Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Επείγοντα τα οικονομικά προβλήματα λειτουργίας της εκπαίδευσης

Συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, είχε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή, μετά από αίτημα της υπουργού. Πρόκειται για τις συναντήσεις που κάνει η κυβέρνηση με τους επικεφαλής των κομμάτων για το «διάλογο» για την Παιδεία και συγκεκριμένα ...
...για τη λειτουργία της Εθνικής Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε, ήδη, απαντήσει στο «κάλεσμα» της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στη Διακομματική Επιτροπή, η οποία είναι μια ακόμα «διαβούλευση», με προσχεδιασμένες αποφάσεις και στόχο να νομιμοποιήσει τις νέες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Αποδεχτήκαμε την πρόσκληση της κυρίας υπουργού που μας ενημέρωσε για τα ζητήματα της έναρξης διαλόγου, για τα ζητήματα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία και τα ζητήματα που εμφανίζονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οπως έχουμε ενημερώσει, εμείς δε θα πάρουμε μέρος στη Διακομματική Επιτροπή Διαλόγου, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχουμε θέσεις, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση των κομμάτων, μέσα στη Βουλή, στο υπουργείο, για τα συνολικά προβλήματα της Παιδείας.

Τα ζητήματα που μας απασχολούν ως επείγοντα αυτήν την περίοδο είναι τα οικονομικά προβλήματα λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος, τα προβλήματα π.χ. για την αγορά πετρελαίου για τη θέρμανση, το κόστος της λειτουργίας των σχολείων που - στις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα και με τις περικοπές των δαπανών - φοβόμαστε ότι θα δημιουργηθούν πρόσθετα και οξυμένα προβλήματα. Επίσης, τα προβλήματα της κάλυψης των φοιτητών που έχουν ανάγκη να φιλοξενηθούν στις εστίες. Είναι ζητήματα που επείγουν.

Την ίδια ώρα, μας απασχολεί συνολικά το ζήτημα των αλλαγών στην εκπαίδευση και το ιδιαίτερο θέμα που θέσαμε στην υπουργό, χωρίς φυσικά να το εξαντλήσουμε, είναι ο μεγάλος μας προβληματισμός για τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών. Διαπιστώνουμε την ανάγκη να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τομέα της Παιδείας, ούτε συζήτηση. Το θέμα όμως είναι σε ποια κατεύθυνση, με ποιο στόχο, ακριβώς επειδή η Παιδεία συνδέεται με την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την κερδοφορία κ.λπ. Θέματα που και στην πορεία θα έχουμε τη δυνατότητα και μέσα στη Βουλή και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στη δημόσια δράση του Κόμματος να γίνει ευρύτερη ενημέρωση. Επικεντρώνουμε στα οικονομικά προβλήματα και σε αυτά της αλλαγής των προγραμμάτων σπουδών που τα θεωρούμε θεμελιακά».

Η υπουργός Παιδείας μίλησε για «υπερβάσεις στο χώρο της Παιδείας» ...επισημαίνοντας ότι «δεν είναι πάντοτε εφικτές οι συνθέσεις» και έκανε μια αναφορά για ανάγκη «συνεργασίας», ώστε οι αλλαγές (σ.σ. που διαλύουν το σχολείο και την ανώτατη εκπαίδευση) «να γίνουν με τρόπο που να μην αποβεί σε βάρος της λειτουργίας των σχολείων, των Ανώτατων Ιδρυμάτων»...

* Η υπουργός Παιδείας, χτες, συναντήθηκε και με τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι πρόσθεσαν και επίσημα το όνομά τους στη λίστα συμμετεχόντων του προσχεδιασμένου διαλόγου.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: