Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Σούπερ υπολογιστή δημιούργησε η Κίνα

Την πρωτοκαθεδρία παγκοσμίως διεκδικεί η Κίνα ανακοινώνοντας πως πλέον δεν είναι οι ΗΠΑ η χώρα με τους ταχύτερους υπολογιστές στον κόσμο. Χάρη στο νέο της υπερ-υπολογιστή Τιανχέ-1 Α, που σημαίνει γαλαξίας η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο...


...Ο εν λόγω υπολογιστής ενσωματώνει περισσότερους από 7.000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia και 14.000 επεξεργαστές της Intel.

Η μέση ταχύτητα του είναι γύρω στα 563.1 τεραφλόπ, ενώ ο "γαλαξίας" πιάνει ταχύτητες μέχρι και 2.507 πεταφλόπ, σύμφωνα με το BBC.

Ένα πεταφλόπ ισοδυναμεί με 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Χρειάστηκαν δυο χρόνια εργασίας από διακόσιους επιστήμονες και 88 εκατ. δολάρια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Τιανχέ-1 Α.

Ο Τιανχέ-1 Α "πέρασε" μπροστά από τον αμερικανικό ΧΤ5 του Εθνικού Εργαστηρίου Όουκ Ριτζ του πανεπιστημίου του Τενεσί, ο οποίος έχει ισχύ μόνο 1,75 πεταφλόπ ανά δευτερόλεπτο.

Ο "γαλαξίας" ο οποίος ζυγίζει πάνω από 155 τόνους έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία εκτελώντας υπολογισμούς για λογαριασμό της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το BBC, παρόλο που η Ιαπωνία ετοιμάζει πυρετωδώς ένα αντίστοιχο πανίσχυρο μηχάνημα, είναι δύσκολο να απειληθεί η κινεζική κυριαρχία.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: