Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η ζωή των παιδιών της Γάζας, από Έλληνες μαθητές

Μονόλογοι γραμμένοι από 32 μικρούς Παλαιστίνιους παρουσιάζονται στις 17 Οκτωβρίου σε οκτώ ελληνικές πόλεις

Τριάντα δύο μαθητές από τη Γάζα έγραψαν ισάριθμα κείμενα- σαν μονολόγους- τα οποία και θα παρουσιασθούν στα μέσα Οκτωβρίου σε 32 χώρες του κόσμου ταυτοχρόνως. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει στην πρωτοβουλία του θεάτρου Αshtar της Παλαιστίνης: την Κυριακή 17 Οκτωβρίου...
...μαθητές και φοιτητές από οκτώ ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Σέρρες, Κέρκυρα, Χίος, Ρόδος) θα δώσουν το δικό τους μήνυμα μέσα από τους μεταφρασμένους στα ελληνικά μονολόγους. Στη συνέχεια, στις 29 Νοεμβρίου, ένας Ελληνας θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να ενταχθεί στη διεθνή ομάδα νέων που θα παρουσιάσουν τους μονολόγους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις ευρύτερες δράσεις που οργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γύρω από τα ζητήματα των δικαιωμάτων του παιδιού. Γι΄ αυτό, παράλληλα με τους μονολόγους, θα οργανωθούν ποικίλες δράσεις: αλληλογραφία μαθητών, βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων νέων, εργαστήρια για μαθητές και νέους κτλ.

«Ο τρόπος που δουλεύουμε με τα παιδιά» λέει η κυρία Ιωάννα Τότσιου, φιλόλογος στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο στην Πυλέα Θεσσαλονίκης, «είχε ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο.Μαζί με τις θεατρικές ομάδες που έχουμε φτιάξειδιαβάσαμε πολλά κείμενα και μαζί με τα παιδιά επιλέξαμε αυτό που θα παρουσιάσουμε τελικά. Εχουν προηγηθεί πολλές συζητήσεις καιαναλύσεις».

Δύο έλληνες αναγνώστες μιλούν για τις εντυπώσεις τους
Η Αννα και το «σωσίβιο»
«Διαβάζοντας τα κείμενα συγκλονιστήκαμε. Είναι άμεσα, εύστοχα, χωρίς υπεκφυγές και πολύ αληθινά. Μέσα από τους μονολόγους καταλάβαμε τι θα πει να αλλάζει η ζωή σου από τη μια στιγμή στην άλλη, καταλάβαμε την τραγωδία των ανθρώπων, την τραγωδία που μπορεί να συμβεί στον καθέναν. Εχονταςήδη πολλοί από εμάςμια σχέση με το θέατρο, τη μουσική, μια σχέση με τις τέχνες, θελήσαμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία.

Το κείμενο που θα παρουσιάσουμε με την ομάδα γράφτηκε από ένα συνομήλικό μας αγόρι και περιλαμβάνει τόσο τα περιστατικά όσο και σχόλια ή απόψεις, χωρίς να του λείπει το συναίσθημα. Πιάνει το θέμα μέσα από την καθημερινότητα και γι΄ αυτό μας αγγίζει περισσότερο. Και ξέρετε πού καταλήγει; Οτι το θέατρο είναι αυτό που βοήθησε και εκείνον κι άλλους σαν κι αυτόν να εκφράσει αυτό που ένιωσε και να προσπαθήσει να το ξεπεράσει. “Σαν ένα σωσίβιο που με βοήθησε να ανέβω στην επιφάνεια”γράφει χαρακτηριστικά. Τι άλλο να προσθέσω εγώ;».

Η Αννα Κ., από την Αθήνα, είναι μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου σε δημόσιο σχολείο της πρωτεύουσας.

Ο Αμτζάντ και ο Αγγελος
«Διαβάζοντας τους μονολόγους βρήκα ότι η αισιοδοξία ήταν ο κοινός άξονάς τους, μόνο που αυτή η αισιοδοξία έχει πια τσακιστεί. Ενιωσα να έρχομαι σε επαφή με κάτι πιο αληθινό από αυτά που ζω και βλέπω κάθε μέρα γύρω μου,από αυτά που μου παρουσιάζει η τηλεόραση,που δεν μιλάει ποτέ γι΄ αυτούς που ζουν εκεί και πώς περνάνε...

Εχω την εντύπωση ότι όλο αυτό μοιάζει σαν να τους δόθηκε ένα θέμα, να γράψουν για την εμπειρία της ζωής τους εκεί στη Λωρίδα της Γάζας και ο καθένας τους γράφει αυτό που νιώθει. Αλλοι για τα όνειρά τους και άλλοι για τα γεγονότα,ενώ οι απώλειες είναι ο κοινός τους παρονομαστής. Τα κείμενα είναι η αφορμή για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε όλα αυτά που έχουν συμβεί στα παιδιά της Γάζας.

Στις 29 Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσω τον έκτο μονόλογο, που υπογράφει ο Αμτζάντ, που είναι 17 χρόνων. Μέσα από το κείμενό του περιγράφει το όνειρό του να γίνει ηθοποιός, την πατρίδα του, που ήταν η ωραιότερη του κόσμου, και τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν.Θα ήθελα πολύ να τον γνωρίσω.Μακάριμαθαίνοντας εγώ περισσότερα μέσα από αυτά τα παιδιάνα μπορέσω να κάνω και τους άλλους να καταλάβουν».

Ο Αγγελος Παπαδάκης, από τη Θεσσαλονίκη, είναι πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στη Μυτιλήνη.

Πού και πότε
Αθήνα, Θέατρο του Νέου Κόσμου (11.00) και πλ. Μοναστηρίου (18.00).

Θεσσαλονίκη, Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του ΚΘΒΕ (11.00).

Ηράκλειο Κρήτης, πλ. Λιονταριών (12.00).

Σέρρες, Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» και στον πεζόδρομο (11.00).

Πρέβεζα, Κάστρο Αγίου Ανδρέα (11.00).

Χίος, πλ. Φρουρίου στο Κάστρο (17.00).

Κέρκυρα, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης (12.00) και στη Λευκίμμη (19.00).

Ρόδος, Θόλος (17.00).

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: