Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Με τρία χρόνια καθυστέρηση η καταβολή του εφάπαξ

ΜΕ ΤΡΙΑ (και άνω) χρόνια καθυστέρηση θα πάρουν την εφάπαξ αποζημίωσή τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτηθούν φέτος, χρονιά της μεγάλης φυγής στη σύνταξη λόγω του νέου Ασφαλιστικού.

Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ)....
κ. Νίκος Καλάκος, η κατάσταση είναι τραγική αφού τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο θα λάβουν το εφάπαξ το πρώτο τρίμηνο του 2013!

Μάλιστα, ο κίνδυνος το ΤΠΔΥ να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 είναι ορατός μετά και τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ.

Η νέα μαύρη τρύπα που ανοίγουν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ και έτσι είναι αδύνατον να καταβληθούν τα εφάπαξ αυτά αν δεν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση και λύση, το έλλειμμα του Ταμείου θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ το 2014.

Ασφυξία στο Ταμείο
Ενδεικτικό της ταμειακής ασφυξίας που αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ είναι το γεγονός ότι μπορεί να εξυπηρετεί κάθε μήνα μόνο 500 από τις παλαιές αιτήσεις για εφάπαξ (ξεπερνούν τις 10.000), ενώ τα έσοδά του από τις κρατήσεις εισφορών έχουν μειωθεί κατά 20% (15% λόγω της περικοπής των δώρων και επιπλέον 5% λόγω της μη αντικατάστασης των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται).

Πάντως στο πρόβλημα με την εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο από το ΤΠΔΥ, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις παρ΄ όλο που έχουν συζητηθεί σενάρια για δανειοδότηση από το ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων), αύξηση εισφορών, παρακράτηση εισφοράς από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με συμβάσεις κ.ά.

Τελευταία, υπό εξέταση βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών το σενάριο να ενισχυθεί το Ταμείο με ομόλογα που θα εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την πληρωμή του εφάπαξ περίπου στο 70% των υπαλλήλων που αναμένουν. Εξετάζεται να εκδοθούν ομόλογα ύψους 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν την τριετία 2016, 2017 και 2018, δηλαδή τη μετά Μνημονίου εποχή, οπότε η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει ξεπεραστεί και η οικονομική κρίση ....

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: