Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ 770.000 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΣ, ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Πλαφόν αποδοχών στα 5.856 ευρώ φέρνει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών

Το κόψιμο επιδομάτων που χορηγούνται παράτυπα και κάθε είδους παράνομων αποδοχών, που δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 5.856,08 ευρώ, φέρνει από τον Νοέμβριο η Ενιαία Αρχή Πληρωμών για περίπου 770.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Στη μισθοδοσία που θα καταβληθεί τον Νοέμβριο προκαταβολικά για τον Δεκέμβριο θα φανούν οι ...


...πρώτες περικοπές στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων Οι δημόσιοι υπάλληλοι της κεντρικής κυβέρνησης που απογράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι, θα πληρώνονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από τα τέλη Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχουν ήδη ενταχθεί 3.900 εκκαθαριστές -υπηρεσίες που αφορούν σε 323.000 αμειβόμενους- και απομένουν άλλοι 1.100 διαχειριστές.

Τον επόμενο μήνα ξεκινά και η απογραφή των περίπου 250.000 υπαλλήλων σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ.

Οι υπάλληλοι των υπουργείων και των περίπου 13.500 φορέων που υπάγονται σ' αυτά, από τον επόμενο μήνα θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται, καθώς δεν πρέπει να:

1Ξεπερνούν το πλαφόν των 5.856,08 ευρώ (μεικτά) για δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ (σ.σ. το ίδιο πλαφόν θα ισχύσει και στους ΟΤΑ), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μικτές αποδοχές, αποζημιώσεις και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές.

8.436 για δικαστικούς, 6.069 για γιατρούς

Το ανώτατο όριο αποδοχών φτάνει στα 8.436 ευρώ για δικαστικούς λειτουργούς και κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και στα 6.069,21 ευρώ για γιατρούς ΕΣΥ.

2Από τον μισθό τους θα κοπούν παράνομες αποδοχές, όπως τυχόν οικογενειακά επιδόματα που ορισμένοι συνεχίζουν να λαμβάνουν παρά το γεγονός ότι έχει ενηλικιωθεί το παιδί τους ή έχει τελειώσει τις σπουδές του. Η Ενιαία Αρχή οδηγεί σε κόψιμο παράνομων επιδομάτων ή άλλου τύπου αμοιβών.

Η κεντρική αρχή μισθοδοσίας που εγκαθίσταται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο των αποδοχών, ώστε να τηρηθούν οι δύο αυτές βασικές αρχές. Ο έλεγχος και οι περικοπές σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ θα γίνουν τον Μάρτιο, καθώς στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ενταχθεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία θα αποφέρει περίπου 100 εκατ. ― το 2011.

Πριν από το Ενιαίο Μισθολόγιο

Η απόπειρα αυτή είναι το πρώτο βήμα πριν από το Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, για το οποίο ήδη άνοιξε ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων.

Ενδεικτικά των κυβερνητικών προθέσεων ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε ειδική εκδήλωση των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, που μιλούσαν για αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων 40% υψηλότερες από εκείνες των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, με το στοιχείο ότι τα επιδόματα καλύπτουν το 38% του μισθολογικού κόστους.

Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα βασίζεται σε 6 κριτήρια: προσόντα υπαλλήλου, σταδιοδρομία, σπουδαιότητα καθηκόντων, παραγωγικότητα, σύγκλιση με ευρωπαϊκές αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Θα είναι ενιαίο για όλα τα υπουργεία και όλες τις κατηγορίες προσωπικού, θα βασίζεται σε ενιαία επιδοματική πολιτική με αντικειμενικά κριτήρια από έναν κεντρικό φορέα, καθώς και στη μισθολογική διαφοροποίηση ανάλογα με τη γνώση και την ικανότητα κάθε υπαλλήλου. *
Αρα: Ψαλίδι σε υπερωρίες, επιτροπές και εκτός έδρας

Το πλαφόν των 5.856,08 ευρώ ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών θα προκαλέσει νέες περικοπές σε υπερωρίες, αμοιβές από επιτροπές και εκτός έδρας που τα απολαμβάνει σήμερα σημαντικός αριθμός δημόσιων υπαλλήλων με ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: