δηλώνουν καπνιστές- και το αλκοόλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 26% των νέων πίνει 1 με 2 φορές την εβδομάδα και μόνο το 46% απαντά ότι δεν καταναλώνει καθόλου αλκοόλ.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: