Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Eπιλογή Υποδιευθυντών στη Β΄ Δ/νση Αθήνας ή αλλιώς ... Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε

Το πάγιο αίτημα για ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογών Στελεχών Εκπαίδευσης, ήταν και παραμένει ζητούμενο.

Διατυπώνω το παραπάνω θεμελιώδες εκπαιδευτικό αξίωμα με αφορμή τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας της Πέμπτης, 30-9-2010 και τις επιλογές Υποδιευθυντών Δημοτικών Σχολείων στις κενές θέσεις. (Οι νέοι Υποδιευθυντές είναι εδώ)

Ο υποκειμενικός χαρακτήρας των κριτηρίων που θέτει το άρθρο 15 του νόμου 3848/2010 -του «περίφημου» Πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση – βάση του οποίου έγιναν οι επιλογές Υποδιευθυντών, είχε ως αποτέλεσμα, το ΠΥΣΠΕ να λειτουργήσει σε πολλές περιπτώσεις στη βάση σκοπιμοτήτων και πελατειακών σχέσεων.

Μέσα σε σαράντα πέντε (45) λεπτά-η συνεδρίαση άρχισε 10:15 π.μ και ολοκληρώθηκε στις 11:00 π.μ- το ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας κατόρθωσε το … ακατόρθωτο. Μπόρεσε δηλαδή να μελετήσει τα βιογραφικά σαράντα τριών (43) υποψηφίων Υποδιευθυντών να ελέγξει τίτλους, πτυχία και βεβαιώσεις, να συγκρίνει χρόνια υπηρεσίας και τυπικά προσόντα, να συζητήσει, να προχωρήσει στις απαραίτητες ψηφοφορίες και να αποφασίσει στο τέλος… κάνοντας δεκτές όλες τις εισηγήσεις-ειλημμένες αποφάσεις της Διοίκησης.

Ως αιρετός εκπρόσωπος όλων των Εκπαιδευτικών της Β΄Δ/νσης Π.Ε Αθήνας, εξέφρασα την αντίθεσή μου στη διαδικασία εξπρές και μειοψήφησα, προστατεύοντας στο ελάχιστο την αξιοπρέπεια των συναδέλφων μου, στις εισηγήσεις εκείνες, που αδικώντας άξιους εκπαιδευτικούς, κινήθηκαν σε λογικές: χρώματος –βαθύ πράσινο- κόμματος και παράταξης.

Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Υποδιευθύντρια με Μεταπτυχιακό, Πιστοποίηση στις Νέες Τεχνολογίες, άριστη γνώση Αγγλικής, εξαιρετικό βιογραφικό και δουλειά ετών στο σχολείο της- με κατάθεση ψυχής - σε καινοτόμες δράσεις (πρόγραμμα COMENIUS και διακρατικές συμπράξεις σχολείων) θεωρήθηκε αποτυχημένη, από την πλειοψηφία του Συμβουλίου, δεν ανανεώθηκε η θητεία της και αντικαταστάθηκε.

2. Σε σχολείο του 3ου Γραφείου επελέγη συνάδελφος χωρίς κανένα τυπικό και μετρήσιμο προσόν ενώ αποκλείστηκε άλλη συνάδελφος που διεκδικούσε την ίδια θέση, αν και διέθετε Μετεκπαίδευση, Π.Ε.Κ, Πιστοποίηση στις Νέες Τεχνολογίες και Αγγλικά επιπέδου Β2.

Ευθύνη των συλλογικών μας οργάνων, ευθύνη όλων μας, είναι, να εναντιωθούμε σε τέτοιες ή παρόμοιες ενέργειες που αφενός δυναμιτίζουν το κλίμα συναδελφικότητας και ομοψυχίας των Συλλόγων Διδασκόντων και αφετέρου αποτελούν «δείγμα γραφής» για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης το καλοκαίρι, στις κρίσεις Σχολικών Συμβούλων, Προϊσταμένων Γραφείων και Διευθυντών Σχολείων.

Όλοι μαζί ας διεκδικήσουμε τώρα ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογών με επακριβή μοριοδότηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων.

Για να δώσουμε ένα τέλος στη λογική του ρουσφετιού και της «εξυπηρέτησης»

Για να πάψουν να πέφτουν βαριές οι σκιές, να ακούγονται ψίθυροι και να αιωρούνται … Γιατί;

Και το σπουδαιότερο…

Για να μπορέσουμε κάποια μέρα- όλες και όλοι- να κοιταχτούμε στα μάτια…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στους 29 υποδιευθυντές βρήκες 2 περιπτώσεις αδικίας; Μια χαρά είναι το ποσοστό, μπροστά στα εγκλήματα που συμμετείχες με την ψήφο σου τα προηγούμενα χρόνια. Κι αν θες μπορώ να σου αραδιάσω πολλες περιπτώσεις. Θα τις αναρτήσεις;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Προς ανώνυμο 11:37 μ.μ

Θυμίζω προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο "Περι σχολιών" που έλεγα:

"Πιστός στην αρχή της απόλυτης ελευθερίας αναρτώ όλα τα σχόλια που κάνετε ανεξάρτητα της θετικής ή αρνητικής οπτικής τους στο πρόσωπό μου, σε άλλα πρόσωπα, σε ιδέες, δημόσιες τοποθετήσεις και πράξεις.

Αταλάντευτος σ΄ αυτήν την αρχή θεωρώ ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται ανεξάρτητα της προκλητικότητας των λόγων , των αιχμών και των κατηγοριών.

Για την προστασία όμως του δημοσίου διαλόγου διαγράφονται και δε δημοσιεύονται σχόλια με άσκοπες βωμολοχίες."

Θεώρησε δεδομένο αγαπητέ συνάδελφε ότι θα αναρτήσω το οποιοδήποτε σχόλιο σου,εφόσον δεν περιέχει βωμολογίες, διατηρώντας παράλληλα το δημοκρατικό μου δικαίωμα της απάντησης